Brese de securitate la baze din Europa, care gazduiesc bombe nucleare americane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brese de securitate la baze din Europa, care gazduiesc bombe nucleare americane

Majoritatea bazelor aeriene europene care gazduiesc bombe nucleare americane nu respecta standardele de securitate cerute de Pentagon, potrivit unui raport intern al Fortelor Aeriene americane, publicat de o asociatie de oameni de stiinta, relateaza AFP.
Gardurile, sistemele de iluminare si chiar unele cladiri au nevoie de reparatii, iar garzile de securitate nu au pregatirea si experienta necesare, potrivit acestui document publicat de Federatia Oamenilor de Stiinta Americani (FAS), care se bazeaza pe ancheta unei echipe de 30 de persoane.
"O tema recurenta in cursul vizitelor a fost ca majoritatea locurilor au nevoie de resurse suplimentare semnificative pentru a atinge normele de securitate ale Departamentului Apararii" american.
In unele baze, recruti militari care au mai putin de un an experienta aveau ca sarcina sa impiedice eventuale furturi ale acestor arme, potrivit raportului.
Hans Kristensen, care a postat raportul pe blogul FAS, a apreciat ca acest document ar putea determina SUA sa isi stringa armele nucleare intr-un numar mai redus de baze europene.
Baze aeriene din sase state NATO, in special Belgia, Germania, Olanda si Italia, gazduiesc citeva sute de bombe termonucleare americane: intre 200 si 350 de mombe de tip B-61, potrivit estimarilor neoficiale.
Potrivit saptaminalului Time, dispozitivele de securitate ar impiedica hotii sa detoneze o bomba B-61, dar componente nucleare ar putea fi recuperate pentru a fabrica o "bomba radiologica".
Un rezumat al aceluiasi raport al Fortelor Aeriene a dezvaluit deja o greseala majora, respectiv zborul, la 30 august, al unui avion B-52 incarcat cu sase rachete de croaziera, deasupra Statelor Unite, fara aprobarea oficialilor competenti.
Fortele Aeriene americane se confrunta cu o serie de incidente grave. Livrarea din greseala, in 2006, catre Taiwan, a unor componente de rachete nucleare americane a determinat recent demisia comandantilor civil si militar ai US Air Force, Michael Wynne si generalul Michael Moseley.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro