Bugetul municipiului pe 2016. Bani puţini la dezvoltare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bugetul municipiului pe 2016. Bani puţini la dezvoltare

Proiectul de buget al municipiului pe 2016 a fost aprobat în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM) de la finalul săptămânii trecute cu 24 voturi "pentru" şi o abţinere din partea independentei Simona Drăghincescu. Valoarea acestuia este de 295,76 milioane lei, cea mai mare parte fiind alocată funcţionării aparatului propriu. Mai precis, din cele 295,76 milioane lei, 251,84 milioane lei intră la secţiunea "funcţionare", iar diferenţa de 43,92 milioane lei este destinată secţiunii "dezvoltare". În linii mari, municipalitatea şi-a propus să strângă aceşti bani din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane juridice, dar şi persoane fizice, din impozite şi taxe pe proprietate, pe bunuri şi servicii şi alte impozite şi taxe fiscale, venituri din proprietate, prestări servicii, taxe administrative şi eliberări permise, amenzi, dar şi din penalităţi şi confiscări. Cum vor fi cheltuiţi banii? În principal se duc pe cheltuielile de personal, bunuri şi servicii, dobânzi, subvenţii, transferuri curente între unităţile administraţiei publice, asistenţă socială, rambursări de credite şi altele.

Cum se împart banii la secţiunea «funcţionare»

Secţiunea de funcţionare este partea de bază, obligatorie a bugetului, cu excepţia bugetului fondurilor externe nerambursabile şi a bugetului împrumuturilor externe şi interne, care cuprind veniturile necesare finanţării cheltuielilor curente pentru realizarea competenţelor stabilite prin lege. După cum am menţionat şi mai sus, veniturile la "funcţionare" pentru acest an sunt în valoare de 251,84 milioane lei. Spre exemplu, pentru a strânge aceşti bani la "puşculiţa" municipiului, din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane juridice ar urma să se colecteze 2,31 milioane lei, iar de la persoanele fizice ar reveni 85,79 milioane lei. Din impozitele pe proprietate urmează a se mai încasa aproximativ 31,5 milioane lei, iar impozitul şi taxa pe bunuri şi servicii ar trebui să mai aducă încă 126,32 milioane lei.
Cheltuielile sunt estimate la 251,84 milioane lei, municipalitatea propunând suma de 17,28 milioane lei pentru "Autorităţi publice şi acţiuni externe", din care pentru cheltuielile de personal este prevăzută suma de 10,9 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii 6,38 milioane lei. La "Ordine publică şi siguranţă naţională" merg 7,75 milioane lei, la "Învăţământ" 95,88 milioane lei, la "Sănătate" 3,48 milioane lei, la "Cultură, recreere şi religie" 15,45 milioane lei, la "Asigurări şi asistenţă socială" 39,76 milioane lei, la "Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică" - 18,3 milioane lei, la "Protecţia mediului" - 22,37 milioane lei, iar la "Transporturi" - 19,8 milioane lei.

Ce proiecte au fost prinse în bugetul municipiului pe 2016

La secţiunea "dezvoltare", partea complementară a bugetului local, veniturile au fost estimate la 43, 92 milioane, bani ce urmează a fi strânşi din vărsăminte din secţiunea de funcţionare pentru secţiunea de dezvoltare, din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice, din subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale şi sume primite de la Uniunea Europeană. Cheltuielile de la această secţiune au fost estimate la 72,91 milioane lei.
Pe lista "Propuneri privind programul de investiţii pe anul 2016" apar mai multe proiecte, inclusiv cele ale liberalilor menţionate în conferinţa de joi de la partid, respectiv amenajarea falezei Dunării şi identificarea unei alte rute pentru traficul greu spre trecere bac, pentru a scăpa de camioane de pe Calea Galaţi şi strada Carantinei, acolo unde au existat nenumărate plângeri din partea locuitorilor vizavi ce acest aspect. Printre proiectele cuprinse în bugetul pe 2016, mai amintim reabilitarea ceasului floral din Grădina Mare, consolidarea şi amenajarea Casei de cultură din cartierul Nedelcu Chercea, consolidarea şi restaurarea fântânii arteziene din Piaţa Traian, Plan Urbanistic Zonal - Faleza Dunării, realizarea unei statui în Parcul Monument, modernizarea Bd. Dorobanţi, amenajarea mai multor sensuri giratorii (intersecţia Calea Galaţi cu Bd. Al. I. Cuza, intersecţia străzii Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani, strada Mircea Mălăeru cu DN 22B, Comuna din Paris cu Şos. Baldovineşti), modernizarea Căii Galaţi între pod Brăiliţa şi DJ 221B, precum şi studiu pentru realizarea arterei de circulaţie în vederea devierii traficului greu de pe strada Carantinei, în zona Portului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro