Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailenii au donat 5.300 litri de singe

In ultimele doua zile, la Centrul de Transfuzie Sanguina Braila s-a inregistrat un numar record de donatori noi de la inceputul acestui an, 47 dintre acestia prezentindu-se pentru a oferi picatura de viata pentru un bolnav care se afla internat la Spitalul Fundeni. Dincolo de gestul umanitar fata de braileanul care este pacientul spitalului bucurestean, o parte dintre apartinatorii acestuia si-au manifestat dorinta de a deveni donatori fideli ai Centrului de Transfuzie, pentru a putea salva, astfel, si alte vieti. "Venind la prima donare, le-am facut analizele gratuit - cele pe care le facem la nivelul Centrului de Transfuzie, care nu sint aceleasi cu analizele cuprinse in Programul national de evaluare a starii de sanatate, ci analize care se axeaza mai mult pe boli transmisibile, iar o buna parte dintre acesti donatori au cerut buletine de analize, ca sa stie exact situatia starii lor de sanatate. Nu este o noutate ca pentru o persoana internata doneaza atit de multe cunostinte, rude, colegi, dar este primul astfel de caz de la inceputul acestui an. Consider insa ca este extraordinar de frumos ca, intr-un anumit moment, cineva sa poata organiza un grup mare de oameni pentru a face un gest umanitar", ne-a spus dr. Magdalena Iugulescu, directorul CTS.
Potrivit sursei citate, in cursul anului trecut, la Centrul deTransfuzie Sanguina Braila s-au inregistrat aproape 12.000 de donatori si s-au recoltat 5.300 litri de singe.
La Braila, de citiva ani nu a existat criza de singe pentru nici o grupa, iar acest aspect se datoreaza si faptului ca principala preocupare a conducerii Centrului de Transfuzie este aceea de a constientiza donatorii ca picatura lor de singe salveaza alte vieti si ca donarea este un gest umanitar, pe care ar trebui sa il faca toate persoanele sanatoase, desi donatorii fideli sint stimulati potrivit legislatiei in vigoare cu cite 7 bonuri de masa, insemnind aproximativ 50 RON, o zi libera la donare si jumatate din costul pe o luna a unui abonament pe liniile de tramvai.
De precizat este faptul ca, pe linga recoltarile de singe, la Centrul de Transfuzii se efectueaza si analize cu plata pentru populatia judetului pentru: hepatita B, hepatita C, grupe de singe, determinari imunologice de grup sanguin pentru gravide etc.
In plus, pentru persoanele care nu se pot prezenta pentru donare in cursul diminetii, unitatea are program si dupa-amiaza in zilele de miercuri dupa-amiaza, intre orele 16.00-19.00, program care se prelungeste practic pina cind se fac toate recoltarile. "Grupurile care doneaza pentru anumite persoane care au nevoie de singe, este bine sa ne anunte in prealabil de aceasta actiune, pentru ca ora de recoltare de singe a unui asemenea grup de apartinatori nu trebuie sa coincida cu cea a donatorilor fidelizati, care se prezinta odata cu inceperea programului de recoltari; pentru a evita aglomeratia, grupurile de donatori ar trebui sa se prezinte la donare la o ora, o ora si jumatate dupa inceperea programului", a precizat dr. Magdalena Iugulescu, adaugind ca, si in cursul acestui an, unitatea pe care o conduce se va preocupa in vederea constientizarii populatiei ca donarea de singe este un gest umanitar, pe care ar trebui sa-l inteleaga fiecare cetatean.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii