Mergi la conţinutul principal

Brăilenii, speranţă de viaţă mică

Suntem pe ultimele locuri la nivel naţional după criteriul speranţei de viaţă la naştere (denumită şi durata medie de viaţă). O arată un studiu realizat de cei de la Hotnews folosind baza de date a Institutului Naţional de Statistică. Cu o medie de 74,67 ani, brăilenii se poziţionează spre coada clasamentului în eşalonul "74 până în 75 ani", fiind devansaţi de arădeni, gorjeni sau maramureşeni. Din eşalonul amintit, format din 15 judeţe, suntem totuşi în faţa Sălajului, Oltului sau Bacăului.
Şi la nivel regional stăm destul de prost la acelaşi criteriu: pe primul loc, cu cea mai mare speranţă de viaţă, este Vrancea cu o medie de 75,53 ani, urmată de Constanţa - 75,13 ani, Buzău - 75,10, Galaţi - 74,92, Brăila - 74,67 şi Tulcea - 73,62 ani.
Revenind la clasamentul naţional, vâlcenii au o speranţă de 77,93 de ani, iar polul opus sunt sătmărenii cu 73,1 ani. Capitala, în ciuda nivelului ridicat de stres şi a poluării, este pe locul al doilea în privinţa duratei medii a vieţii: 77,9 ani. "Chiar dacă speranţa de viaţă la naştere reflectă gradul de dezvoltare, evoluţia acestui indicator este condiţionată mai degrabă de stilul de viaţă, de starea de sănătate, de alimentaţie şi de nivelul educaţiei sanitare, decât de condiţiile economico-sociale. Faţă de 1970, când durata medie a vieţii era de 67.3 ani, în prezent media acestui indicator este de 75.47 de ani", se arată în studiul Hotnews.
Durata medie a vieţii s-a calculat pe baza numărului populaţiei şi al deceselor pentru o perioadă de trei ani. Populaţia luată în calcul a fost determinată pe baza sporului natural şi a soldului migraţiei internaţionale definitive.
Potrivit aceluiaşi studiu, speranţa de viaţă la naştere reprezintă numărul mediu de ani pe care un nou născut îi poate trăi în condiţiile intensităţii mortalităţii pe vârste din perioada de referinţă a tabelei de mortalitate.
În plan european, România stă pe ultimele locuri prin prisma acestui indicator. Cea mai mare speranţă de viaţă în rândul femeilor o are Spania (de 86,1 ani), iar cea mai mică este în Republica Moldova (de 74,9 ani). La bărbaţi, cea mai mare speranţa de viaţă s-a înregistrat în Elveţia (de 80,7 ani), iar cea mai mică în Ucraina (66,1 ani). Media Uniunii Europene indică o speranţă de viaţă de 83,3 ani la femei şi de 77,8 ani la bărbaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro