"Brăiliţa 55" la Muzeul Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Brăiliţa 55" la Muzeul Brăilei

Secţia de arheologie a Muzeului Brăilei a organizat vineri, 15 octombrie, o zi muzeală cu tema "Brăiliţa 55". Manifestarea, dedicată împlinirii a 55 de ani de la declanşarea cercetărilor arheologice în situl de la Brăiliţa, s-a adresat elevilor de liceu care
au vizionat o proiecţie despre vestigiile colectivităţilor umane din preistorie şi antichitate precum şi despre descoperitorul sitului, Nicolae Harţuche, întemeietorul Muzeului Brăilei. Importanţa descoperirilor făcute în această zonă pentru istoria locală a fost evidenţiată de către şeful secţiei de arheologie, Stănică Pandrea. "Foarte multă lume ştie despre Brăila modernă, medievală, despre renumitul port al Brăilei, renumita cale a Brăilei. În schimb, foarte puţine lucruri se ştiu despre Brăila antică şi care care, în opinia mea, a fost la fel de importantă şi faimoasă precum Brăila medievală şi modernă. Pe teritoriul oraşului există două mari rezervaţii arheologice: oraşul vechi, unde s-au dezvoltat Brăila medievală şi modernă, dar şi partea de nord, cartierul Brăiliţa, unde sunt vestigiile comunităţilor umane din preistorie şi antichitate. Dacă informaţii despre Brăila medievală şi modernă avem din documente istorice şi surse scrise, informaţiile despre Brăila antică le avem numai din surse arheologice", a afirmat Stănică Pandrea. Şeful secţiei de arheologie a arătat legătura între destinul sitului de la Brăiliţa şi al descoperitorului acestuia, Nicolae Harţuche, cel care a înţeles, în 1955, importanţa arheologică a pieselor scoase din întâmplare, de un excavator care lua loess din terasa Dunării pentru cărămidărie, dând la iveală fragmente ceramice şi oase umane. "Nicolae Harţuche, deşi era tânăr, fiind şcolit la Bucureşti de către mari profesori, (a fost unul dintre elevii lui Ioan Nestor, creatorul şcolii arheologice moderne), a înţeles despre ce este vorba şi a început imediat săpăturile. Deşi îi fusese trasată ca sarcină, de către autorităţile de stat şi de partid de atunci, să creeze un muzeu memorial Hristo Botev, a creat acest muzeu şi cu secţie de arheologie, pentru că a înţeles că e o bogăţie extraordinară şi, timp de 25 de ani, a făcut cercetări cu totul deosebite", a spus Stănică Pandrea.
În partea a doua a manifestării, elevilor le-a fost prezentată, de către Viorel Stoian, expoziţia cu caracter naţional, "Geto-dacii de pe valea Buzăului şi curbura Carpaţilor", la care au contribuit mai multe judeţe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro