De precizat este faptul ca ieri, la Serviciul de Ambulanta Judetean nu s-a inregistrat nici un apel legat de persoane care sa fi suferit diverse afectiuni din cauza caldurii sau cazuri de lipotimie. Majoritatea persoanelor care s-au adresat centrelor de prim-ajutor au solicitat, ca de obicei, masurarea tensiunii arteriale.
Pentru evitarea imbolnavirilor pe perioada de canicula, ASP Braila atentioneaza populatia sa evite expunerea la soare si folosirea de mijloace de protectie solara, cum ar fi: palarii, sepci, umbrele, ochelari de soare, cit si imbracaminte subtire, din tesaturi naturale in culori deschise. Se recomanda cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi, evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice, evitarea unor eforturi sustinute, dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata. Angajatorii trebuie sa asigure, conform legii, modificarea programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea catre angajatori a unor cantitati suficiente de apa minerala, iar activitatile din gradina, santiere de constructii, hale industriale care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, se vor desfasura dimineata si seara. Se impun preocupari speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate la personalul care lucreaza in sectoarele cu temperaturi ridicate si radiatii calorice, laminoare la cald, furnale, cuptoare etc. si acordarea unei atentii speciale copiilor, evitarea situatiilor in care acestia sint lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare. "Persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii bolilor in conditii de temperaturi ridicate si in perioada dintre orele 11-16. La primele semne de boala, persoanele trebuie sa se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical sau la serviciile de urgenta din spital," ne-a informat conducerea ASP Braila.
Brailenii nu se lasa invinsi de canicula
In ciuda acestor avertismente, ieri, locurile publice din municipiu erau supragalomerate. Pe strazi, in institutii, piete, forfota mare. Redactorii nostri au efectuat un raid pe cele mai importante artere ale municipiului pentru a vedea cum isi petrec brailenii prima zi de canicula, din ultimul val prognozat pentru acest an.
De exemplu, Iosiv Gheorghe, un barbat cam la a doua "tinerete", vindea covrigi vis-a-vis de liceul Murgoci, fara a se proteja de razele soarelui in vreun fel. "Mie imi place soarele, nu ma protejez, iar daca am o problema ma ajuta Domnul", a spus hotarit acesta. "Am iesit din casa sa cumpar lapte pentru nepotel cu toate ca stiu ca pot avea probleme, dar ce sa fac? Nu aveam ce sa-i dau de mincare", ne-a declarat o doamna, destul de increzatoare si convinsa ca a facut ceea ce trebuia. Probleme urgente, facturi, asemenea raspunsuri am primit de la foarte multi dintre cei aflati la ora prinzului in zona Calarasilor, in zona Palatului Administrativ, dar si spre Directia Muncii. Au fost insa si cazuri in care persoane abordate de reporterii nostri nu au avut o reactie tocmai placuta, dar si acest lucru este explicabil. Medicii spun ca deshidratarea organismului generata de caldura duce la cresterea irascibilitatii. Si prin piete era forfota, oamenii faceau cumparaturi, se intilneau cu vechi cunostinte cu care stateau de vorba excesiv. A fost o zi obisnuita, nimeni nu parea a fi afectat de gradele multe indicate de termometre. Aceeasi atmosfera si prin parcuri si pe bulevarde. Bancile erau ocupate aproape integral atit de copii, de virste diferite cit si de virstnici. Trecatori se opreau la umbra pentru a se odihni, apoi din nou luau arsita in piept. Majoritatea insa aveau capul acoperit, iar pet-urile cu apa pentru hidratare nu le lipseau.
Corturile de prim ajutor si lacasele sfinte vin in sprijinul cetatenilor
Corturile amplasate de autoritati in oras pentru a oferi ajutor persoanelor sint binevenite si chiar necesare in asemenea conditii, au fost de acord toti cei cu care am stat de vorba. La pavilionul pozitionat in fata Primariei, de exemplu, se afla Georgiana Coceanu si Liliana Ciurea, voluntari ai Crucei Rosii. Acestea erau inarmate cu apa rece, trusa de prim ajutor, iar in cazuri extreme puteau apela salvarea. Cam in jur de 50 - 60 de persoane s-au oprit la cort pentru a se hidrata, unii chiar si-au incarcat si sticlutele cu apa pentru a avea pe parcursul drumului. Programul cortului din fata Primariei s-a incheiat la ora 16.00. In zona Pietei Mari, "cortul" insa a fost de negasit. Reporterii nostri l-au cautat minute in sir, ba chiar au intrebat 5 - 6 oameni daca stiu de existenta vreunuia, in acea zona, insa raspunsul a fost negativ. Intr-un final, a fost gasit. Locatia - biroul sefei pietei. Numai ca nu exista nici un afis sau indicatoare pentru ca persoanele aflate in nevoie sa poata sti de existenta sa. Coculeana Vinatoru, asitent medical principal si o sora de la Crucea Rosie se aflau in interiorul biroului, si de asemenea aveau apa si trusa de prim ajutor. "Nu a fost nicio problema pina acum, oamenii au venit doar la un pahar de apa. Am avut citeva cazuri care acuzau ameteala, am luat tensiunea, am hidratat si atit. Nu a fost nevoie de mai mult", ne-a declarat Coculeana Vinatoru. Programul la acest punct de lucru s-a finalizat la ora 15.00. Si bisericile au incercat sa ajute oamenii. Programul lor, in aceste zile, este in intervalul 11.00 - 17.00. Biserica Bulgareasca "Inaltarea Domnului" este in renovare, cu toate acestea, celor care i-au trecut pragul li s-a oferit un pahar cu apa rece. Acelasi program l-am intilnit si la biserica Sfintul Spiridon-Vechi, dar si la Sfinta Cuvioasa Parascheva. Si aici oamenii erau asteptati cu apa, pentru a se putea ruga in liniste si racoare. Ieri, pina in jurul prinzului, nu au fost probleme la centrele mentionate. In plus, la restaurantul "Select" de pe Calea Calarasi, in jurul orei 13.00, se pregatea scoaterea fintinii, de unde oamenii puteau bea apa fara a implica vreun cost. Pentru urmatoarele zile, Autoritatea de Sanatate Publica Braila recomanda, in perioada caniculei, consumarea cit mai multor lichide, evitarea deplasarii in spatii libere intre orele 9.00 si 19.00, precum si frecventarea locurilor aglomerate. Respectarea acestor recomandari poate reduce riscul cauzat de temperaturile foarte ridicate ce se asteapta in aceste zile.