BRUA va oferi României accesul la energia Caspicii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

BRUA va oferi României accesul la energia Caspicii

• acest succes remarcabil, la care se adaugă darea în funcţiune a gazoductului Ungheni- Chişinău, i se datorează echipei Transgaz, condusă de brăileanul Ion Sterian

 

Finalizarea gazoductului BRUA (interconector Bulgaria-România-Ungaria-Austria) va facilita ţării noastre accesul la gazele Caspicii (Azerbaidjan, posibil Turkmenistan), ca o alternativă la importurile din Rusia, cel puţin până când rezervele Marii Negre vor fi extrase, a precizat directorul Transgaz, brăileanul Ion Sterian, în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum, citat de presa centrală.

 

Potrivit acestuia, BRUA nu este un canal de evacuare al gazelor Marii Negre către Ungaria şi Austria, aşa cum s-a tot vehiculat în diverse medii, ci şansa României şi a regiunii să poată aduce gaze şi din altă parte decât de la Gazprom. De precizat, în momentul de faţă, în România întră gaze din Rusia, via Ucraina, şi din Austria(Baumgarten), via Ungaria, dar şi acestea din urmă sunt tot de la Gazprom.

„BRUA nu este o autostradă care să preia gazele şi să le ducă în Ungaria sau Austria. BRUA va asigura necesarul suplimentar din surse alternative până vin gaze din perimetrele offshore din Marea Neagră, în primul rând din necesarul de consum al României”, a precizat Sterian.

Reamintim că Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze în lungime de 479 km care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria. Proiectul BRUA are o valoare totală de 480 milioane euro, din care 180 de milioane reprezintă grantul acordat de Comisia Europeană.

Până  la sfârşitul acestui an, BRUA faza 1, va fi operaţională şi pusă în funcţiune, acesta fiind un angajament asumat de Transgaz şi pomenit şi de prim-ministrul Ludovic Orban. De altfel, toate cele 3 staţii de comprimare: Jupă, Podişor şi Bibeşti, sunt deja finalizate şi puse în funcţiune. Acest proiect, odată funcţional, coroborat şi cu gazoductul Ungheni-Chişinău, deja funcţional, a mărit considerabil capacitatea de transport bi-direcţional cu Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova. Se adaugă investiţiile privind modernizarea Staţiei de măsurare gaze naturaIe Isaccea 1 şi Negru Vodă 1, care va fi finalizată până la sfârşitul acestui an. „Toate aceste investiţii ne permit să fim deja un punct nodal pentru transportul de gaze naturale”, a precizat brăileanul Ion Sterian, într-un interviu acordat presei centrale.

 

Profit mai mare şi un partener de calibru

Multinaţionala românească, Transgaz, a raportat, în primul semestru al acestui an, o creştere cu 18% a profitului net, în condiţiile unei scăderi cu aproape 10% a cifrei de afaceri. Mai mult, creşterea profitului s-a făcut în condiţiile în care cantitatea de gaze tranportată a scăzut cu circa 4%, iar Investiţiile raportate de companie s-au dublat, ajungând la 753 de milioane de lei, faţă de 372 de milioane în primul semestru din 2019.

Rezultatul net pentru primul semestru al acestui este de circa 231 de milioane de lei, faţă de 195 de milioane lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din Transgaz. Compania gestionează peste 90% din fluxurile de gaze din reţelele româneşti şi deţine, prin Eurotransgaz, şi transportatorul omolog din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz. Aici, este partener cu BERD, care a preluat, zilele trecute, 25% din compania de proiect prin care este deţinut transportatorul moldovean de gaze.Gazoductul Ungheni - Chişinău este gata.

 

În loc de pod cu flori, gazoduct pentru Moldova

Premierul Ludovic Orban a anunţat la sfârşitul lunii august că  gazoductul Ungheni - Chişinău a fost finalizat. Odată cu realizarea acestei investiţii, gazul natural care provine din România va putea fi furnizat în Republica Moldova.

“Investiţia realizată de Transgaz, investiţie care este finalizată şi care o dată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”, a declarat Ludovic Orban, conform presei centrale.

Potrivit Agerpres, premierul a precizat că această investiţie “arată determinarea României în a fi alături de cetăţenii Republicii Moldova” şi este extrem de importantă pentru relaţiile dintre cele două ţări.

“La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea staţiei de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi”, a explicat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, conform financialintelligence.ro.

Proiectul Ungheni – Chişinău a implicat construirea unei conducte de transport gaze naturale de 120 kilometri, plus trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni), notează Forbes. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chişinău reprezintă cea de a 2-a etapă a proiectului de interconectare Iaşi – Ungheni – Chişinău.

 

Gazprom raportează o scădere masivă a profitului în prima jumătate a anului

Interesant, în comparaţie cu stabilitatea şi realizările multinaţionalei romăneşti, Transgaz, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că

 profitul net a scăzut de 25 de ori în prima jumătate a anului 2020 din cauza pandemiei, a preţurilor scăzute la petrol şI gaze, dar şi a scăderii vânzărilor către Europa. În acest context, este lesne de înţeles că România va deveni un jucător deranjant de important prin implementarea proiectului BRUA. (Selecţie realizată de Alexandru IONESCU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro