Mergi la conţinutul principal

Braila nu mai are unde-si arunca gunoaiele

Primaria municipiului a fost anuntata oficial, la finele acestei saptamini, ca, de luni, groapa de gunoi ecologica de la Muchea nu mai primeste deseuri de la operatorii de salubritate din oras. Aceeasi adresa a fost transmisa si operatorilor de salubritate Brai- Cata, RER Ecologic si ECO, precum si Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu si Agentiei de Protectie a Mediului. Decizia administratorului gropii ecologice, firma Tracon, a fost luata ca urmare a faptului ca aceasta are de incasat zeci de miliarde de lei pentru serviciile deja prestate, iar recuperarea datoriilor merge foarte greu. "Urmare a faptului ca operatorii de salubritate care efectueaza serviciul public de colectare a deseurilor menajere de pe raza municipiului Braila, precum si directia de specialitate a CLM inregistreaza debite foarte mari catre SC Tracon, rezultate din neachitarea serviciilor de depozitare si neutralizare a deseurilor efectuate de catre societatea noastra, va informam ca, incepind cu data de 26 septembrie, accesul societatilor debitoare in incinta DEDMI Braila va fi interzisa. Aceasta masura va fi prelungita pina la solutionarea situatiei debitelor restante ale operatorilor colectori si ale DAGL Braila, catre Tracon SRL", se arata in documentul amintit.
De asemenea, reprezentantii Tracon au transmis presei un comunicat, prin care isi cer scuze populatiei, pentru eventualele neajusuri create, si fac vinovati pentru aceasta nu doar operatorii de salubritate, ci si Primaria si CLM: "Societatea Tracon cere scuze cetatenilor municipiului Braila, fata de situatia creata, insa doreste sa precizeze faptul ca vina apartine in exclusivitate debitorilor, care, in mod sistematic, desi au incasat de la populatie in mare parte tariful de salubritate, nu au procedat la achitarea datoriilor catre depozitul ecologic de deseuri menajere, utilizind sumele incasate in alte scopuri, contrar intereselor brailene. (...) Deoarece demersurile noastre de rezolvare pe cale amiabila a divergentelor au fost sortite esecului, firma noastra a fost nevoita sa recurga la aceasta masura ca solutie extrema, in conditiile in care unele dintre societatile debitoare, deturnind sumele incasate de la populatie, au cheltuit acesti bani in alte scopuri decit cele prevazute prin hotarire de CLM Braila. O responsabilitate majora pentru situatia creata revine si CLM si Primariei Braila, care, prin directiile de specialitate, au gestionat defectuos relatia dintre cetatenii municipiului Braila, firmele colectoare si operatorul depozitului ecologic, in defavoarea totala a firmei SC Tracon".

"50% din populatia Brailei nu plateste taxa de salubritate"

Primarul municipiului, Constantin Cibu, admite ca situatia nu este deloc simpla, si ca nu exista solutii de rezerva, pentru depozitarea gunoiului, dar nu axista nici posibilitatea reala de a se achita restantele respective, prea curind. El a explicat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca operatorii de salubritate, precum si Directia de Administrare si Gospodarire Locala au si ei dificultati in a recupera de la populatie contravaloarea serviciilor prestate: "Este o situatie deosebit de grea, datorita unor datorii mostenite, la capitolul salubrizare. Cind am preluat Primaria, DAGL avea o datorie catre operatori si catre Tracon de aproximativ 43 de miliarde. O suma foarte mare. Din aceasta, DAGL nu a reusit, pina la ora actuala, sa plateasca decit circa 5 miliarde, prin incasari de la populatie, din anul 2002, 2003. In 2004, noi am stabilit ca aceasta taxa sa fie transformata in tarif obligatoriu pentru toti cetatenii Brailei, tarif de 37.000 lei /luna, pe cap de persoana, pe care sa-l stringa operatorii de salubritate. Ei, operatorii amintiti, prin mijloacele lor proprii, nu reusesc sa colecteze mai mult de 50% din aceste sume. Cu alte cuvinte, 50% din populatia Brailei nu plateste taxa de salubritate. Cele mai multe probleme sint la asociatiile de proprietari, si mai putin la casele particulare. Oamenii refuza sa plateasca aceasta taxa din diferite motive".
Cibu spune ca acum, edilii sint intr-o situatie disperata, iar singura solutie o reprezinta achitarea, de catre populatie, a contravalorii serviciilor de care a beneficiat: "Primaria este pusa acum in situatia de a nu mai colecta gunoiul menajer si stradal, pentru ca nici o activitate nu se poate desfasura fara a avea banii necesari. Firma Tracon ne-a trimis adresa prin care ne anunta ca nu mai accepta, de luni, depozitarea gunoiului la groapa. Va dati seama in ce situatie ne aflam. Datoria DAGL catre Tracon, la ora actuala, este de 17 miliarde lei, datorii din vechi, iar aproximativ 9 miliarde lei sint datorii ale operatorilor de salubritate catre firma respectiva. Nu pot decit sa fac un apel disperat catre populatie, sa inteleaga ca trebuie sa plateasca acest serviciu. Altminteri, in decurs de o luna de zile vom fi pusi in situatia de a nu mai ridica acest gunoi menajer si gunoiul stradal. Noi incercam acum sa facem o esalonare cu firma Tracon, si toti banii pe care ii va primi DAGL ii vom dirija catre aceasta". Cibu a mai precizat ca si DAGL are o situatie economica grea, tot din cauza nerecuperarii restantelor de la clienti: "DAGL are datorii de peste 37 miliarde lei, din care circa 17 miliarde la Tracon, 6 miliarde la ECO, 4 miliarde la RER, 9 miliarde la Braicata. Acesti operatori se vor ridica sa le dea DAGL banii, ca sa poata achita datoriile catreTracon, dar acest lucru nu se poate intimpla, pentru ca nici Directia nu a incasat banii pe anii trecuti".
Primarul a anuntat ca va da publicitatii numele unor restantieri, persoane fizice, dar si ale asociatiilor de proprietari care au datorii foarte vechi. Cibu a admis, insa, ca pune mare baza in rezultatul negocierilor cu Tracon, si spera intr-o aminare a restrictiei la depozitarea gunoiului in groapa de la Muchea, dat fiind ca Primaria nu are o solutie de rezerva. El a mentionat ca daca se va ajunge, totusi, la blocarea depozitarii gunoiului la Muchea, va apela, eventual, la vecinii din Galati, pentru a utiliza groapa lor ecologica.
In ceea ce-l priveste, directorul APM Braila, Dumitru Popa, a avertizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca situatia poate deveni foarte grava, in cazul in care se va ajunge sa nu se mai colecteze gunoiul din oras.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro