Mergi la conţinutul principal

Brailenii alearga de la un laborator la altul pentru a-si face analizele

Nici nu a demarat bine programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei ca brailenii au inceput sa ia cu asalt laboratoarele de analize din municipiu pentru a-si efectua setul de investigatii medicale. Deocamdata primii pacienti programati de medicii de familie, pentru efectuarea analizelor sint cei nascuti in luna iulie, urmind ca pina la sfirsitul anului, toti cetatenii sa primeasca scrisorile si taloanele in baza carora isi vor face setul de investigatii medicale.
La nivelul municipiului exista 7 laboratoare care efectueaza examenele paraclinice, iar in fiecare comuna din judet, unde exista cabinete medicale, vor fi laboratoare autorizate in care se vor recolta probele pentru populatia din mediul rural, care va fi planificata de medicul de familie cind si cum va efectua analizele respective.
Inevitabil, brailenii care au mers la unul dintre cele 7 laboratoare s-au lovit de o problema, coada, ceea ce i-a determinat sa se plimbe de la un cabinet la altul. Este si cazul Alexandrinei Broasca. Aceasta ne-a reclamat faptul ca a fost nevoita sa mearga cu mama bolnava, la patru laboratoare pentru a reusi sa ii faca analizele.
"Am fost in Hipodrom, vizavi de Scoala nr. 23, era inchis, personalul era in concediu de odihna. La Policlinica din Hipodrom era foarte aglomerat, iar recoltarile se fac dupa ora 8.00. Totusi ma deplasam cu o femeie batrina, in baston, eu am masina, pot merge de la un cabinet la altul, dar ce fac cei care nu au. Am mers atunci la un alt laborator de pe strada Plantelor, la blocul Turn. Acolo mi s-a spus ca nu se primesc decit 50 de cereri pe zi, nu este posibil, aceste laboratoare si-au asumat o responsabilitate, primesc bani pentru serviciile prestate. Ne trateaza ca si cum am cersi ceva, nu se respecta drepturile cetateanului. Am ajuns la laboratorul de la cinematograful Central, acolo se faceau recoltari de singe pina la ora 10.00", a precizat Alexandrina Broasca.

Pentru efectuarea analizelor medicale este nevoie de programare

In legatura cu aceasta reclamatie, dr Mariana Tarachiu, director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate ne-a declarat ca pentru efectuarea analizelor este totusi nevoie de o programare deoarece la unele laboratoare poate fi mai aglomerat. Potrivit sursei citate, cele 7 laboratoare care au incheiat contracte cu CJAS au spus initial ca au capacitatea de a rezolva toate solicitarile venite din partea cetatenilor, dar daca se va dovedi ca nu este asa contractele se vor rezilia.
"Doamna Alexandrina Broasca s-a dus la laboratorul din Plantelor fara o programare. Daca se duc toti pacientii neprogramati in mod sigur se formeaza coada, iar oamenii sint nemultumiti. Doamna Broasca nu a fost refuzata, ci aminata pentru a doua zi. Totusi nu a precizat ca este vorba de mama ei, batrina si bolnava, astfel de cazuri au prioritate. Pacientul primeste talonul acasa, merge la un laborator, se programeaza apoi se duce in ziua respectiva, dimineata, pe nemincate pentru a i se recolta probe de singe. La un laborator pot fi mai multi pacienti, la altul mai putini", a precizat dr Mariana Tarachiu.
Directorul CJAS a mai spus ca laboratoarele mai au obligatia de a se deplasa si in mediul rural pentru a recolta probe de singe si urina, precum si la persoanele imobilizate, care nu se pot deplasa. Totusi dr Tarachiu le-a solicitat medicilor de la laboratoarele de analize sa incerce sa rezolve situatiile critice, respectiv batrinii, femeile gravide, astfel incit oamenii sa nu mai fie nemultumiti.

La Policlinica din Hipodrom a fost mai aglomerat saptamina trecuta

Pentru a vedea care este situatia la laboratoarele de analize din municipiu, ieri dimineata am vizitat citeva si am constatat ca intr-adevar, in unele zile oamenii sint nevoiti sa stea la cozi pentru a li se recolta probe de singe. Daca unii dintre ei prefera sa stea la coada in primul laborator in care au intrat, altii merg dintr-un loc in altul in speranta ca vor scapa de aglomeratie.
La Policlinica din Hipodrom, recoltarile pentru cei din municipiu se faceau martea si joia, in zilele de luni, miercuri si vineri fiind programate deplasari in localitatile din judet. Personalul medical de la laboratorul de analize ne-a declarat ca aglomeratia a fost destul de mare saptamina trecuta, mai ales ca taloanele au venit la jumatatea lunii iulie, retroactiv, pentru toti cei nascuti in luna respectiva. Laboratorul din Hipodrom, de la bl. G1, vizavi de Scoala 23, era inchis, personalul medical fiind in concediu pina la sfirsitul lunii, astfel incit cei care locuiesc in zona si sint programati pentru analize trebuie sa mearga la Policlinica. La laboratorul din incinta "Promedica" recoltarea de singe se facea intre orele 8.00 si 11.00, activitatea fiind destul de lejera, doar trei patru persoane care asteptau. Cea mai mare aglomeratie era la laboratorul "Diamed", de pe strada Galati, deasupra cinematografului "Central", unde se recoltau probe intre orele 8.00 si 10.00. Una dintre persoanele aflate la coada ne-a precizat ca a venit in mai multe zile si era la fel de aglomerat, dar ca miercuri este programata la medicul de familie si este nevoita sa stea la coada.
Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei se deruleaza de la 1 iulie 2007 si pina la 30 septembrie 2008, perioada in care toata populatia trebuie sa ajunga la medicul de familie pentru a beneficia de setul gratis de analize.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro