"Brazilia este favorita statisticienilor la ediţia de anul acesta a Cupei Mondiale, în vreme ce Anglia va avea o performanţă bună dacă va trece de sferturile de finală, dacă se ţine cont de clasamentul actual FIFA şi de istoria precedentelor turnee finale ale Campionatului Mondial", se arată într-un comunicat al PricewaterhouseCoopers.
Raportul PwC, "Ce ne poate învăţa econometria despre performanţa la Cupa Mondială?", arată că nu există o legătură semnificativă între nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor şi succesul la turneele finale. Statele cu nivele relativ reduse ale veniturilor din America Latină s-au ridicat deseori la nivelul sau chiar au depăşit rivalele lor mai bogate din Europa, îndeosebi atunci când au beneficiat şi de avantajul terenului propriu. În schimb, dimensiunea populaţiei are un anumit impact asupra performanţei la Cupa Mondială, însă nu este relevant din punct de vedere statistic. Argentina, spre exemplu, a fost uneori la nivelul Braziliei, deşi are numai o cincime din populaţia acesteia din urmă. State relativ mici precum Uruguay, Suedia şi Croaţia au avut, de asemenea, performanţe superioare dimensiunilor lor, îndeosebi atunci când au jucat acasă sau în regiunile lor.
"Analiza noastră arată că nivelurile scăzute ale produsului intern brut pe cap de locuitor nu sunt un obstacol pentru succesul la Cupa Mondială şi nici dimensiunea populaţiei nu este un factor critic - David îl poate adesea învinge pe Goliath pe terenul de fotbal, a declarat John Hacksworth, liderul Departamentului de macroeconomie din cadrul PricewaterhouseCoopers.
"Brazilia rămâne favorită pentru a cuceri Cupa Mondială în acest an, din postura de lider în clasamentul FIFA şi fiind singura echipă naţională care a câştigat turneul final în afara regiunii sale de origine. Anglia pare să aibă şanse reale de a ajunge în sferturile de finală, dacă ne bazăm pe clasamentul actual FIFA, dar şi pe rezultatele anterioare de la Cupa Mondială", a mai spus Hacksworth.