În mod tradiţional, aniversarea regală se sărbătoreşte în luna iunie prin ceremonia oficială numită Trooping the Colour (paradă a unor corpuri de armată ale Marii Britanii şi Commonwealth-ului), aminteşte lefigaro.fr, citat de agerpres.ro.
Un alt eveniment va avea loc în 9 septembrie: va fi ziua în care Elisabeta a II-a va deveni monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria britanică, depăşind-o pe regina Victoria, care a stat pe tron 63 de ani, şapte luni şi două zile.
În culisele palatului regal, această longevitate ridică totuşi unele probleme. După jubileul de diamant din 2012, Buckingham Palace a lansat o perioadă de tranziţie ce urma să asigure lin o cvasi-regenţă a lui Charles. Agenda reginei cuprinde tot mai puţine evenimente, fiul ei preluând ştafeta ca reprezentare, la fel ca prinţii William şi Harry. Însă nimic nu pare a se fi petrecut aşa cum s-a prevăzut. Apariţiile oficiale ale lui Charles s-au înmulţit, însă el nu a renunţat la hobby-urile personale - ecologia, arhitectura, etc. Departe de imaginea monarhului neutru şi imparţial, Charles nu ezită să îşi afirme opiniile personale. În cursul acestei luni, Curtea Supremă a decis să fie făcute publice scrisorile secrete pe care le-a trimis unor miniştri pentru a încerca să îi influenţeze într-o direcţie sau alta. În plus, nu a acceptat să îşi pună consilierii în subordinea palatului Buckingham. Nici William nu doreşte să îşi lase ocupaţia de pilot de elicopter pentru a deveni personaj regal cu normă întreagă, sperând - încurajat de tatăl său - să îşi prelungească cât mai mult viaţa „normală" cu Kate.
Un nou tip de funcţionare
Deocamdată regina este cea care înmânează distincţiile şi tot suverana este amfitrioana tradiţionalelor garden parties de primăvară de la Buckingham. Vizita sa de stat la Paris de anul trecut a fost prezentată ca ultima călătorie oficială în străinătate, dar o nouă vizită este anunţată pentru luna iunie în Germania.
„Anunţata tranziţie a deviat, apreciază un corespondent regal...Regina nu mai poate coborî scările fără să se sprijine de cineva. În fiecare dimineaţă, nu se ştie dacă va putea să prezideze ceremoniile de învestitură, dar nu există nimeni care să preia ştafeta. Ne putem imagina că, după 90 de ani, va ieşi o dată pe an la balcon şi va trebui să apară, fiindcă altfel ar apărea zvonuri despre sănătatea ei."
Aşa încât, fiindcă nu se pune probleme abdicării, Elisabeta a II-a, a cărei mamă a trăit 101 ani, va trebui să găsească un nou tip de funcţionare în ultima parte a domniei sale exemplare, comentează lefigaro.fr.