Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila, reprezentata la Congresul Euro-African din Franta

Seful Sectiei pentru Copii si Tineret din cadrul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", Eduard Claudiu Braileanu, a participat de curind la cel de-al patrulea Congres International al Retelei Euro-Africane de Cercetari asupra Epopeii, care a avut loc la Universitatea Artois (Franta). In acest an, congresul a fost consacrat studiului copilariei in epopeele si traditiile europene si africane, iar la eveniment au participat profesori universitari din tara gazda: universitatile din Paris, Sorbona, Lille, Nantes, Tours; din Portugalia: Universitatea Lisabona, Canada - Universitatea Montreal, precum si din Senegal, Nigeria, Camerun. De asemenea, la eveniment a fost prezent si coordonatorul retelei Literatura pentru Copii, din cadrul Agentiei Universitare Francofone, Jean Foucault.
Eduard Claudiu Braileanu este actualmente student la masteratul in managementul organizatiilor culturale organizat de Universitatea Paris IX Dauphine. Tema de cercetare prezentata in cadrul congresului a fost "Cruciada copiilor. Privire comparativa asupra prezentei copiilor in literaturile tarilor latino-europene". "Prin alegerea acestei teme, am vrut sa pun in valoare o parte a literaturii romane, cea in care copiii apar ca personaje principale, prin raportarea acesteia la literaturile similare din Franta, Italia si Spania. De aceea, nu am ezitat sa-i compar, spre exemplu, pe humulesteanul Nica prin raportare la Morcoveata, eroul lui Jules Renard sau pe Mariuca lui Dumitru Almas cu micul erou lombard al lui Edmondo de Amicis, mort in razboiul pentru eliberarea Italiei, din 1859", a marturisit autorul. Acesta a mai subliniat faptul ca, din punct de vedere metodologic, cercetarea s-a focalizat asupra a cinci ipostaze ale personajului-copil: cel din povesti, aventurier, utopic, copilul-erou si, in fine, cel evocat in cadrul literaturii autobiografice.
"Prima ipostaza a permis identificarea unor trasaturi comune intre eroii povestilor lui Charles Perrault si cei ai lui Mihail Sadoveanu sau ai lui Ioan Slavici. Personajele infantile ale lui Jules Verne, in special din "Copiii Capitanului Grant" si "Un Capitan la 15 ani" nu puteau lipsi din orice studiu dedicat acestei teme si, de aceea, ele se regasesc in spatiul destinat copiilor aventurieri, alaturi de personajele lui Hector Malot din "Singur pe lume", Dino Buzzati din "Teddy Boys, copil sarman" sau ale spaniolului Pio Baroja, "Femeia ratacitoare". Amintirile din vremea copilariei, mai frumoase ca ale lui Ion Creanga, sau mai triste, ca ale lui Jules Renard sau Alphonse Daudet, incheie acest studiu ce va vedea lumina tiparului in volumul dedicat Congresului", a mai precizat Eduard Claudiu Braileanu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii