• deszăpezirea municipiului va pica în sarcina Brai-Cata, Eco SA şi Rer Ecologic Service • de drumurile judeţene se va ocupa firma gălăţeană Tancrad, dar doar în perioada 15 noiembrie 2018 -31 martie 2019, aşa cum a fost încheiat contractul subsecvent • Secţia de Drumuri Naţionale a început înlăturarea vegetaţiei din zonele adiacente şoselelor naţionale şi montarea panourilor parazăpezi
Miercuri, în Sala Mare a Palatului Administrativ, a avut loc Colegiul Prefectural, şedinţă în care mai multe instituţii au spus cât de pregătite sunt în acest moment pentru venirea iernii şi a deszăpezirii drumurilor din municipiu şi judeţ. Peste 83% dintre primăriile din judeţ au răspuns prefectului că au utilaje proprii funcţionale. Apoi, mai mult de jumătate dintre ele au spus că au stocuri minime necesare de carburanţi şi material antiderapant şi doar câteva au susţinut că au încheiat sau sunt în curs de a încheia contracte cu agenţi economici. Totuşi, au fost şi primării care nu au răspuns Prefecturii despre cantităţile de combustibil ori de antiderapant pe care le au pe stoc ori sunt în curs de aprovizionare.
Astfel, municipiul va fi în mâinile celor trei operatori de salubrizare, şi anume SC Brai-Cata SRL, SC Eco SA şi SC Rer Ecologic Service SRL, iar operaţiunile de deszăpezire se vor efectua atât manual, cât şi mecanic. Cei trei operatori vor fi verificaţi în perioada 25-31 octombrie, de către o comisie instituită la nivelul unităţii administrativ-teritoriale a municipiului, iar rezultatul se va consemna într-un proces verbal. Consiliul Judeţean a încheiat un acord-cadru pentru 2 ani şi un contract subsecvent de servicii de deszăpezire pentru perioada 15 noiembrie 2018-31 martie 2019 cu SC Tancrad SRL Galaţi. Pentru drumurile naţionale din judeţul nostru, şefa Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN), Doiniţa Corban, a declarat că există un acord-cadru încheiat în 2016, pe o perioadă de 4 ani, cu asocierea SC Rad Trans SRL şi SC Florconstruct SRL, iar pregătirile pentru iarnă deja au început.
Trei operatori de salubrizare se vor ocupa de deszăpezirea municipiului
Să le luăm pe rând. În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de miercuri, din partea Primăriei Municipiului a participat viceprimarul Doiniţa Ciocan, care a precizat demersurile instituţiei pentru sezonul rece 2018-2019. Procesul de deszăpezire va reveni în sarcina celor trei operatori de salubrizare, aşa cum am menţionat şi mai sus (Brai-Cata, Eco SA şi Rer SRL). Aceştia vor avea activităţi de curăţare, de transport al zăpezii de pe căile publice şi menţinere în funcţiune a drumurilor pe timp de polei sau îngheţ, municipiul fiind împărţit pe sectoare între cele trei firme. Concret, Brai-Cata va pregăti pentru sezonul rece 30 de muncitori, 75 de utilaje specifice şi 31 de utilaje pentru transportul zăpezii, iar la data de 15 octombrie, firma se afla în procedură de achiziţie a materialului antiderapant. Eco SA va participa cu 30 de muncitori, 40 de utilaje specifice şi 12 utilaje pentru transportul zăpezii şi a achiziţionat deja 100 tone de sare şi 20 tone de Clorură de Calciu. Rer Ecologic SRL va avea 40 de muncitori, 56 de utilaje specifice şi 19 utilaje pentru transportul zăpezii şi are un stoc de 45,5 tone de sare. Municipalitatea a trasat şi un termen (1 noiembrie 2018) până la care cei trei operatori de salubrizare trebuie să-şi pregătească stocurile şi să verifice starea de funcţionare a utilajelor, iar în perioada 25-31 octombrie vor avea loc verificări asupra stadiul acestor pregătiri, urmând apoi controlul final pe 1 noiembrie.
