Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Braicar" intra in greva generala!

Reprezentantii organizatiei sindicale a soferilor din SC "Braicar" au anuntat ca vor declansa greva generala pe termen nelimitat, incepind cu prima zi a lunii viitoare. Sindicalistii au explicat ca sint nemultumiti de faptul ca nici pina in prezent autoritatile locale nu si-au respectat promisiunea de a solutiona problematica legata de transportul in comun in municipiu si de a instaura ordinea in acest sector. Mai mult, ei sustin ca debandada din serviciul de transport este generata de modul haotic in care circula masinile operatorilor maxi-taxi, acceptat tacit de catre autoritatea locala. Punctual, oamenii sint nemultumiti de faptul ca microbuzele maxi-taxi nu respecta graficele de circulatie si nici itinerarele stabilite initial prin HCLM 509/2005, fapt ce genereaza in contul societatii "Braicar" pierderi importante care, mai departe, au dus la acumularea de datorii de zeci de miliarde de lei catre bugetul de stat consolidat. Practic, sindicalistii fac referire directa la protocolul semnat cu municipalitatea in luna mai, cind a avut loc greva spontana care prevedea ca sindicatul si conducerea "Braicar" vor analiza propunerile de modificare a traseelor ce vor fi apoi supuse discutiei consilierilor locali municipali, vor participa activ in comisiile de specialitate ale CLM in ceea ce priveste propunerile de modificare a traseelor. De asemenea, protocolul mai stabilea ca traseele secundare nu se vor putea suprapune mai mult de 30% peste traseele principale, ca se va analiza modificarea opririlor in statiile de la Gara CFR, Viziru, Concordia si Piata Mare, precum si posibilitatea amenajarii unor noi statii de oprire pentru masinile maxi taxi in zonele in care se suprapun peste traseele principale.

"Nu mai putem accepta sa ne desfasuram activitatea in acest haos!"

"Initial ni s-a promis ca in maxim o luna de zile ordinea se va instaura in acest serviciu. Asa cum ne-am angajat, am participat la discutiile pe comisii cind s-au analizat propuneri privind modificari de trasee secundare. De atunci, au fost mai multe sedinte ale Consiliului Local Municipal din care insa au fost scoase de pe ordinea de zi punctele cu referire la modificari de trasee. Am asteptat atita timp o ordonare, dar nu s-a intimplat nimic in acest sens. Mai mult, problemele s-au agravat si in continuare operatorii maxi-taxi circula dupa bunul plac. Noi nu mai putem accepta sa ne desfasuram activitatea in acest haos!", ne-au declarat reprezentantii Sindicatului Soferilor din "Braicar". De asemenea, acestia au explicat ca, in cea mai recenta sedinta a consiliului director al societatii la care CLM este actionar unic, s-a hotarit declansarea, incepind de luna viitoare, a grevei generale. In plus, ei au subliniat ca se vor respecta prevederile legale cu privire la litigii, in sensul asigurarii prestarii serviciului in procent de cel putin 30% din curse.
Nu este lipsit de importanta nici faptul ca organizatia sindicala amintita a inaintat mai multe sesizari catre organisme ministeriale implicate in problema transportului precum si a administratiei locale, prin care informau cu privire la faptul ca edilul sef ar fi aprobat modificarea unor trasee ale operatorilor de maxi-taxi fara acordul consilierilor locali municipali, asa cum cere legislatia in domeniu. De altfel, impotriva primarului municipiului s-a declansat urmarirea penala care vizeaza acest aspect.

"Eu sint convins ca alta este durerea lor: va trebui sa plateasca redeventa catre Primarie!"

Contactat de reporterii "Obiectiv", primarul municipiului, Constantin Sever Cibu, s-a aratat contrariat de decizia sindicatului, explicind ca, de fapt, principala problema a lor ar fi aceea ca unitatea va trebui sa plateasca, la fel ca si ceilalti operatori, o redeventa. "Nu stiu de greva lor nimic. Ei sint o societate comerciala si trebuie sa-si rezolve problema, dar eu sint convins ca alta este durerea lor: va trebui sa plateasca ca si ceilalti operatori redeventa catre Primarie. Asta e de fapt problema lor! Legat de modificarea de trasee, chiar in data de 28 iulie va avea loc o sedinta a Consiliului Local Municipal, pe ordinea de zi aparind problematica transportului in comun", a spus edilul sef al orasului.
Reamintim ca, la mijlocul lunii mai, a avut loc o greva spontana a salariatilor din SC "Braicar", in cadrul careia a fost intrerupta circulatia mijloacelor de transport in comun - autobuze si tramvaie. Principala nemultumire a grevistilor era aceea ca nu se aplica si nu se respecta prevederile HCLM 509/2005, care stabilea clar care sint traseele principale, cele secundare, repartizarea pe operatori, precum si itinerarele fiecarui traseu in parte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii