• anunţul că municipalitatea a câştigat proiectul privind finanţarea pe FLAG pentru a-şi achiziţiona propria şalupă a fost făcut, recent, de primarul Marian Dragomir • acesta a precizat că urmează ca autorităţile brăilene să fie invitate pentru a semna contractul de finanţare, după care va începe procedura legată de licitaţie pentru cumpărarea ambarcaţiunii • potrivit lui Dragomir, şalupa care va face plimbări pe Dunăre la Brăila, va avea o capacitate de minim 25 locuri
Iniţiativa primarului Marian Dragomir de a achiziţiona o şalupă pentru a realiza curse turistice pe Dunăre, la care să aibă acces cât mai mulţi brăileni, se apropie de materializare. Edilul-şef a anunţat, recent, că Primăria Brăila a reuşit să obţină acordul pentru finanţarea europeană pentru acest proiect în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014 - 2020, măsura 1.2 Consolidarea şi diversificarea activităţilor în zona de pescuit şi acvacultură. Acesta a subliniat că în scurt timp va urma semnarea contractului, după care pasul 2: organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea ambarcaţiunii de minim 25 de persoane.
“Vreau să vă anunţ că Primăria Municipiului Brăila este câştigătoare a proiectului cu finanţare europeană pe FLAG pentru ambarcaţiunea aceea de care vă povesteam. Urmează să fim invitaţi în perioada următoare pentru semnarea contractului de finanţare şi apoi să dăm drumul licitaţiei publice”, a precizat Dragomir.
Contactată de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru mai multe detalii, directorul Direcţiei Strategii şi Programe Europene din cadrul Primăriei, Iuliana Neagu, a punctat că luna aceasta s-ar putea semna contractul de finanţare. Aceasta a precizat că grupul local FLAG Brăila a transmis deja că acceptă finanţarea şi a pregătit documentele de precontractare (declaraţii şi certificate din care să rezulte că nu există datorii).
“După ce se semnează contractul de finanţare urmează implementarea proiectului. Avem o singură achiziţie: acel vaporaş. Va fi un caiet de sarcini, documentaţie, va fi o procedură standard pe SEAP. Va fi licitaţie, deci discutăm despre o procedură mai lungă”, a declarat Neagu.
Şalupa se va plimba doar pe teritoriul FLAG Brăila
Sursa citată a ţinut totuşi să precizeze că municipalitatea va solicita în caietul de sarcini ca livrarea ambarcaţiunii să fie cât mai rapidă, prin urmare se va încerca achiziţionarea unei şalupe deja construite, însă nu este exclusă nici comandarea uneia la Şantierul Naval.
Reamintim că, în cadrul unei şedinţe de îndată a CLM Brăila din 11 august 2017, consilierii municipali au dezbătut şi aprobat o modificare a unei hotărâri mai vechi, referitoare tocmai la aprobarea proiectului Dezvoltarea ecoturismului şi turismului educaţional în Municipiul Brăila, ce va fi realizat prin POPAM. Astfel, membrii mini-Parlamentului municipal şi-au dat acordul pentru folosirea banilor veniţi prin această sursă de finanţare (200.000 euro), pentru achiziţionarea ambarcaţiunii. Tot atunci, Neagu a precizat că zona unde şalupa va efectua curse este cea cuprinsă strict în strategia elaborată pentru FLAG. Pe scurt, aceasta cuprinde 15 comune (Berteştii de Jos, Chiscani, Frecăţei, Gropeni, Măraşu, Măxineni, Movila Miresii, Siliştea, Stăncuţa, Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Vădeni, Viziru), oraşul Însurăţei şi parţial Municipiul Brăila - arealul riveran Dunării.
Interesant de punctat este şi faptul că un ONG din Galaţi a solicitat municipalităţii brăilene şi gălăţene să reiniţieze curse cu vaporaşul între cele două oraşe. După cum precizează presa din Galaţi, primarul Marian Dragomir chiar a purtat o serie de conversaţii prin adrese scrise cu Asociaţia “Galaţi - oraşul meu”, însă deocamdată fără vreun rezultat concret.