Şedinţa extraordinară de vineri a CJ Brăila a aprins spiritele în rândul consilierilor PDL, controversele iscate vizând atât legalitatea întrunirii şedinţei, cât şi criteriile care au stat la baza alcătuirii a două dintre cele patru proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi. Scânteia care a aprins focul a fost provocată de primarul Făureiului, Virginia Stăncescu, care a făcut referire la proiectul de hotărâre privind repartizare pe UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale) a procentului de 20% din sumele defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale, şi a procentului de 21% din impozitul pe venit pe anul 2011, pentru programele de dezvoltare locală.
Întrebările Virginiei Stăncescu, adresate preşedintelui CJ, au fost punctuale: 1. dacă există cadru legal ca atunci când s-a făcut repartizarea banilor pentru cofinanţarea proiectelor să se ţină cont de disponibilul rezultat în anul anterior; 2. dacă proiectul "Reabilitarea şi modernizarea apei şi a apei uzate", câştigat pe post-mediu, este chiar atât de lipsit de importanţă încât nu i s-a dat absolut nicio atenţie.
Răspunsul preşedintelui CJ s-a articulat într-un ton caracteristic, făcând abstracţie de fondul întrebărilor şi axându-se pe controversa personală: "Dumneavostră sunteţi consilier judeţean, ca să-mi puneţi asemenea întrebări?! Vă rog să luaţi loc şi din momentul ăsta nu mai aveţi dreptul să vorbiţi! Dacă nu, o să vă invit afară! V-am dat din bun simţ cuvântul şi am impresia că aţi venit să ne certaţi! Puneţi nişte întrebări la care eu nu sunt obligat să vă răspund! Vă invit afară, dacă vreţi să perturbaţi plenul Consiliului Judeţean! Dumneavoastră trebuie să ştiţi că fondul de rulment s-a transformat în fond de dezvoltare, iar fondul de dezvoltare n-are decât o singură destinaţie".
Ionel Avram De la practica administraţiei - hop! - direct în teoria conspiraţiei
Primarul Făureiului a insistat şi cu o întrebare adresată lui Ionel Avram, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul CJ: "Vi s-a pus la dispoziţie disponibilul din fondul de rulment al unităţilor administrativ teritoriale sau s-a consultat doar domnul preşedinte şi dumneavoastră l-aţi crezut pe cuvânt?"
Avram i-a răspuns că, în plenul ei, Comisia de Buget-Finanţe s-a consultat cu executivul Consiliului Judeţean: "Vi s-a pus la dispoziţie disponibilul de fond de rulment, respectiv necesităţile de finanţare pentru proiectele de dezvoltare locală şi, în consecinţă, în unanimitate s-a avizat acest proiect de hotărâre".
În plus, preşedintele CJ, intrând pe făgaşul conspiraţiilor politice, i-a atras atenţia Virginiei Stăncescu că nu face remarcile potrivite din cauza faptului că este membră a unui partid de guvernământ (PDL, n.r.).
Ion Ştefan Ion Ştefan acuză de ilegalitate şedinţa CJ
Consilierii judeţeni ai PDL Brăila, deşi au fost prezenţi în plenul şedinţei extraordinare a CJ, nu au participat la votul de aprobare a proiectului de hotărâre, după ce, în prealabil, la începutul şedinţei, au votat împotriva ordinii de zi.
Marian Sârbu, Dănuţ Lungu, Cristi Boală, Silviu Radu, Nicolae Mitroi şi Ion Ştefan sunt consilierii PDL care au refuzat participarea la vot.
La sfârşitul şedinţei, redactorii "Obiectiv-Vocea Brăila" i-au cerut lui Ion Ştefan, liderul grupului de consilieri judeţeni ai PDL, o explicaţie vizavi de "boicotul" colegilor lui din CJ. Ion Ştefan ne-a explicat că, din punctul lor de vedere, şedinţa de ieri nu a întrunit condiţiile de legalitate: "Şedinţa a fost anunţată şi confirmată ca şedinţă extraordinară. Ei bine, o şedinţă extraordinară, conform legii (art.94, alin 3 din Legea 215/2001 Republicată - n.n) şi Regulamentului de funcţionare a Consiliului Judeţean, se convoacă cu trei zile înainte. Dar noi am fost convocaţi abia ieri, la ora 11.00. Deci, din punctul nostru de vedere, şedinţa de astăzi nu a întrunit condiţiile de legalitate. De aceea, prima dată am votat împotriva ordinii de zi, apoi nu am participat la şedinţă, prin neparticiparea la vot".
Conform Legii Administraţiei Publice Locale, controlul legalităţii hotărârilor CJ îi revine prefectului. Vizavi de acest subiect, l-am contactat în cursul zilei de ieri pe Nicolae Mitroi, fost prefect al Brăilei, pentru a ne explica dacă a sesizat Prefectura cu privire la presupusa ilegalitate a şedinţei extraordinare a CJ. "Da, Prefectura ar trebui să intervină în această problemă. Eu sper să o facă, mai ales că la şedinţă a fost prezentă şi doamna subprefect, Veronica Macri", ne-a declarat Mitroi.
Primarul Făureiului critică atitudinea preşedintelui CJ
De asemenea, la sfârşitul şedinţei, am obţinut şi o reacţie a Virginiei Stăncescu, care s-a declarat dezamăgită şi indignată de atitudinea preşedintelui CJ. "Deci, de la domnul preşedinte aşteptam răspunsuri la întrebările mele. Atât aşteptam. Din păcate, aţi văzut şi dumneavostră că nu a vrut să-mi dea răspunsurile. Este pentru prima dată când particip la o şedinţă de Consiliu Judeţean. Mă aşteptam la o altfel de atitudine pe care să o afişeze domnul preşedinte, pentru că sunt primar. Dar în sală putea să fie un simplu cetăţean, care să pună o întrebare...", ne-a declarat primarul Făureiului.
Gheorghe Bunea Stancu Sumele alocate
Cu toate incidentele, care numai de oraş european nu sunt, proiectele au trecut şi sumele au fost alocate. Desigur, rămâne de văzut care va fi atitudinea prefectului în ceea ce priveşte legalitatea hotărârii.
Conform Deciziei nr.11 din 10 ianuarie 2011, stipulată în actul proiectului de hotărâre, sumele pentru echilibrarea bugetelor locale au fost repartizate în felul următor: total comune - 153 miliarde lei vechi; total oraşe (Făurei, Ianca, Însurăţei) - 11, 4 miliarde lei vechi; Muncipiul Brăila - 17,6 miliarde lei vechi; Consiliul Judeţean Brăila - 101 miliarde lei vechi; sume repartizate pentru cofinanţări - 93,9 miliarde lei vechi.
Repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a cotei de 21% din impozitul pe venit încasat s-a făcut astfel: total comune - 158,2 miliarde lei vechi; total oraşe (Făurei, Ianca, Însurăţei) - 11,8 miliarde lei vechi; Municipiul Brăila - 18, 2 miliarde lei vechi; Consiliul Judeţean Brăila - 104, 4 miliarde lei vechi; sume pentru cofinanţări - 97,1 miliarde lei vechi.
În ceea ce priveşte sumele defalcate din TVA, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pe 2011, s-a aprobat alocarea a 79, 3 miliarde lei vechi.