Mergi la conţinutul principal

Brambureală cu plata orelor suplimentare în învăţământul primar

* conducerea unităţii susţine însă că orele suplimentare nu sunt în statul de funcţii şi nu se pot plăti * contabilii de la alte şcoli spun că au plătit sub presiune, ştiind bine că nu este legal * în municipiu, patru şcoli au plătit aceste ore după ce au primit somaţie de la executorul judecătoresc * este vorba de un plus la salariul fiecărui învăţător de aproximativ 100 de lei pe lună

O sută de lei în plus pe lună la salariul învăţătorilor, aceasta este miza unui conflict ce ameninţă să paralizeze activitatea educaţională în învăţământul primar din Brăila. Conflictul aprins acum la Şcoala "C. S. Aldea" era în toi ieri dimineaţă, înainte de începerea orelor, atunci când redactorii "Obiectiv" au ajuns la faţa locului. Liderul Sindicatului Învăţământ Brăila le explica învăţătorilor că plata celor două ore suplimentare este un drept câştigat în instanţă din 2006 şi că şcoala trebuie să le dea aceşti bani. Învăţătorii, foarte supăraţi şi ei, întrebau cum s-a putut ca la alte şcoli să se plătească aceşti bani, iar la ei nu. "Ieri i-am spus domnului general să-i solicite demisia directorului Şcolii «Aldea» pentru că nu este capabilă să conducă şcoala, să-şi respecte valorile. Copii din tot oraşul vin la această şcoală pentru învăţători, iar lor nu li se dau drepturile cuvenite, pentru că nici până acum nu a fost rezolvat statul de funcţii şi nu se pot plăti orele suplimentare. Domnilor învăţători, este la alegerea dumneavoastră dacă vreţi să vă primiţi drepturile sau nu! După cum sunteţi plătiţi, acţionaţi în consecinţă", a spus nervos Valeriu Partene în faţa cadrelor didactice, a conducerii şcolii şi a contabilei unităţii.

Pe de altă parte, directorul Adriana Dumitrescu a susţinut că nu din vina ei statul de funcţii nu are prinse aceste ore suplimentare pentru învăţători. "Sunt revoltată că se spun astfel de lucruri despre mine. Eu întotdeauna am respectat oamenii din această şcoală, dar plăţile trebuie să se facă legal. În ianuarie eu am fost cu statul de funcţii la Inspectorat, dar nu s-au aprobat ore suplimentare pentru învăţători, nu ne-au fost primite statele astfel. Nu suntem noi vinovaţi că nu putem acum să plătim orele suplimentare. Şi nu suntem singura şcoală în această situaţie. Unora li s-au primit statele de plată cu ore suplimentare pentru învăţători, dar nouă nu. Deci, noi nu avem cum să plătim", susţine directorul Adriana Dumitrescu. Învăţătoarea Georgeta Udrea, cu 37 de ani vechime, spune că această situaţie o nelinişteşte. "La şcoală când venim trebuie să fim relaxaţi, să muncim cu plăcere. Nu se poate face şcoală sub tensiune. La noi în şcoală până acum a fost o atmosferă bună, păcat că s-a ajuns aici", a declarat cu amărăciune învăţătoarea Udrea, în timp ce pleca la clasă.

După mai bine de jumătate de oră de discuţii aprinse, învăţătorii au intrat totuşi la clasă, spunând că doar vor supraveghea elevii. Din fericire, la pauza următoare unii au mărturisit că totuşi au făcut ore, au respectat programul, pentru că nu i-a lăsat inima să ţină copiii degeaba în clase.
În fond, învăţătorii şi sindicatul luptă pentru un plus la salariu de aproximativ 100 de lei pe lună. Pentru cele trei luni din 2010, şcoala ar trebui să plătească, în total, celor şase învăţători circa 2.000 de lei.

La câteva ore de la controversele de dimineaţă, liderul de sindicat Valeriu Partene a precizat că a discutat cu inspectorul şcolar general Viorel Botea şi că statul de funcţii al Şcolii "C. S. Aldea" va fi modificat, vor fi prinse în el şi orele suplimentare şi în două zile oamenii îşi vor primi banii.

