Problema a fost intens discutata de consilieri, dintre care unii erau de parere ca majorarea este prea mare, iar altii, ca este prea mica. Unii au fost de acord cu tariful, altii au intrebat daca nu era mai bine sa fie o taxa. Primarul Constantin Cibu a explicat, insa, ca s-a mai mers, in anii trecuti, cu taxa de salubritate si atunci, rezultatul a fost dezastruos: circa 40 de miliarde lei, datorii ale Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, pentru ca nu s-au putut aduna banii de la populatie. Cibu a mai spus ca daca se merge pe tarif, in loc de taxa, este mult mai bine pentru primarie, dat fiind ca banii trebuie colectati direct de operatorii de salubritate, iar acestia sint direct interesati sa aiba cit mai multi clienti si sa stringa banii de la ei. In plus, primarul a precizat ca suma propusa ca tarif, pentru anul 2006 este comparabila cu cele stabilite in alte judete din tara.
Consilierul PNL Petrica Popa a fost de parere ca majorarea de tarif este absolut necesara, daca nu se doreste trimiterea operatorilor de salubritate direct in faliment: "Trebuie sa fim corecti fata de operatorii din domeniu, si nu putem sa mai mentinem taxa care a fost, pentru ca ii ducem la faliment sigur, desi dinsii care opereaza isi fac datoria, in mare parte, fata de municipalitate. Eu cred ca au dreptate unii colegi, care vorbesc despre o taxa, intr-adevar, este necesara o taxa, dar nu una asa cum a fost inainte de 2004, ci una de habitat, care sa includa nu doar salubritatea, ci si alte aspecte. De aceea, cred ca ar trebui ca dupa inceperea noului an, sa mai discutam despre acest lucru si sa facem si noi cum se procedeaza in marile municipii ale tarii".
Consilierul PSD Alexandru Coada a fost de parere ca este necesara aceasta crestere de tarif, dar ca trebuie gasite solutii, pentru o mai buna colectare a banilor, pentru ca altfel nu se rezolva nimic: " In primul rind, nu sint stabilite foarte clar anumite masuri coercitive, care se pot lua impotriva celor care nu achita aceasta suma. Unii isi bat joc, pur si simplu, nu pentru ca nu ar avea bani, ci pentru ca nu vor sa plateasca. De asemenea, trebuie insistat pe cresterea procentului de colectare a banilor, pentru ca din discutiile purtate cu directorii societatilor reiese ca doar 60% din populatie isi achita aceasta obligatie. Mai mult, trebuie sa tinem cont de faptul ca exista familii cu probleme si cu multi copii. Trebuie gasita o solutie si pentru aceste cazuri, si ar trebui gindita o forma de stimulare a acestor familii, pentru a-si plati taxa".
Directorul Sorina Bosoanca a explicat ca nu este legala si, deci, nu este nici posibila impunerea de catre CLM a unor tarife diferentiate pentru adulti si copii, dat fiind ca tariful este perceput de catre operatorii de salubritate, si nu de Primarie.
"Deocamdata, nu facem decit sa ardem bani"
Consilierul independent Lucian Caprariu a fost insa de parere ca tariful propus este prea mic, fata de ceea ce ar trebui, mai ales ca salubritatea unui oras este o chestiune ce tine, pina la urma, de sanatatea publica: "Tariful este prea mic, nu este prea mare. Si cred ca ar trebui sa avem in vedere cit de curind in alt mod de calcul al acestuia, asa cum se face in orasele civilizate, pe deseuri predate pe categorii, in mod ecologic. Ce se intimpla la noi? Se da gunoiul la gramada, si cred ca municipiul nostru mai are o problema, dejectiile animaliere, care nu se colecteaza in cuantumul in care se produc, se depoziteaza in diverse locuri, ceea ce aduce atingere starii de sanatate a populatiei si pot sa produca epidemii".
Pentru ca unii dintre consilieri se gindesc la posibilitatea de a obliga populatia sa incheie contract cu un operator de salubritate, primarul Cibu a declarat ca asa ceva nu este posibil: "Am studiat aceasta posibilitate, ca atunci cind vine omul sa plateasca impozitul pe casa, sa fie obligat sa prezinte si contractul de salubritate. Nu este legal, deci nu pot sa-l oblig sa prezinte acest contract, sa faca dovada ca plateste aceasta taxa. Am sucit-o si pe fata, si pe dos, va rog sa ma credeti. Stim ca sint foarte multi cetateni rau-intentionati, peste 40% nu-si platesc aceasta taxa de salubritate, iar atunci cind operatorul de salubritate insista, respectivul cetatean zice: "Ce-o sa-mi faci, o sa ma dai afara din oras?". Si s-a terminat. Noi trebuie sa gasim asemenea masuri coercitive, pentru cei care nu-si platesc tariful de salubritate. Altminteri, noi vorbim, noi auzim. Oricum, dupa stabilirea acestui tarif, asa cum am promis, anul viitor vom scoate la licitatie aceste servicii. Pe baza acestor tarife, viitorii cistigatori isi vor face niste socoteli si un plan de afaceri, sa vada, merita sa intre in Braila sau nu merita? Dar in tot cazul, din aceasta afacere, din care Primaria nu scoate nici un leu, ba din contra, este datoare vinduta, in perioada urmatoare, prin valorificare a deseurilor, selectarea lor, noi speram sa marim redeventa celor care operereaza pe teritoriul municipiului. Pentru ca, deocamdata, nu facem decit sa ardem bani. Nu doar noi, toata lumea ducem la groapa lucruri care pot fi valorificate pe bani grei".
In ceea ce-l priveste, directorul DAGL, Adrian Dediu, a explicat ca, in primul rind, este necesara majorarea tarifului, pentru ca institutia sa sa poata stringe mai multi bani si sa-si achite datoriile din vechi. In plus, el a fost de acord cu impunerea unei taxe de habitat: "O asemenea taxa nu o pot hotari eu, ca DAGL, CLM poate hotari, pentru ca in alte orase, primariile au deja o taxa de habitat, care presupune, printre altele, taxa de salubritate, de deratizare, toaletare pomi, spatii verzi, etc. Ea functioneaza in municipii ca Bacau, Constanta unde, daca veti merge, veti vedea ca arata foarte bine. Revenind la tariful de salubritate, pe care mergem noi, el va viza si dotarea cetatenilor cu pubele, care deja a inceput, pentru ca va luati cu miinile de cap, daca vedeti in ce colecteaza brailenii gunoiul. Cit priveste colectarea gunoiului, sintem uneori pusi in situatia de a merge pe teren si sa nu putem sa intram in curtile oamenilor, iar daca sint unele case in care locuiesc 12 oameni, ei nu declara decit 2-3 si restul arunca gunoiul la colt. Masurile restrictive trebuie sa vizeze si agentii economici, pentru ca astia mici produc foarte mult gunoi, care se duce tot la coltul strazii".