Din start, ministrul Nicolaescu a subliniat faptul ca la un trimestru de la punerea in aplicare a Programului de evaluare a fost scoasa in evidenta o birocratie excesiva in structurile sistemului de sanatate, o lipsa de interes din partea celor care ar trebui sa vegheze la sanatatea populatiei. Pe de alta parte, a fost remarcat aportul medicilor de familie, singurii care au inteles si s-au implicat concret in desfasurarea Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei. "Mare parte din problemele semnalate de medicii de familie la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar fi trebuit sa se rezolve la nivel judetean; dar primul si cel mai important mesaj pe care vreau sa il transmit este ca Romania, tara europeana, se ingrijeste de cetatenii sai din punct de vedere al profilaxiei la un nivel de standard international si ca marele beneficiar al acestui program este cetateanul roman, care incepe sa invete un lucru esential: sa mearga la doctor ca sa fie sanatos. Romanul incepe sa inteleaga ca poate ocoli boala daca se ingrijeste din timp si ca sanatatea e foarte pretioasa", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
2,5 milioane de romani au fost deja evaluati
In primele trei luni de derulare a Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei au ajuns la medicii de familie si si-au facut analizele medicale 2,5 milioane de romani. Dintre acestia, la 1,5 milioane de persoane le-au fost recomandate analize de laborator, iar 30% dintre acestea au primit indicatia de a efectua setul complet de analize. Rezultatele riscogramelor demonstreaza ca 23,4% din populatia examinata prezinta risc de imbolnavire pentru diabet de tip doi; 11,2 % prezinta risc pentru boala cardio-vasculara, 3,4% prezinta risc pentru boala renala si intre 2 si 12% din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru cancere, cancerul uterin prezentind un risc de 12%, a declarat ieri ministrul Sanatatii.
De precizat este faptul ca peste 10% din numarul celor care s-au prezentat la medic pentru evaluarea starii de sanatate sint persoane neasigurate si 8% din totalul celor evaluati au fost depistati cu noi cazuri de boala. In opinia ministrului Sanatatii, in derularea acestui Program s-au inregistrat si unele disfunctionalitati, legate de raportarea superficiala a datelor, in aceasta situatie aflindu-se 19 judete. La polul opus se situeaza judete in care medicii de familie s-au implicat si au obtinut rezultate deosebite in evaluarea starii de sanatate a populatiei, Braila fiind pe primul loc. "Atunci cind exista simt de raspundere, dar mai ales colaborare, rezultatele sint intotdeauna bune. As vrea sa felicit si sa remarc in mod deosebit judetele: Braila, Botosani, Dolj, Harghita, Olt, Prahova, Suceava, unde exista si asociatii profesionale ale medicilor de familie, care au conlucrat foarte bine cu autoritatile si le multumesc", a concluzionat ministrul Eugen Nicolaescu.