* consilierul județean PNL este supărat pe drumurile din județ * pe de altă parte, liderul PSD și-al CJ, Francisk Chiriac, a declarat că TEN-T Brăila - Buzău, principala supărare a lui Bucălău, nu va fi recepționat dacă nu este bine făcut * consilierul județean PNL a trimis, în luna martie, un comunicat de presă pe acest subiect, însă a anunțat în mod eronat că lucrarea la drumul județean Gulianca – Ianca – Viziru ar fi fost recepționată în ciuda faptului că se prezintă într-o stare proastă * liberalul a solicitat lămuriri și în cadrul ședinței ordinare a CJ Brăila, iar PSD-iștii au atras atenția că nu este normal să publice astfel de informații în spațiul public fără a le verifica înainte * la câteva zile după ședință, Bucălău a revenit cu un alt comunicat de presă, de această dată criticând starea drumului DJ 203R
Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), a dat asigurări că Drumul Județean Gulianca – Ianca – Viziru, care asigură conectivitate directă cu coridorul TEN-T Brăila-Buzău, nu va fi recepționat până când lucrarea nu va fi conform cerințelor din proiect. Reacția acestuia a venit ca urmare a unor comentarii dinspre tabăra PNL Brăila, privind starea proastă a acestui drum ce are o lungime totală de 61,12 km și se întinde pe tronsoanele DJ 202A (Gulianca – Gradiștea), DJ 221 (Șuțești – Ianca), DJ 211 (Ianca – Bordei-Verde), DJ 211A (Bordei-Verde – Viziru). Cel care a semnalat problema printr-un comunicat de presă transmis în luna martie, a fost consilierul județean liberal Alexandru Bucălău, iar la cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului, tot acesta a fost cel ce a solicitat lămuriri legate de subiect de la președintele instituției. Doar că, PSD-iștii au profitat de moment pentru a-i bate obrazul vizavi de gestul de a publica un comunicat de presă în care a anunțat că lucrarea la acest drum a fost recepționată deja, deși în realitate lucrurile nu stau deloc așa.
”Referitor la Drumul TEN-T, în momentul de față vă aduc la cunoștință că nu este recepționat. Echipa de implementare a proiectului împreună cu constructorul, au în vedere toate remedierile care trebuie făcute pe acest drum. După ce vor fi realizate toate remedierile, ținând cont că au trecut două ierni și că traficul a fost foarte intens, abia atunci echipa cu managerul de proiect, împreună cu constructorul, va purcede la recepționarea acestui drum. Și nu recepționăm drumul până când nu este în parametri foarte buni ! Deci nu este recepționat așa cum credeați dumneavoastră. Ca să știți! Rugămintea mea la dumneavoastră este să vă luați informațiile corect. Mai trebuie făcută o plată de 9 milioane lei. Dar până când nu rectifică tot ce este de rectificat, nu o să facem plata! O să mai fie și o ședință pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și valoarea totală a investiției respective. În cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean. Deci nu este terminat. Până când nu va fi executat conform proiectului nu o să recepționăm. Nu suntem atât de creduli pe cât credeți dumneavoastră. Suntem foarte atenți”, a declarat Chiriac.
Și vicepreședintele CJ Brăila Ionel Epureanu a dorit să le transmită colegilor liberali să nu se mai grăbească să arunce pe piață comunicate de presă cu informații neverificate, deoarece de multe ori acestea nu reflectă realitatea și știrbesc de-a dreptul eforturile depuse de către echipele implicate în remedierea situațiilor problematice, atunci când acestea apar la unele proiecte.
”Pentru toți colegii consilieri, pentru presă și pentru oricine dorește: înainte de a face niște afirmații în spațiul public, Consiliul Județean, în speță domnul președinte, eu, domnul vicepreședinte, aparatul tehnic, suntem disponibili să furnizăm informațiile corecte, așa cum sunt ele. Mi-ar fi plăcut ca înainte să apară unele dintre postările făcute de colegii noștri consilieri liberali, să fi sunat să fi întrebat: domnule, ați recepționat lucrarea? Aveți idee câte notificări au fost făcute pe lucrarea asta?! Nu știți! Era ok dacă le discutam înainte și postarea putea fi făcută după aceea. Era ok dacă informați și despre activitatea pe care am desfășurat-o noi”, a precizat Epureanu.
Liberalii, deranjați că președintele CJ Brăila «le ține morală»
Consilierul PNL Alexandru Bucălău a insistat să i se transmită dacă de la nivelul conducerii CJ Brăila există speranțe că drumul în cauză va ajunge să fie vreodată la standardele cerute în cadrul proiectului. Acesta a insistat că pe anumite porțiuni sunt foarte multe peticiri, lucru care nu i se pare normal.
”Cu siguranță! Constructorul trebuie să facă drumul așa cum scrie în proiect, cu toate remedierile. Eu nu sunt inginer constructor, dar am încredere în echipa de proiect. Sunt ingineri din cadru de specialitate. Vor monitoriza și superviza toate lucrările care se vor face pe acest drum. Credeți-mă că am fost în teren! Cum vreți să procedeze? Să toarne un alt covor? Sunt soluții tehnice asumate de constructori și de ingineri conform standardelor în vigoare din România, în momentul de față!”, a declarat Chiriac.
”Peticele sunt un standard în România în momentul de față, să înțeleg?”, a replicat Bucălău, ironic. Și cum Chiriac l-a întrebat pe același ton dacă este inginer constructor și se pricepe la asfaltări, spriritele s-au inflamat foarte repede.
”Eu vă readuc aminte că administrația nu se face, stimate domn consilier - v-am mai spus de atâtea ori -, prin cârciumile și discotecile de la Cireșu! Trebuie să fim foarte bine informați. Să veniți să vă informați de la aparatul de specialitate în ce stadiu sunt proiectele respective. De fiecare dată veniți cu întrebări puerile și creați un circ total!”, a fost afirmația șefului CJ, care l-a deranjat la culme pe consilierul PNL Dănuț Lungu.
Liberalii au insistat să nu mai fie certați la fiecare ședință și au întrebat dacă mai au dreptul să pună întrebări în ședințe.
”Nu ne mai țineți morală! Este de datoria noastră să întrebăm. Dumneavoastră aveți aparat de specialitate. Nu trebuie neapărat să dați dumneavoastră răspunsul. Pot să dea răspunsul cei care sunt specialiști, exact cum ați spus. Nu ne mai faceți morală și nu mai faceți politică! Ce circ?! Că punem întrebări de bun simț? Nu toți fac politică în discoteci. Poate în mintea dumneavoastră. Dar vă rog eu frumos, nu ne mai faceți morală. Ne spuneți mereu același lucru, domnule președinte. Nu e normal! Eu am decență, dar dacă nu vreți să răspundeți… Colegul meu a pus o întrebare, cu ce v-a deranjat?”, a afirmat Lungu iritat.
La rândul său, Bucălău a insistat pe faptul că întrebarea sa a fost una elegantă, fără niciun fel de circ.
”Dacă dumneavoastră considerați că eu am făcut circ înseamnă că nu știți ce înseamnă circ. Văd că mă învățați dumneavoastră ce înseamnă circul! (...) Dacă știți cum arată drumul acesta, cum puteți să ne spuneți dumneavoastră că sunt niște «standarde extraordinare» la care va fi adus acel drum?!”, a mai adăugat acesta.
Vicepreședintele CJ Brăila Ionel Epureanu a dorit să atragă atenția că în niciun moment de la nivelul prezidiului nu s-a vorbit despre ”standarde extraordinare” legate de felul în care se prezintă drumul în prezent, deoarece într-adevăr sunt anumite probleme care trebuie remediate.
”Nu a spus nimeni că drumul este ok în momentul acesta. Dar drumul nu este recepționat, nu sunt plătiți toți banii și vor fi reținuți până la momentul când lucrarea respectivă va fi corespunzătoare!”, a reiterat Epureanu.
Contrele au continuat în acest mod timp de minute bune, până la închiderea lucrărilor ședinței.
La câteva zile după, consilierul Alexandru Bucălău a transmis un nou comunicat de presă legat de starea proastă a unui alt drum din județ: DJ 203R, care străbate localitățile Ulmu și Cireșu de la un capăt la altul și trece prin Batogu și Lișcoteanca. Acesta a afirmat că nu consideră că trebuie să fie specialist pentru a vedea cu ochiul liber că drumul respectiv este într-o stare deplorabilă și că poate critica oricât de mult dorește în calitate de consilier județean, dar și de cetățean al județului. Mai mult, a dorit să adauge și că termenul de finalizare a lucrării de modernizare a drumului Gulianca-Ianca-Viziru, în vederea asigurării conectivității directe cu coridorul TEN-T Brăila-Buzău, despre care s-a vorbit în ședința CJ, a fost 31.12.2022, astfel că oricum ar „scălda-o” conducerea CJ Brăila, acesta deja este depășit. Asta nu înseamnă că ar fi fost recepționat, oricât ar „scălda-o” și Bucălău.