Mergi la conţinutul principal

Brailenii au libertatea sa-si aleaga furnizorii de curent electric si gaz metan

Din aceasta luna consumatorii casnici isi pot alege furnizorii de energie electrica si gaze naturale. Asta in conditiile in care din data de 1 iulie, pietele aferente celor doua servicii s-au liberalizat 100%. In realitate insa, vestea nu aduce mai nimic nou ca si interes pentru aceasta categorie de consumatori intrucit, asa cum apreciaza specialistii in domeniul energetic, din inertie, majoritatea isi vor pastra furnizorii traditionali: "Electrica" si "Distrigaz Sud". Ei au insa posibilitatea de a se adresa unor alti furnizori decit cei mentionati anterior carora sa le ceara oferte de pret si sa negocieze conditiile incheierii unui nou contract de furnizare.
Conducerea "Electrica" Braila a explicat ca liberalizarea pietei de energie electrica era asteptata sa fie reglementata "la pachet" cu alte acte normative: "In afara de notificarea de liberalizare integrala a pietei noi asteptam si un act normativ de scindare a sucursalei in doua societati distincte: una de distributie si una de furnizare. Aceasta procedura ar permite viitoarei Electrica- furnizare sa actioneze pe piata de profil. Ce putem spune este ca brailenii consumatori casnici au posibilitatea sa se adreseze unui alt furnizor decit noi, cu care sa negocieze un pret de furnizare. Pot opta sa ramina in continuare clientii nostri, dat fiind faptul ca au deja incheiate contracte in acest sens cu noi, situatie in care tarifele de facturare ramin cele aprobate si reglementate de catre ANRE. Daca pleaca la un alt furnizor, tariful de facturare va fi, asa cum am spus, cel negociat cu noul furnizor", a precizat conducerea "Electrica" Braila. De asemenea, sursa citata a subliniat ca singura conditie pe care clientii casnici care vor sa plece la un alt furnizor trebuie sa o respecte este aceea de a nu avea restante la plata energiei electrice.
Una peste alta, asa cum apreciaza specialistii in domeniul energetic, la acest moment, piata liberalizata de energie electrica este doar una potentiala fiind foarte putini furnizori in zona capabili sa intre imediat pe sectorul consumatorilor casnici. Potrivit listei prezentate pe pagina de web a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, pe lista furnizorilor de energie electrica activi in 2006, nu figureaza nici o firma din Braila, ci doar una din Galati. Conducerea furnizorului de gaz metan nu a fost de gasit pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la oportunitatile create de liberalizarea 100% a pietei de gaz metan.
Reamintim ca, pina la finele lunii iunie, consumatori eligibili pe piata partial liberalizata erau doar persoanele juridice. SC "CET" de exemplu, a renuntat in urma cu mai bine de un an la furnizorul traditional - "Distrigaz Sud" - si a incheiat contract cu un alt agent economic din Bucuresti, actor pe aceeasi piata .

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu