* inculpații S.I.F. și G.A. au fost trimiși în judecată de procurori pentru fapte comise în vara anului 2020, când au fost prinși la pescuit pe Dunăre de polițiști de frontieră * pescarii ar fi din Gropeni și se aflau într-o barcă din fibră, iar la vederea polițiștilor au aruncat peștele și uneltele de pescuit în apă, apoi au luat-o la fugă
Doi braconieri din Gropeni au fost prinși de polițiștii de frontieră pe fluviul Dunărea, cu peste 30 kg de crap. Ei se aflau într-o barcă, cu unelte de pescuit comercial și cantități de pește. Inculpații S.I.F. și G.A. au fost cercetați penal pentru fapta comisă în vara anului 2020. La vederea polițiștilor, pescarii au aruncat peștele și uneltele de pescuit în apă, apoi au luat-o la fugă. Nu au scăpat însă de răspunderea penală, chiar dacă nu au recunoscut faptele de care sunt acuzați.
Potrivit datelor transmise de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, inculpații S.I.F. și G.A. au fost cercetați în stare de libertate și trimiși în judecată
pentru săvârșirea infracțiunilor de deținerea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește și deținerea de către persoane neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.
După cum arată anchetatorii, în data de 24 iunie 2020, ora 14.15., lucrători din cadrul Serviciului Poliției de Frontieră Brăila se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe mal drept al fluviului Dunărea și au pătruns cu ambarcațiunea pe canalul Năvodari, unde i-au observat pe inculpații S.C., G.A. și S.I.F. care se deplasau din direcția opusă, către fluviul Dunărea. “Persoanele în cauză foloseau o barcă din fibră, propulsată de motor, la manșa căreia se afla inculpatul S.C. La vederea ambarcațiunii poliției de frontieră, inculpații S.I.F. și G.A. au aruncat din barcă mai mulți saci din rafie, precum și o unealtă de pescuit comercial. Împreună cu inculpatul S.C., aceștia nu s-au supus somațiilor legale, fapt pentru care lucrătorii poliției de frontieră au procedat la efectuarea abordajului bărcii în care se aflau cei trei, iar apoi s-au îndreptat spre locul unde fuseseră aruncate bunurile menționate anterior. Cu ocazia recuperării acestora, s-a constatat faptul că unealta de pescuit comercial este tip vintir și că cei trei saci din rafie conțin exemplare de pește, specia crap, aproximativ 30 de kg”, au arătat procurorii.
Braconierii au fugit de polițiști
Pe timpul recuperării din apă a sacilor din rafie și a uneltei de pescuit comercial, arată anchetatorii, inculpații G.A. și S.I.F. au fugit pe malul canalului și nu s-au mai întors la barcă, iar inculpatul S.C. a rămas în barcă, la manșa motorului.
Lucrătorii poliției de frontieră au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, unealta de pescuit comercial, exemplarele de pește, barca din fibră, motorul marca Honda. L-au condus la sediul Poliției de Frontieră Brăila pe inculpatul S.C. care le-a adus la cunoștință polițiștilor că cele două persoane care s-au aflat în barca sa sunt din comuna Gropeni și cunt cunoscute de el cu porecle.
“La sediul Poliției de Frontieră, inculpatul S.C. a spus că unealta de pescuit și exemplarele de pește nu îi aparțineau, acestea erau ale celorlalți doi inculpați care l-au rugat să îi traverseze fluviul Dunărea, din zona canalului Năvodari până pe malul comunei Gropeni. Din verificări a rezultat faptul că S.I.F. și G.A. nu erau autorizați să practice pescuitul comercial și să dețină unelte de pescuit comercial, iar inculpatul S.C. avea astfel de autorizații, motiv pentru care față de S.C. s-a dispus clasarea în acest caz”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Fiind audiați, inculpații trimiși în judecată, respectiv S.I.F. și G.A., nu au recunoscut săvârșirea faptelor de care sunt acuzați. Cei doi au declarat că peștele și unealta de pescuit au fost găsite și nu le aparțin.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Brăila.