Institutiile bancare trebuie sa incheie contracte cu Ministerul Agriculturii, pina la sfirsitul lunii martie, pentru a incepe acordarea de credite.
CEC va putea aloca finantari de 25 milioane de lei (250 de miliarde de lei vechi), BRD va acorda credite de 50 milioane de lei (500 de miliarde de lei vechi), iar BCC dispune de sume de 20 milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi).
MAPDR precizeaza ca alegerea intre bancile participante la licitatie s-a facut pe baza unui set de criterii cum ar fi marimea retelei teritoriale, dobinzile si comisioanele practicate, sumele suplimentare oferite drept credite pentru agricultura, comisioanele platite catre Ministerul Agriculturii pentru sumele neutilizate.
Programul "Fermierul" constituie un ansamblu de masuri menite sa sprijine transformarea gospodariilor taranesti in ferme familiale comerciale, prin consolidarea exploatatiilor si imbunatatirea accesului la resurse financiare.
Ministerul Agriculturii aloca, in acest an, pentru creditarea agricultorilor fonduri de 700 milioane RON, comparativ cu 30 milioane RON in 2005, cind licitatia a fost cistigata de BCR.
Ministerul va organiza o noua licitatie in luna aprilie, pentru selectarea de banci care sa ofere si restul finantarilor disponibile. La noua licitatie vor putea participa toate bancile din Romania, inclusiv cele care au cistigat la prima licitatie.