Finanţarea per elev lasă şcolile cu luni întregi fără salarii

Acest drept al învăţătorilor, de a primi plata a două ore suplimentare indiferent de câte ore are norma lor, a fost câştigat în instanţă în octombrie 2006, când oamenilor li s-au dat şi drepturile restante pe trei ani în urmă. De atunci şi până la 31 decembrie 2009, învăţătorii au primit aceşti bani. Începând cu 1 ianuarie 2010, modul de finanţare s-a schimbat. Fiecare şcoală primeşte o anumită sumă de bani pentru fiecare elev. Mai mult, s-au schimbat şi legile privind salarizarea. În ianuarie nici nu se ştia exact cum se fac statele de funcţii şi au apărut contradicţii între hotărârea judecătorească din 2006 şi legile privind finanţarea. Acum, sindicatul susţine că hotărârea judecătorească din 2006 este valabilă şi trebuie să li se dea banii oamenilor, în timp ce unii directori şi contabili spun că plata orelor suplimentare la învăţători este ilegală.

Art. 45 din Statutul Personalului Didactic precizează că personalul didactic de predare cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului. Această prevedere nu se poate aplica pentru învăţători, pentru că postul didactic este constituit dintr-o clasă, indiferent de numărul de ore. Ca să nu rămână în dezavantaj învăţătorii, pentru că lor, teoretic, nu li se putea micşora numărul de ore, s-a ajuns la concluzia că ar fi bine să primească banii pentru cele două ore pe care, teoretic, le fac în plus. Odată câştigat în instanţă, acest drept a fost introdus şi în Contractul Colectiv de Muncă de la nivel judeţean şi a fost respectat până în ianuarie 2010, indiferent că între timp învăţătorii făceau uneori şi numai 16 ore pe săptămână, adică mai puţin cu patru ore, nu două, restul fiind predate de profesori. După ianuarie 2010 lucrurile s-au schimbat.

"Contractul de finanţare pe care l-am semnat cu Primăria prevede finanţarea per elev. Având în vedere situaţia tensionată din şcoală de la începutul anului, am fost la Primărie să-i întreb ce să fac. Şi domnul Anghelescu, şi domnul Simionescu mi-au spus că, dacă am bani, să plătesc, dar să nu mă gândesc anul acesta la vreo rectificare. Cum pot eu să plătesc ore suplimentare când ştiu că am trei luni din 2010 neacoperite din cauza finanţării per elev? La Curtea de Conturi ni s-a spus că dacă dăm aceşti bani îi vom da noi mai târziu din buzunar, pentru că nu există normare pentru aceste ore suplimentare. La alte şcoli s-au plătit aceşti bani tot sub presiune, dar ilegal. Pe 17 martie chiar am primit somaţie din partea unui executor judecătoresc să dăm banii pentru cele două ore suplimentare. Am contestat somaţia. Avem înfăţişare pe 28 mai. Problema e că banii pentru plata cheltuielilor de executare, aproape 800 de lei, vor fi plătiţi din fondul şcolii. Cu aceşti bani plăteam patru luni de internet. Cine pierde? Eu nu fac altceva decât să respect legea", spune contabila Loredana Badiu.

Două ore plătite de trei ori

La nivelul judeţului au fost cinci şcoli care au primit somaţie pentru a aplica şi în 2010 hotărârea judecătorească, una dintre ele fiind Şcoala nr. 10. Contabilul de la această unitate ne-a declarat că a dat banii la presiunea cadrelor didactice, dar că este conştient de faptul că nu este corect. Contabila de la Şcoala "Al. I. Cuza" a plătit orele suplimentare învăţătorilor doar pe ultima lună şi tot la presiunea cadrelor didactice şi a sindicatului. Şi ea crede că nu este corect, pentru că în fond aceeaşi oră este plătită de trei ori: o dată în norma de bază a învăţătorului, apoi ora făcută de profesor la clasă, apoi a treia oară ca oră suplimentară. Liderul de sindicat Valeriu Partene le-a spus contabililor că poziţia lor nu le dă dreptul să-şi bată joc de învăţători sau educatori şi să nu le plătească orele suplimentare. Ca exemplu a dat situaţia de la grădiniţele nr. 1 şi nr. 12, unde acelaşi contabil, la o grădiniţă a plătit orele suplimentare, iar la cealaltă nu. Contabila a spus că a plătit doar acolo unde a avut bani în buget, nefiind vorba de rea-voinţă, pentru că Primăria le-a atras atenţia că bugetul dat la începutul anului nu se va rectifica. Mai mult, şi ea crede că plata orelor suplimentare nu este corectă, dar a cedat presiunilor deoarece i s-a spus că s-a plătit peste tot, numai ea nu a dat banii respectivi. Cert este că la Şcoala "Aldea" aceşti bani nu s-au plătit deloc, la alte şcoli s-au plătit doar pe o lună, iar la altele s-au dat chiar din ianuarie, aşa că, dacă aceste plăţi sunt legale, cum susţine sindicatul, şcolile va trebui să plătească retroactiv sumele datorate învăţătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro