Brailenii nu le mai pun nume ciudate copiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brailenii nu le mai pun nume ciudate copiilor

Daca in anii trecuti tot mai multi braileni isi botezau copiii cu nume care mai de care mai traznite, imprumutate din telenovele, din lumea sportiva sau muzicala, in anul 2007, situatia s-a apropiat de normalitate. S-au mai gasit totusi citeva persoane care au pastrat traditia si le-au dat copiilor nume de genul Shakira sau Dallas. In rest, copiii care s-au nascut anul trecut au primit prenume obisnuite, cel mai des intilnite fiind Denisa, Mihai, Cristian, Stefan, Gabriela sau Andreea. In ceea ce priveste numele de familie, anul trecut, au fost intilnite frecvent nume precum Constantin, Cristea, Munteanu, Matei sau Ionescu. Dupa cum ne-a precizat seful Serviciului Public Comunitar Judetean pentru Evidenta Persoanelor (SPCJEP), comisar Livia Damian, in anul 2007, s-au inregistrat si 25 de cereri de schimbare a numelui pe cale administrativa. Totusi, doar trei braileni au dorit sa isi schimbe numele pentru ca erau destul de haioase, de exemplu, Arici, Pilaf sau Gisca. Au mai fost cazuri in care unele persoane foloseau in exercitarea profesiei un anumit nume si au dorit ca acesta sa fie folosit si in actele oficiale. Restul cererilor de schimbare de nume au venit din partea familiilor care adopta copii, sau celor care divorteaza iar sotia primeste acceptul fostului sot sa ramina cu numele din timpul casatoriei pentru a se numi la fel ca si copiii. Comisar Livia Damian ne-a mai spus ca, in general, tinerii sint cei nemultumiti de numele pe care le poarta si solicita schimbarea acestora, in timp ce persoanele mai in virsta, chiar daca au nume ciudate sau haioase, s-au obisnuit cu ele si nu vor sa le mai schimbe.
Potrivit datelor oferite de SPCJEP, in anul 2007, au fost intocmite 3.117 acte de nastere, din care 3.098 la serviciul local Braila, 4 la cel din Faurei, 7 la Insuratei si 8 la serviciul local Ianca. De asemenea, in perioada mentionata s-au intocmit 1.765 de acte de casatorie, din care 1.570 in municipiu, 35 la Faurei, 61 la serviciul din Insuratei si 99 la Ianca. Statisticile arata ca anul trecut cei mai multi dintre braileni au ales sa se casatoreasca toamna, respectiv in luna septembrie cind s-au incheiat 229 de acte de casatorie. Ca in fiecare an, cele mai putine casatorii se inregistreaza in primele luni ale anului. In ceea ce priveste actele de deces, in 2007, s-au intocmit 2.839 astfel de certificate, dintre acestea 2.584 au fost la serviciul local Braila, 38 la Faurei, 82 la Serviciul Insuratei si 135 la Ianca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro