Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailenii au sarbatorit hramul Bisericii Grecesti

Biserica de Rasarit (Ortodoxa) si toata suflarea crestineasca au praznuit, ieri, "Buna Vestire a Maicii Domnului", care este una din cele mai insemnate sarbatori inchinate Nascatoarei de Dumnezeu si statornicite in Postul Mare (al Sfintelor Pasti). An de an, pe 25 martie, brailenii sarbatoresc si hramul Bisericii Grecesti de pe Calea Calarasilor, monument de arhitectura ctitorit in a doua jumatate a secolului XIX de fruntasii grecilor statorniciti pe aceste meleaguri. Lacas de inchinare devenit celebru in toata lumea crestina datorita fintinii ce izvoraste de sub Sfintul Altar - despre care se crede ca ar vindeca suferintele trupesti si sufletesti -, Biserica "Buna Vestire" (Greaca) este singurul edificiu ortodox cu trei hramuri si trei altare. Izvorul de sub Sfintul Altar, aflat la 12 metri adincime, atrage an de an zeci de mii de pelerini din toata tara, ba chiar si de peste hotare. Ieri, in ziua hramului, preotii Filip Nicolescu si Dumitru Cretu au savirsit Sfinta Liturghie, au binecuvintat darurile aduse la Altar de sute de credinciosi si s-au rugat pentru prosperitatea brailenilor si a urbei, laolalta cu cei prezenti la slujba. Mai trebuie spus ca ieri a fost dezlegare la peste pentru toti crestinii ortodocsi.
Biserica "Buna Vestire" de pe Calea Calarasilor (fosta Silistrei) a fost ctitorita la data de 8 septembrie 1863 in Centrul Vechi, de catre comunitatea grecilor braileni, cu voia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza si cu binecuvintarea episcopului de atunci al Dunarii de Jos. La vremea aceea, peste 300 de familii de greci, cei mai multi armatori si comercianti, au pus bazele Comunitatii Elene, cu scopul declarat de a ridica un mare lacas de cult in care sa se oficieze slujba in limba materna, pentru ei si pentru navigatorii celor aproximativ 800 de corabii grecesti ce soseau anual in Portul Braila. Biserica Greaca "Buna Vestire" a fost ridicata dupa un proiect ce imbina stilul bizantin cu puternice influente gotice si renascentiste. Ea a fost sfintita cu mare fast in ziua de 19 octombrie 1872, de catre PS Episcop Melchisedec al Dunarii de Jos. Catapeteasma sfintului lacas este imbracata in foita de aur, iar uriasele candelabre sint lucrate din cristal de Boemia. De altfel, cea mai mare parte din materialele folosite, in primul rind marmura, au fost aduse de peste hotare. Demn de remarcat faptul ca mare parte din pictura murala a Bisericii Grecesti a fost realizata de artistul Gheorghe Tattarescu, in anii 1880, iar icoanele de pictorul brailean Matache Orasanu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii