Brăilenii sunt aşteptaţi la dezbaterea pe tema "Complexul de porci" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii sunt aşteptaţi la dezbaterea pe tema "Complexul de porci"

Mai sunt doar două zile până la dezbaterea publică găzduită de Casa Tineretului pe tema revizuirii autorizaţiei integrate de mediu a SC "Complexul de Porci" Brăila SA. Potrivit legilor în vigoare, până pe 27 august, ora 17.00, cetăţenii Brăilei interesaţi de problemă pot consulta, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, documentaţia referitoare la "Complexul de Porci". Asta pentru a fi în temă cu aspectele ce ţin de autorizarea acestei societăţi şi pentru a putea emite opinii pertinente în cadrul dezbaterii publice. Până ieri, însă, doar trei brăileni şi-au manifestat intenţia de a studia documentele. Este vorba despre Dan Păun, preşedintele organizaţiei ecologiste "Green" Brăila, de Cornel Apostol, preşedintele "Eco Alpex 024" şi de încă o persoană care nu reprezintă nicio organizaţie sau instituţie. De aici ar putea rezulta că numărul celor dispuşi să se implice efectiv în discuţiile de la Casa Tineretului ar putea fi mult mai mic decât lăsau să se înţeleagă multele comentarii postate sub protecţia anonimatului pe site-urile ziarelor locale, când s-au publicat articole referitoare la mirosul generat de "Complexul de Porci". Autorităţile de mediu speră, însă, că brăilenii vor veni în număr mare la dezbatere şi îşi vor expune punctul de vedere, astfel încât procesul de revizuire a autorizaţiei de mediu să aibă ca fundament opiniile cetăţenilor direct afectaţi de funcţionarea fermei de porci. "Fiecare opinie pertinentă exprimată în cadrul dezbaterii trebuie să găsească un răspuns din partea titularului, respectiv «Complexul de Porci». Dacă nu poate să răspundă pe loc, firma este obligată să-i dea un răspuns în scris celui care a ridicat o problemă legată de impactul asupra mediului. Din părerile exprimate de participanţii la dezbatere pot rezulta nişte sarcini clare pe care societatea în cauză trebuie să le respecte, ca să poată primi autorizaţia de mediu", ne-a explicat Liliana Maria Ioan, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.

Dosarul referitor la "Complexul de Porci" este foarte voluminos, iar cine nu este în temă cu problema reuşeşte cu greu să-şi dea seama ce se urmăreşte de fapt cu dezbaterea publică de la Casa Tineretului. Directorul Liliana Ioan ne-a explicat că organizarea unei astfel de dezbateri este o cerinţă obligatorie, înainte de emiterea sau revizuirea unei autorizaţii integrate de mediu. În cazul de faţă, este vorba despre revizuirea autorizaţiei deja existente. Revizuirea a fost solicitată de Garda de Mediu, dar nu din cauza problemei mirosului, ci pentru că ferma de creştere a porcilor a obţinut de la Sistemul de Gospodărire a Apelor o derogare privind concentraţia maximă admisă a azotului total din apele uzate deversate în Dunăre. Pentru că această concentraţie nu mai corespunde cu cea din autorizaţia de mediu eliberată în 2007, s-a considerat că autorizaţia trebuie revizuită. Cu această ocazie, se poate atinge, totuşi, şi problema disconfortului olfactiv provocat periodic locuitorilor municipiului.

Vizita lui Caruz

După cum se ştie, "Complexul de Porci" Brăila a primit răgaz până în 2011, de la Comisia Europeană, pentru a finaliza investiţiile pe linia protecţiei mediului. Cine a consultat documentaţia de la APM Brăila, a putut constata, însă, că Gheorghe Caruz, unul dintre acţionarii firmei a cerut o prelungire a termenului până în 2013, motivând că realizarea tuturor investiţiilor de mediu este dificil de realizat până în 2011.

Ieri, Gheorghe Caruz i-a făcut o vizită la birou lui Marian Dragomir, directorul coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Brăila. Surse din cadrul Gărzii de Mediu ne-au informat că, în cadrul întâlnirii, omul de afaceri brăilean a promis că va acorda o mai mare atenţie problemelor de mediu. Întâlnirea dintre cei doi vine după o adevărată bătălie purtată între Garda de Mediu Brăila şi "Complexul de Porci", bătălie ce a avut ca miză desfăşurarea dezbaterii publice la Casa Tineretului. Iniţial, administratorii fermei de porci au încercat să programeze dezbaterea în locaţii greu accesibile brăilenilor: la restaurantul "Green Club", de pe Şos. Focşani, sau la Sala de Festivităţi a Primăriei Vădeni. Comisarii de mediu au cerut, însă, ca discuţiile să se desfăşoare în municipiu, iar în final Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi, instituţia de care depinde, de fapt, revizuirea autorizaţiei de mediu, a decis să-i dea dreptate Gărzii de Mediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro