În perioada 26-29 aprilie, poliţiştii brăileni au ieşit la "vânătoare" de braconieri, în baza unui plan comun de acţiune, întocmit la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Având în vedere că în aceasta perioadă a anului cazurile de braconaj piscicol se menţin la un nivel ridicat, s-a impus intensificarea activităţilor specifice pentru asigurarea respectării legalităţii în acest sector de activitate. La acţiune au participat 95 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Brăila, lucrători de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Administraţia Parcului Natural ,"Balta Mică a Brăilei", Biroul Judeţean Poliţie Transporturi Brăila, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) - Filialele Teritoriale Galaţi şi Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Brăila. "În principal, activităţile ilegale în acest domeniu se referă la pescuitul ilegal în perioada de prohibiţie (5 aprilie- 3 iunie), folosirea de unelte interzise (setci, plase monofilament, dispozitive electrice pentru pescuit etc.), transportul şi comercializarea ilegală a peştelui şi subproduselor din peşte", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, inspector Jenel Şogor.
Oamenii legii au acţionat în mai multe zone, respectiv pe fluviul Dunărea şi braţele aferente acestuia, cu o ambarcatiune tip "Phantom", în zona Parcului Naţional "Balta Mică a Brăilei", cu trei ambarcaţiuni tip "Romcraft", "Phantom" şi una gonflabilă din dotarea A.N.P. De asemenea, agenţii de la posturile de poliţie comunale riverane Dunării (Chiscani, Tichileşti, Gropeni, Tufeşti, Stăncuţa, Berteştii de Jos, Măraşu, Frecăţei), împreună cu jandarmi au acţionat în punctele obligatorii de trecere dinspre zona dig-mal stâng/drept Dunăre către localităţi pentru verificarea în trafic a vehiculelor în vederea depistării unor unelte de pescuit sau cantităţi de peşte capturate în mod ilegal. Echipe mixte au acţionat şi în punctele de trecere cu bacul Brăila - Smîrdan, respectiv Brăila - Insula Mare a Brăilei, dar şi în Pieţele Halelor, Concordia, Săracă şi Vidin. "În urma desfăşurării acestor activităţi, au fost prinse în flagrant 11 persoane, cărora li s-au întocmit dosare penale, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, în valoare de 40.000 de lei, şi au fost ridicate în vederea confiscării 7 plase monofilament, 7 setci, două ambarcaţiuni şi 5 kg de peşte, în valoare totală de 5.575 de lei", a mai spus inspector Jenel Şogor.
Astfel, poliţiştii i-au depistat pe Ionel H. (35 de ani), din comuna Măraşu, şi Ion S. (47 de ani), din municipiu, care, folosindu-se de o barcă tip luntre din lemn, pescuiau în perioada de prohibiţie cu o plasă monofilament, pe malul stâng al Braţului Vâlciu, în zona inundată a Parcului Natural "Insula Mica a Brăilei". În barcă nu s-a găsit nicio cantitate de peşte. În plasa poliţiştilor a picat şi Dumitrel N. (54 de ani), din municipiu, care pescuia pe Dunăre, în zona Plaja Lipovenească, cu o năpatcă, fără a avea peşte capturat.
Oamenii legii i-au depistat şi pe Tudorel P. (30 de ani) şi Paraschiv A. (32 de ani), ambii din comuna Chiscani, care au pescuit cu o plasă cantitatea de 3 kg de scrumbie, pe Dunăre, în zona inundată a digului.