Repartitia din punctul de vedere al domeniilor de activitate a fost: industria constructiilor metalice si a produselor din metal - 21,8% , constructii -13,1 % , comert -11,1 %, fabricarea articolelor de imbracaminte - 8,9%, industria altor mijloace de transport - 8,7 %, agricultura - 8,5 %, industria de masini si echipamente - 8,2% , industria alimentara si a bauturilor - 4,5 %, activitati de prestari servicii in intreprinderi - 3,9%, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe - 2,3%, fabricarea lemnului si a produselor din lemn -1,8 %, industria metalurgica -1,8 %, fabricarea altor produse din minerale nemetalice - 1,5 %, administratie publica si aparare -1,3 % si sub 1 % - hoteluri, restaurante, cercetare-dezvoltare, edituri, tranzactii imobiliare, fabricarea celulozei, hirtiei si a produselor din hirtie, transporturi terestre, activitati ale gospodariilor private.
Criza de muncitori calificati la Braila
Societatea "Promex" S.A. a venit la bursa cu nu mai putin de 91 de posturi vacante. Departamentul de Resurse Umane a avut reprezentanti si in orasele Faurei si Insuratei. "E greu sa gasim personal specializat. In general, pentru strungar, de exemplu, dorim oameni calificati pentru ca nu avem timp sa-i formam. Trebuie sa stie meserie. Problema e ca nu prea vin. In ceea ce-i priveste pe ingineri ne-am dori salariati tineri, absolventi promotia 2006 pentru ca in acest fel beneficiem si de facilitati de la stat", ne-a declarat Costica Agapie, inspector resurse umane in cadrul societatii. Reprezentantii societatii Apan SRL s-au plins si ei de lipsa personalului calificat de pe piata. "Firma noastra este in extindere. Avem mereu anunturi in ziare pentru angajari. Poate ca si faptul ca nu sint facultati de profil in oras determina o situatie mai dificila. Oricum, sintem dispusi sa-i pregatim la noi la firma. Salariile sint in functie de experienta, de studii si de puterea de negociere", a precizat Cristina Dragomir, director resurse umane. Reprezentantii societatii "Laminorul" S.A. cauta ingineri. Au dus tratative cu facultati din Galati. Dintre cei 27 de studenti foarte buni, au raspuns afirmativ 3, dar in cele din urma nu s-au mai prezentat la interviu. In ceea ce priveste industria confectiilor, reprezentantii angajatorilor au spus ca nu se pot baza pe nici un salariat, aceasta deoarece azi se angajeaza si peste un timp se transfera. Un lucru cert este ca si salariile din aceasta ramura sint unele de subzistenta.
In ceea ce-i priveste pe solicitanti, parerile au fost impartite. Cei cu experienta s-au declarat nemultumiti de oferta. "Sint inginer mecanic si caut demult un post. Nu sint multumita de ceea ce mi se ofera: responsabilitati multe, program flexibil si bani putini. Am si cursuri de audit si de resurse umane, dar se pare ca virsta e o problema", ne-a declarat Mioara Gheorghiu, inginer, 44 de ani. In ceea ce-i priveste pe tineri, acestia si-au depus CV-urile la mai multi angajatori sperind sa aleaga, in cele din urma, oferta cea mai buna. "Sint interesat in a gasi posturi de sofer si de agent vinzari. Ma intereseaza salariul, dar pina la un punct. Degeaba mi se ofera 10 milioane daca lucrez cite 12 ore pe zi. Mi-am depus 10 CV-uri pina acum", a precizat Daniel Manea, 21 de ani.
Structura locurilor de munca pe studii s-a prezentat astfel: 6,3 % - pentru cei cu studii superioare, 8,2 % pentru cei cu studii medii, 61,2 % pentru muncitori calificati si 24,4 % pentru muncitori necalificati. In cadrul actiunii au fost amenajate standuri separate pentru: formare profesionala, mediere si consiliere privind cariera.