«Tancrad», contract cu Consiliul Judeţean pentru deszăpezire
De drumurile judeţene se va ocupa firma gălăţeană Tancrad, cu care Consiliul Judeţean va încheia un contract subsecvent pentru perioada 15 noiembrie 2018-31 martie 2019, în cadrul unui acord-cadru. În aceeaşi perioadă, va fi înfiinţat Serviciul de permanenţă sau comandamentul. Dacă iarna se va încăpăţâna să sosească mai devreme de 15 noiembrie sau să plece după 31 martie, se vor încheia acte adiţionale la contractul de prestări servicii.
Primăriile din judeţ sunt ceva mai pregătite pentru anotimpul rece. Din cele 43 de primării, 36 dintre ele au utilaje proprii de deszăpezire, funcţionale, în timp ce celelalte 7 primării, care nu deţin asemenea maşinării, au încheiat sau sunt în curs de încheiere a contractelor de prestări servicii de deszăpezire. Acestea din urmă sunt: Chiscani, Traian şi Unirea - care au deja contracte semnate, şi Gropeni, Tichileşti, Tudor Vladimirescu şi Vădeni - care urmează să încheie contracte cu agenţi economici ce au dotările necesare pentru astfel de intervenţii, potrivit informării prezentate de prefectul judeţului, George Paladi. Apoi, 27 de primării au constituit deja un stoc minim necesar de materiale antiderapante, 11 sunt în curs de aprovizionare, iar Primăria Chiscani a afirmat că agentul economic ce se va ocupa de deszăpezire va asigura şi materialul antiderapant. “Primăriile Gropeni, Mircea Vodă, Siliştea şi Vădeni nu ne-au comunicat stadiul aprovizionării cu material antiderapant”, se arată în informarea făcută publică pe site-ul Prefecturii. În ceea ce priveşte necesarul de combustibil, 22 de primării au un stoc minim, alte 15 sunt în curs de achiziţionare, iar pentru Gropeni şi Traian, de combustibil se vor îngriji agenţii economici. “Precizăm că primăriile Cazasu, Chiscani, Mircea Vodă şi Vădeni nu ne-au comunicat stadiul aprovizionării cu combustibil”, potrivit informării. Prefectul judeţului a mai menţionat şi faptul că beneficiarii de ajutor social vor fi solicitaţi de către primării pentru lucrările de deszăpezire.
SDN Brăila, contract cu o asociere de firme
Din partea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost prezentă la şedinţă şefa Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Brăila, Doiniţa Corban. Aceasta a prezentat un raport despre pregătirile pentru sezonul rece 2018-2019, precizând că se realizează reparaţii asfaltice şi colmatări şi sunt înlăturate obstacolele care ar putea provoca înzăpezirea drumurilor naţionale. În acest sens, zonele adiacente drumurilor sunt curăţate în prezent de vegetaţie, iar până pe 30 noiembrie aceste lucrări trebuie să fie gata. Montarea panourilor parazăpezi a început încă de pe 10 octombrie, termenul de finalizare fiind 1 decembrie, “în funcţie de eliberarea terenurilor de culturi şi de realizarea lucrărilor agricole pentru primăvară. Pentru iarna 2018-2019 se vor monta 28.514 m, la data prezentei sunt montaţi 2.500 m”, se menţionează în raport. SDN are doar câteva utilaje proprii de deszăpezire, după cum urmează: 3 maşini multifuncţionale de tip unimog, un încărcător frontal, 2 autofreze de zăpadă şi un buldoexcavator. Dintre acestea, 90% sunt în stare de funcţionare, iar lucrările de reparaţii pentru celelalte se vor finaliza până pe 1 decembrie. Restul utilajelor ce vor fi folosite pentru deszăpezire sunt închiriate, dintre care amintim 21 de autobasculante cu lamă şi răspânditor de materiale antiderapante, 6 maşini multifuncţionale, 4 încărcătoare frontale.