Mergi la conţinutul principal

Braila a tras deja 44,5 milioane RON din fondurile "Fermierul"

"Braila a reusit sa atraga fonduri “Fermierul” cit pentru patru judete". Declaratia apartine Jenicai Georgescu, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), principala institutie angrenata in promovarea si derularea programului. Cu 53 de proiecte aflate in diferite stadii de aprobare, Braila ocupa, ca si la "Sapard", un loc bun in topul judetelor cu cele mai multe fonduri atrase. Culmea insa, aproape jumatate din numarul total de proiecte au fost depuse in ultima luna, majoritatea la Banca Comerciala Romana (BCR). De fapt, cele mai multe proiecte ale fermierilor braileni se regasesc la BCR, 35. Alte 13 proiecte sint depuse la BRD - Groupe Societe Generale, 4 proiecte la CEC si unul la Banca Comerciala Carpatica (BCC).
Lansat oficial pe 2 noiembrie 2005, Programul "Fermierul" si-a atins deja tinta: pregatirea pentru integrare a fermelor de marime medie sau mica si usurarea accesului lor catre fondurile "Sapard". Lucrul acesta este confirmat si de faptul ca pe lista beneficiarilor "Fermierul", se regasesc multe persoane fizice autorizate si asociatii familiale, 13.

18 comune nu au reusit sa acceseze fondurile "Fermierul"

Din totalul de 53 de proiecte, 40 sint din sectorul vegetal, 11 pe zootehnie si 2 pe industrie alimentara. Mai precis, prin Programul "Fermierul", la Braila, se vor realiza urmatoarele investitii: 33 de modernizari ferme vegetale, 3 modernizari ferme legumicole, 4 constructii de sera, 1 sectie de procesare lapte, 1 sectie de procesare carne si preparate din carne, 1 ferma piscicola, 1 ferma apicola, 4 modernizari de ferme zootehnice, 4 modernizari de ferme de vaci de lapte si constructia unei ferme de porci.
11 din aceste proiecte sint intocmite de specialistii OJCA si 42 de diferite firme particulare de consultanta.
Investitiile vor fi realizate in 26 de comune ale judetului. Pozitia de lider in topul investitiilor este ocupata de Silistea, cu 6 proiecte, urmata de Viziru cu 5, si Tichilesti si Tudor Vladimirescu cu cite 4. In municipiul Braila si comuna Dudesti se vor derula cite 3 proiecte, in alte 8 comune cite 2, iar in 12 comune cite un proiect. Din pacate, 18 comune nu au reusit pina in prezent sa acceseze fondurile Ministerului Agriculturii pentru realizarea de investitii conforme cu cerintele Uniunii Europene.
"Valoarea totala estimata a proiectelor este de 445 miliarde de lei, din care valoarea celor 35 de proiecte depuse la BCR depaseste 340 miliarde de lei, iar valoarea celor 13 de la BRD se apropie de 95 miliarde de lei. Cele 4 proiecte depuse de la CEC insumeaza circa 9 miliarde, iar la putin peste 1 miliard este estimat singurul proiect depus la BCC. Din cele 53 de proiecte depuse la cele 4 institutii bancare 25 au primit deja scrisori de confort, din acestea 23 fiind deja in verificare la Agentia "Sapard" pentru primirea acordului final. Valoarea acestora depaseste 213 miliarde de lei, din care aproape 89,3 miliarde de lei fonduri nerambursabile “Sapard”, 104,6 miliarde de lei credite speciale acordate prin “Fermierul”, iar restul de aproape 1,9 miliarde de lei reprezinta alte surse, respectiv credite normale sau contributii personale ale beneficiarilor" a precizat Jenica Georgescu.

Dobinda este 5%, iar perioada de gratie de 1 - 5 ani

Pentru Programul "Fermierul", in 2006, Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia bancilor suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ 200 milioane euro, suma pe care acestea sa o dea mai departe celor interesati, sub forma de credite pentru investitii In agricultura. Creditul contractat prin Programul "Fermierul" este pe termen lung, pina la 10 ani, cu o perioada de gratie de 1 pina la 5 ani, in functie de domeniul in care se face investitia. Dobinda perceputa este de 5%.
Investitiile care pot beneficia de credite acordate prin "Fermierul" sint: investitii in unitati de procesare carne, lapte si produse lactate, vin, fructe si legume, peste si produse piscicole si plante textile; in exploatatii agricole din domeniul: horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte/bivolite, ferme de crestere si ingrasare taurine, de oi si capre, ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci si pasari; investitii in servicii agricole si acvacultura.
Prin Ordinul nr. 233/2006 al ministrului Agriculturii, au fost majorate si plafoanele maxime pentru creditele acordate in baza Legii nr. 231/2005, privind stimularea investitiilor in agricultura, respectiv legea care reglementeaza implementarea programului "Fermierul". Cresterile sint considerabile, conform noilor prevederi ele ajungind pina la 750.000 euro, fata de 250.000 euro cit erau stabilite de vechiul act normativ.

Creditele "Fermierul" pot fi intre 250.000 si 750.000 euro

Astfel, pentru obiectivele de investitii ce vor fi realizate in cadrul Masurii 1.1. "Imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole" a Programului "Sapard", plafonul maxim de creditare este de 750.000 euro pentru submasurile: Carne; Lapte si
produse lactate; Cereale; Oleaginoase; Vin; Fructe, legume si cartofi; Peste si produse piscicole si Plante textile. Pentru investitiile din cadrul Masurii 3.1. "Investitii in exploatatii agricole", plafonul maxim a fost stabilit la 250.000 euro. Aceasta suma se acorda numai pentru submasura Sere, urmata ca valoare de submasura Ferme de pasari - 200.000 euro. Pentru submasurile Culturi de cimp; Horticultura; Viticultura; Pomicultura; Ferme de vaci de lapte/bivolite; Ferme de crestere si ingrasare taurine; Ferme de oi sau capre si Ferme de porci, suma maxima de creditare este de 150.000 euro, iar pentru submasurile Ingrasatorii de berbecuti si Alte ferme vegetale si de crestere a animalelor si pasarilor, specializate in obtinerea de produse pentru consumul uman - 100.000 euro.
Si in cazul Masurii 3.4. " Dezvoltarea si diversificarea activitatilor
economice care sa genereze activitati multiple si venituri
alternative", plafonul maxim a fost majorat substantial, de cele mai mari sume beneficiind submasurile: Acvacultura si Procesarea la nivelul fermei a produselor traditionale si/sau ecologice, cu cite 250.000 euro. Pentru celelalte submasuri: Servicii agricole; Activitati turistice in spatiul rural; Activitati mestesugaresti, procesarea lemnului, obiecte artizanale manuale, olarit, brodat, impletit, pielarie, papura si rachita, instrumente muzicale; Sericicultura; Cultivarea si procesarea ciupercilor; Procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, precum si a plantelor medicinale si aromatice; Melci si Broaste - 100.000 euro.
In urma cu doua saptamini, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca la nivel national sint depuse in jur de 1.800 - 1.900 de proiecte, asta insemnind o medie pe judet de 42-45 de proiecte. Dar, tot ministrul Flutur a spus ca sint judete in care abia s-au aprobat cite 10 - 15 proiecte. Cu 53 de proiecte deja depuse la banci sau plecate la Constanta pentru avizarea finala, situatia de la Braila este considerata mai mult decit multumitoare, mai ales ca in lucru, se afla alte peste 10 proiecte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro