Aşa cum a informat ieri primarul Aurel Simionescu, banca a fost interesată să afle dacă există solicitări pentru derularea unor investiţii imobiliare, mai precis a unor blocuri în regim privat, care să poată fi luate în calcul de eventualii clienţi interesaţi de programul "Prima casă": "Miercuri, reprezentaţi ai BRD au solicitat să ştie dacă există în derulare proiecte de investiţii imobiliare la Brăila, care ar merge pentru acest program. Le-am dat informaţiile pe care le-au solicitat şi anume că se va construi un bloc pe str. Transilvaniei, în locul unde a fost cantina Laminorul, că am mai dat autorizaţie pentru un bloc pe str. Plevnei şi că s-au mai soliciat două autorizaţii pentru locaţia unde e acum Antena 1, pe Faleză, şi tot pe faleză, la fosta bază sportivă, pe care a luat-o «Fincogero». Deci, apartamente noi ar fi, care să se plieze, să vedem dacă se înţeleg acum la preţ". Edilul-şef a mai adăugat că, din câte ştie el, ar exista în Brăila persoane care ar putea achiziţiona o locuinţă prin acest program şi că există şi formule prin care se poate face acest lucru: "În Lacu Dulce se pot construi locuinţe pe credit ipotecar, care ar merge pentru prima casă, mai sunt şi apartamente noi pe şos. Vizirului, care ar mai merge, există soluţii. Vă spun, dacă acum mai existau încă vreo 100 de apartamente pe OG 19, cu rata aia de 300 de euro pe lună, tot se găseau cel puţin 100 de brăileni dispuşi să le cumpere...Deci, cred că se vor găsi şi pentru «Prima casă». Important e să se înţeleagă cu constructorii şi cu banca".
Brăilenii vor "Prima casă"
Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul Sucursalei Judeţene Brăila a BRD - Groupe Societe Generale, Ionel Lazăr, a explicat că brăilenii s-au arătat interesaţi de acest program: "Cei cinci consilieri clienţi oferă informaţii celor interesaţi şi zilnic au foarte multe întâlniri cu potenţiali clienţi. Deja mulţi dintre cei care s-au interesat până acum de programul «Prima Casă» au cerut şi documentaţia necesară întocmirii dosarului".
Aşa cum au precizat premierul şi ministrul Finanţelor în numeroasele intervenţii în care au făcut public programul "Prima Casă", beneficiarii trebuie să fie persoane fizice, cetăţeni români, care nu deţin o locuinţă proprie şi nu au în derulare un credit ipotecar. Obiectul creditului care se acordă pe o perioadă între 10 şi 30 ani, face referire exclusiv la achiziţionarea unei locuinţe finalizate sau care urmează să fie finalizată, asupra căreia se va institui o ipotecă de rang I, în favoarea statului român.
În ceea ce priveşte avansul, pentru un credit în euro, acesta este, aşa cum a fost anunţat, de minim 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este mai mic sau egal cu suma de 60.000 de euro şi 3.000 de euro plus diferenţa de la 60.000 până la preţul de achiziţie, dacă valoarea locuinţei este mai mare de 60.000 de euro.