Mergi la conţinutul principal
Alți bani, altă “distracție”

Brambureala testelor de salivă

* testarea în masă a elevilor și preșcolarilor pentru a depista infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 a iscat un întreg scandal între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, sindicatele din Educație și reprezentanții părinților * timp de două săptămâni nimeni nu a știut exact cine și cum va face administrarea acestor teste * profesorii s-au declarat de la bun început împotrivă, un sondaj realizat de Federația ”Spiru Haret” arătând că 75% dintre dascăli nu sunt de acord să se ocupe de testarea elevilor * în final s-a stabilit ca testele să fie administrate fie de către profesori, fie acasă, de către părinți * cu toate acestea încă nu se știe când vor ajunge testele rapide în școli

 

De aproape două săptămâni există o confuzie generală cu privire la testele de salivă ce vor fi administrate periodic elevilor, în scop preventiv, pentru depistarea timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice cu virusul SARS-CoV-2. Deși testarea în masă a copiilor cu aceste teste rapide non-invazive ar fi trebuit să înceapă pe 8 noiembrie, atunci când elevii s-au întors din vacanța forțată de două săptămâni, nici până acum lucrurile nu sunt în totalitate lămurite. Ceea ce ar fi trebuit să fie o procedură simplă și clară s-a transformat într-un întreg scandal între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, sindicatele din Educație și reprezentanții părinților cu privire la administrarea testelor.

 

Cronologia haosului

Întreaga ”brambureală” a început pe 11 noiembrie, atunci când Ministerul Sănătății a trimis către Ministerul Educației o instrucțiune în care sunt prevăzuți pașii pentru testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, procedura fiind transmisă mai departe școlilor. În document se preciza că testele urmau să fie făcute în fiecare zi de luni și joi, de către personalul medical sau profesori special desemnați de școli pentru acest proces.

Nu a trecut mult timp și în ziua următoare, pe 12 noiembrie, au apărut primele nemulțumiri. Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, din care face parte și sindicatul brăilean, precum și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, au emis un comunicat de presă comun prin care s-au poziționat vehement împotriva administrării acestor teste de către profesori. Primul motiv invocat a fost acela că dascălii nu au competențe medicale, iar al doilea că testarea de două ori pe săptămână îi expune pe profesori la îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2. Mai mult, sindicaliștii au susținut că profesorii nu pot fi obligați să facă aceste teste, iar oricum mulți ar fi refuzat. De asemenea, cele două federații au mai argumentat că testarea ar duce la blocarea procesului de predare-învățare. În final, aceștia au cerut Ministrului Sănătății să reevalueze instrucțiunea, în caz contrar amenințând cu proteste.

Câteva zile mai târziu, Ministerul Educației vine cu precizări în care anunță că ”a solicitat precizări” Ministerului Sănătății cu privire la mai multe aspecte. Mai exact, Ministerul Educației a dorit să știe dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali, iar în cazul în care acestea vor fi făcute la școală dacă se impune acordul părinților/aparținătorilor legali. De asemenea, lămuriri au fost cerute și cu privire la aplicarea testelor în rândul preșcolarilor/copiilor de grădiniță.

Ulterior, pe 17 noiembrie, Ministerul Sănătății a venit cu lămuriri. Printr-un comunicat de presă acesta a precizat că ”pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru”, adică testele pot fi afectuate și la domiciliu de către părinți. Însă, Ministerul Sănătății a ”pasat” mingea înapoi la Ministerul Educației, precizând că decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional, cel care a dorit introducerea acestei măsuri de a preveni răspândirea infecției cu virusul SARS-CoV-2.  

 

Decizie finală. Testele vor fi efectuate de profesori sau părinți

După aproape două săptămâni de incertitudini, vinerea trecută, pe 19 noiembrie, s-a decis cine va face aceste teste de salivă și care este procedura. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au căzut de acord și au publicat un nou ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, potrivit noului act normativ și noii instrucțiuni, testele pot fi efectuate acasă, de către părinți, sau la școală, sub îndrumarea cadrului medical sau a unor profesori responsabili desemnați de către școli. În cazul în care testele vor fi făcute la școală părinții trebuie să își dea acordul prin semnarea unui formular de exprimare a consimțământului. Documentul precizează că testele se vor face atât elevilor, cât și preșcolarilor.

 

Cum se va face testarea propriu-zisă?

Testarea periodică cu teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă se va face în fiecare zi de luni și joi, înaintea începerii orelor de curs, în sala de clasă/grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali. Persoanele responsabile din cadrul școlilor vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Potrivit recomandărilor generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă, persoanele care le administrează trebuie să respecte instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului. Testele se păstrează intre 2 - 30°C și trebuie folosite imediat ce au fost desigilate. Mostra de salivă trebuie prelucrată imediat după recoltare. Preșcolarii și elevii trebuie să evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului. În tot acest proces de testare se asigură permanent dezinfecția corectă a mâinilor și suprafețelor.

 

Ce se întâmplă când un elev e declarat pozitiv?

Potrivit ordinului comun al celor două ministere, atunci când un elev este depistat pozitiv în urma testului rapid se aplică protocolul de izolare iar acesta își va continua activitatea online. Elevul respectiv poate reveni fizic la școală după ce prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore. Elevii și preșcolarii care nu vor prezenta acest test negativ reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

În situația efectuării testării cu teste de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unității de învățământ.

 

Profesorii nu sunt de acord să se ocupe de testarea elevilor

Asta a reieșit din două sondaje efectuate recent. Primul a fost realizat de Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret“ în perioada 10 – 12 noiembrie 202, la care au participat peste 23.500 de angajați din învățământ. Din totalul celor care au răspuns la chestionar 75,7% dintre profesori au susținut că nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele din salivă pentru depistarea Covi-19. Cel de-al doilea sondaj, realizat de World Vision România, arată că 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste Covid-19 pe bază de salivă elevilor. De asemenea, 74% dintre profesorii care au participat la acest sondaj au considerat că ar fi mai bine ca părinții să testeze acasă copiii, în loc să fie testați la școală.

Chiar dacă într-un final s-a stabilit cine va face testarea încă nu se știe când vor ajunge testele rapide în școli. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brăila ne-au declarat că încă nu au primit nicio informare oficială în legătură cu acest subiect. În cel mai recent comunicat de presă legat de testele de salivă, Ministerul Educației a anunțat că a solicitat informații cu privire la termenele de livrare autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea lor, informații ce le va comunica îndată ce vor fi primite. Precizăm că peste 70 de milioane teste vor fi achiziționate de către minister.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro