Brailenii ard gaz de cea mai buna calitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brailenii ard gaz de cea mai buna calitate

Brailenii, galatenii si focsanenii platesc cel mai scump gaz metan din rindul clientilor "Distrigaz Sud". Asta pentru ca gazul pe care il consuma este de cea mai buna calitate. Situatia decurge din aplicarea de luna trecuta a noului sistem de facturare a combustibilului gazos, care elimina din formula de calcul consumul volumic si tine cont exclusiv de puterea calorifica a gazului furnizat consumatorilor. "Distrigaz Sud" da asigurari ca aceasta metoda este mult mai echitabila pentru proprii clienti, intrucit sistemul de facturare balanseaza cele doua variabile consum in metri cubi si consum in kWh. Concret, furnizorul a explicat ca, in esenta, calitatea gazului este data de puterea calorifica a combustibilului: "De la data de 1 iulie 2008 s-a trecut la facturarea consumului de gaze naturale in unitati de energie, pretul unitar al gazului fiind exprimat in lei/kWh. Consumatorii din Braila, de exemplu, primesc gaz de calitate mai buna, ceea ce inseamna ca pentru incalzirea unui litru de apa consuma o cantitate mai mica de gaz decit cei din alte zone unde puterea calorifica este mai scazuta. Practic, din aceasta situatie se echilibreaza cele doua variabile intrucit la nivel national pretul este exprimat tot in kWh si este unitar pentru toti clientii", au explicat reprezentantii "Distrigaz Sud". Acestia au precizat ca de la momentul trecerii la facturarea in unitati de energie, clientul plateste in mod corect energia consumata si nu volumul, tinind seama de faptul ca gazele provin din surse diferite (interne sau de import), au calitati energetice diferite, iar pe vechea formula de calcul facturarea volumului de combustibil inseamna excluderea din formula de calcul a doua elemente importante, calitatea gazului si cantitatea de energie pe care o produce. "Practic, pentru incalzire, prepararea apei calde menajere, prepararea hranei utilizam energia, deci este firesc sa platim unitati energetice, nu volume, ceea ce inseamna ca platind energia, platim exact ceea ce consumam - cantitate de o anumita calitate, precis determinata. In Uniunea Europeana masurarea consumului in kWh este deja un standard", a mai precizat sursa citata.

Calitatea costa

Potrivit informatiilor prezentate de "Distrigaz Sud" pe propria pagina de web, transformarea volumelor de gaze naturale in unitati de energie se face prin aplicarea urmatoarei formule: Energia (kWh) este egala cu Volumul de gaze (m3) inmultit Puterea Calorica Superioara (PCS). Mai departe, PCS se determina prin analiza gazelor si exprima cantitatea de energie produsa prin combustia unui metru cub de gaze. Cu cit PCS este mai mare, cu atit puterea de incalzire a gazelor este mai ridicata. Pentru determinarea PCS se folosesc echipamente performante, plasate in numeroase puncte din reteaua nationala. Mai mult, pe acelasi site cei interesati pot afla, detaliat pe zile, puterea calorifica a gazului primit de la furnizor. Din analiza acestor date a rezultat ca pentru consumatorii din Braila, Galati si Focsani calitatea gazului este cea mai mare din rindul celorlalte 16 judete arondate "Distrigaz Sud". Astfel puterea calorica pentru Galati comunicata pentru inceputul acestei saptamini este de 11,61, in timp ce pentru Braila acelasi indicator este de 11,55 sensibil egal cu cel pentru judetul Vrancea. Tot peste 11 puncte se situeaza si PCS comunicat pentru judetul Olt, de exemplu in Slatina indicatorul avind valoarea de 11,16 puncte. La polul opus, cel mai slab calitativ este cel furnizat judetelor Brasov - 10,43, Prahova - 10,44. In ceea ce priveste municipiul Bucuresti potrivit datelor prezentate de catre furnizorul de gaz metan calitatea combustibilului este de nivel mediu situata la 10,55 puncte.
Conducerea "Distrigaz Sud" a subliniat ca deocamdata pe factura, consumul este indicat in ambele sisteme de masurare, atit in metri cubi, cit si in kilowati-ora, pentru mai multa transparenta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro