BREAKING NEWS: Culiță Tărâță, fostul arendaș din Insula Mare, a murit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

BREAKING NEWS: Culiță Tărâță, fostul arendaș din Insula Mare, a murit


În ultima perioadă, starea de sănătate a lui Culiţă Tărâţă (62 de ani) era vizibil afectată de boală şi de chimioterapia pe care o făcea la o clinică din Viena. De altfel, el s-a aflat în concediu medical în ultimele şase luni, fiind prezent sporadic la Consiliul Judeţean, scrie radioiasi.ro.
Culiţă Tărâţă a fost deputat PSD în două mandate, între anii 2000 - 2004 şi 2008 - 2012. În anul 2011 a demisionat din PSD şi a devenit fondator şi vicepreşedinte al UNPR. În anul 2012, Culiţă Tărâţă a candidat şi a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul unei alianţe UNPR cu PDL şi PNŢCD.
De profesie inginer agronom, Culiţă Tărâţă a fost şi fondatorul Holdingului TCE 3 Brazi care a avut în administrare Insula Mare a Brăilei, firmă intrată în faliment în acest an, însă şi cel mai mare beneficiar al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).
Culiţă Tărâţă a fost unul dintre cei mai controversaţi politicieni ai PSD şi oameni de afaceri. Preluarea în administrare a Insulei Mari a Brăilei a fost pusă pe seama relaţiilor sale politice. Ales parlamentar pe listele PSD în 2000, omul de afaceri a încheiat un an mai târziu un contract de arendă cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru exploatarea a aproximativ 57.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei. În 2003, a început însă un proces cu ADS care dorea rezilierea contractului, proces care a durat 7 ani şi a fost câştigat de Tărâţă care a devenit astfel latifundiarul cu cea mai mare suprafaţă de teren agricol exploatată în România.
TCE 3 Brazi, deţinută de Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a intrat în faliment, în septembrie 2014, după ce instanţa a admiscererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei, care a avut în ultimii şase ani profit de 50 milioane euro, dar a acumulat şi datorii de 30 milioane euro.
TCE 3 Brazi a lucrat în arendă, până în urmă cu doi ani, o suprafaţă de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brăilei, fiind cel mai mare beneficiar al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).
În prezent, firma figurează în arhivele ADS cu un debit de 99 de milioane de lei (peste 22 milioane de euro), sumă provenită din resturi de plată la arendă în anii 2002-2007, la care se adaugă penalităţile aferente.
Potrivit Ziarului Financiar, TCE 3 Brazi avea stabilită o arendă de 0,61 tone grâu/hectar anual, la jumătate faţă de cea din piaţa liberă. Cererea TCE 3 Brazi vine la mai puţin de doi ani de la momentul în care concesiunea celor 57.000 ha din Insula Mare a Brăilei a ajuns la firma Agri¬cost.
Între Agricost şi TCE 3 Brazi există, potrivit ZF, de mult timp relaţii de parteneriat, astfel că Tărâţă, cel care a arendat terenurile în urmă cu 12 ani, continuă să fie prezent aici. Agricost este controlată de Constantin Duluţe, un apropiat al omului de afaceri Culiţă Tărâţă, iar directorul general al firmei este Lucian Buzdugan, acelaşi şef al fermei din Insula Mare a Brăilei din perioada în care exploataţia era oficial în portofoliul TCE 3 Brazi.
Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, TCE 3 Brazi a ajuns să aibă în 2013 o cifră de afaceri de 88 milioane de lei şi un profit net de 5,5 milioane de lei, după ce în 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei şi profit net de 80,7 de milioane de lei, în 2011 - 400 de milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 50 de milioane de lei profit, în 2010 - 331 de milioane de lei cifra de afaceri şi 52,2 de milioane de lei profit, în 2009 - 274 de milioane de lei cifra de afaceri şi 3,6 milioane de lei profit, iar în 2008 - 285 milioane lei cifră de afaceri şi profit net de 30 de milioane de lei.
În 2013 încasările TCE 3 Brazi au provenit, potrivit ZF, doar din afacerile cu vaci, porci şi din cele 3.200 de hectare exploatate în judeţul Neamţ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro