Mergi la conţinutul principal

"Braicoop", prima asociatie cooperatista a fermierilor braileni

Noua forma asociativa denumita "Braicoop" isi propune sa-si protejeze membrii pe cele trei planuri principale in activitatea fermierilor: aprovizionare cu imputuri, valorificarea productiei obtinute si prestarea de servicii de specialitate in primul rand membrilor si apoi catre terti. "Infiintarea cooperativei este bazata pe prevederile Legii 566/2004 cu modificarile si completarile ulterioare care stabileste principiile de functionare a acestei structuri care, in multe alte state dezvoltate, are traditie si este larg raspandita in randul producatorilor agricoli", ne-a declarat Marcel Cucu, unul dintre membrii fondatori ai "Braicoop". El a explicat ca principiile importante pe care noua structura si le-a stabilit sunt, pe de o parte, negocierea in numele membrilor a achizitiei de imputuri, iar pe de alta parte, la recoltare negocierea pretului de valorificare. "Ca sa va dau un singur exemplu, anul trecut, la recoltare, pretul graului la bursa internationala era cam 200 euro/tona, iar in judet pretul de valorificare nu a fost mai mare de 130 euro/tona. De asemenea, la achizitia de imputuri urmeaza in scurt timp sa organizam o licitatie de achizitie de astfel de produse si estimam costuri de achizitie cu 20% mai mici decat oferta la acest moment pe piata. Potentialii membri trebuie sa inteleaga ca aceasta cooperativa nu are specific de productie pentru ca fiecare membru isi lucreaza individual terenul, ci se axeaza pe protejarea intereselor de ordin economic ale acestora", a spus Cucu. Sursa citata a precizat ca prin "Braicoop" vor fi accesate fonduri structurale europene destinate sectorului agricol in vederea dezvoltarii infrastructurii agricole locale prin construirea de spatii de depozitare pentru membri. In plus, are in plan si realizarea de investitii in domeniul zootehnic pentru o mai buna valorificare a productiei vegetale. Trebuie precizat ca infiintarea unor astfel de forme asociative este incurajata de Comunitatea Europeana, un exemplu in acest sens fiind forma de sprijin financiar disponibila in cadrul Masurii 1.4.2. - Infiintarea grupurilor de producatori. In cadrul acestei masuri se acorda sprijin public nerambursabil de 100%, suma acordata fiind calculata anual in functie de valoarea productiei anuale comercializate de catre grupul de producatori recunoscut.
Important de mentionat este ca, deocamdata, numai din partea membrilor fondatori ai cooperativei agricole suprafata concentrata este de 20.000 ha in judet, iar tinta este ca prin urmatoarele inscrieri sa se ajunga la o suprafata de aproximativ 100.000 ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro