Potrivit raportului prezentat de Florica Focsa, directorul Filialei de Cruce Rosie, o componenta de baza a Programului de dezastre o constituie baza materiala. In urma acordarii de ajutoare populatiei afectate de inundatiile de pe teritoriul judetului nostru in 2005, stocul de materiale necesare interventiei de urgenta s-a diminuat.
"In depozitul propriu trebuie sa completam materialele necesare pentru cel putin 300 de persoane, eventuale victime in urma producerii unei catastrofe. Apelam la membrii Comitetului filialei sa se implice pe cit posibil ca acest stoc sa fie completat cel mai tirziu pina la sfirsitul lunii iunie a.c.".
O alta forma de pregatire a populatiei pentru interventie in cazuri si situatii deosebite o constituie activitatea de pregatire a surorilor voluntare de Cruce Rosie. "In anul 2005, au fost inscrise si au absolvit cursurile de Cruce Rosie 43 de cursante si, in plus, sintem autorizati sa pregatim pentru acordarea de ingrijire la domiciliu persoane interesate sa invete sa poata ingriji un bolnav, adult sau copil. Anul trecut s-au inscris si au absolvit astfel de cursuri 18 persoane", a precizat Florica Focsa.
Pentru anul in curs, membrii Comitetului de Cruce Rosie din Braila si-au propus sa sensibilizeze populatia judetului in vederea cresterii numarului de activanti si cotizanti de Cruce Rosie.
Dr. Gyongyi Buescu, de la Serviciul de Ambulanta Judetean, care zilnic se confrunta cu zeci de cazuri sociale generate de violenta apreciaza ca in Braila sint foarte multe probleme la rezolvarea carora ar trebui sa contribuie cit mai multe persoane.
"Toate cadrele medicale ar putea sa fie cotizante ale Crucii Rosii, cit si toate cadrele didactice. An de an incercam sa pastram voluntarii de Cruce Rosie, dar nu avem persoane adulte, voluntari de Cruce Rosie. Avem nevoie de un numar mult mai mare de activanti de Cruce Rosie si pentru asistenta la domiciliu, pentru ca sint foarte multi copii nesupravegheati sau lasati in grija bunicilor, pentru ca parintii sint plecati in strainatate, dar sint si foarte multe persoane singure, care au nevoie de ajutor. Sint foarte multe probleme si trebuie sa participam efectiv, pentru ca in Braila este lume saraca, foarte chinuita, mai ales in zonele calamitate".
De aceeasi parere este si Ion Rotaru, presedinte al Filialei de Cruce Rosie Judetene, care considera ca sint foarte putini oameni care inteleg adevarata menire si rolul Crucii Rosii.
"In Occident, actiunile de voluntariat reprezinta o mare cinste si onoare, de aceea este nevoie sa relansam imaginea Crucii Rosii la nivel national. Crucea Rosie este un simbol care a reusit sa reziste in orice imprejurari si in vreme de pace, si in timp de razboi. Un prim pas ar trebui sa fie modificarea legii privind sponsorizarea, urmat de accesul la bugetul national si apoi aportul celor din teritoriu, prin cotizatii", a precizat Ion Rotaru.
In prezent, Filiala de Cruce Rosie Braila are doar un numar de 3.579 membri cotizanti, desi cotizatia este 30.000 lei pe an.