Mergi la conţinutul principal

Braconier cu scule interzise, prins la pescuit de scrumbie. Judecata

* un bărbat acuzat că a pescuit ilegal a fost cercetat pentru mai multe fapte prevăzute și pedepsite de OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura * inculpatul a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria * pescarul a fost prins de polițiștii de frontieră, chiar pe fluviul Dunărea, în timp ce pescuia cu plase monofilament

 

Pescuia ilegal pe fluviul Dunărea. Un bărbat a ieșit la pescuit de scrumbie, în perioadă de prohibiție, fiind dotat cu plasă monofilament și din ață. Polițiștii de frontieră l-au prins pe individul care pescuia de zor, acesta fiind acum trimis în judecată de procurori pentru mai multe infracțiuni.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au definitivat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului F.I. pentru săvârșirea infracțiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit; deținerea și folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial; deținerea și utilizarea uneltelor de plasă tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm; pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție; deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, ori produselor din pește. Toate aceste fapte sunt prevăzute și pedepsite de OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

În rechizitoriul în cauză s-a reținut faptul că, la data de 4 aprilie 2019, numitul F.I.  a desfășurat activități de pescuit comercial neautorizat în perioada de prohibiție, folosind o barcă din tablă și o plasă de pescuit tip monofilament, în lungime de 77 m, cu care a capturat pește, specia scrumbie, fără a deține autorizație pentru a practica pescuitul comercial sau pentru a deține unelte de pescuit comercial. Aflându-se la km fluvial 167,5 pe malul stâng al fluviului Dunărea, acesta avea două plase de pescuit din ață și o plasă de pescuit tip monofilament.

 

Complicele braconierului a fugit în zona inundabilă a fluviului, iar polițiștii de frontieră nu i-au mai dat de urmă

Potrivit anchetatorilor, la data de 4 aprilie 2019, ora 18.15, lucrători ai poliției de frontieră din cadrul Serviciului Poliției de Frontieră Brăila aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu o ambarcațiune, în zona km fluvial 168,5, au observat pe malul stâng al Dunării o barcă în care se afla inculpatul și o altă persoană care desfășurau activități de pescuit comercial. “La vederea ambarcațiunii poliției de frontieră, inculpatul și persoana care îl însoțea au aruncat în apă o greutate tip ancoră de care era legată o unealtă de pescuit și apoi au început deplasarea cu barca spre malul stâng. Inculpatul a luat din barcă două sacoșe din rafie și o sacoșă din nailon, a sărit pe mal și a fugit în zona inundabilă, însă a fost interceptat de către patrula pedestră a poliției de frontieră. Persoana care îl însoțea pe inculpat a rămas în barca din tablă și a continuat deplasarea în direcția aval. Barca din tablă a fost interceptată de ambarcațiunea poliției de frontieră, unul dintre lucrătorii Serviciului Poliției de Frontieră Brăila s-a urcat în aceasta pentru a o direcționa către mal. Persoana care se afla în barcă împreună cu polițistul a sărit în apă în zona inundabilă, în momentul deplasării către mal și nu a mai putut fi interceptată de patrula pedestră. În urma căutărilor efectuate, respectiva persoană nu a mai fost găsită”, au arătat anchetatorii.

Cu ocazia recuperării uneltei de pescuit abandonate în apă, s-a constatat că aceasta este tip monofilament și că are capturate nouă exemplare pește, specia scrumbie, în greutate de aproximativ 2 kg.

În urma controlului efectuat asupra celor două sacoșe din rafie și asupra sacoșei din nailon găsite asupra inculpatului, au fost descoperite două plase de pescuit monofilament și o plasă de pescuit din ață.

Inculpatul a recunoscut parțial comiterea faptelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro