Mergi la conţinutul principal
Peste 1.800 arme letale și neletale, în evidențele Poliției

Brăilenii se-narmează

la nivelul Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brăila sunt înregistraţi 768 de deţinători legali de arme letale, ce deţin în total 1.449 de arme letale • mai sunt în evidențe și  313 de persoane care deţin un număr de 368 arme neletale • anul trecut, polițiștii brăileni au confiscat 172 de arme de foc, față de numai 67 în anul 2022, plus 20.305 de bucăţi muniţie (1.571 în anul 2022) • din evidențele Inspectoratului de Poliție Județean Brăila reiese că sunt multe persoane care dețin arme, însă este cunoscut faptul că pe lângă cei care au armele înregistrate, mai sunt și mulți care le țin ascunse, fără a le înregistra • evident că sunt și situații când aceste arme ies la iveală, după ce sunt folosite în mod ilegal, la vânătoare sau eventual în anumite atacuri violente

 

Avem aproape 1.500 de arme letale, care figurează în evidențele poliției, dar la acestea se mai adaugă și  peste 300 de persoane cu arme neletale. Situația prezentată este înregistrată la nivelul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brăila, unde sunt înregistraţi 768 de deţinători legali de arme letale, ce deţin în total 1.449 de arme letale. În evidențe figurează și peste 300 de persoane, care deţin aproape 400 de arme neletale. Anul trecut, polițiștii au confiscat peste 100 de arme de foc și peste 20.000 de elemente de muniţie, precum și importante cantități de materiale pirotehnice și substanțe periculoase.

 

Numărul de arme confiscate, aproape de trei ori mai mare față de anul anterior

Potrivit datelor transmise de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, anul trecut, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au avut activități numeroase, pe linia lor de competență. Au constatat 132 de infracțiuni specifice domeniului, în anul 2023. ”De asemenea, au fost confiscate 172 de arme de foc (67 în anul 2022), 20.305 de bucăţi muniţie (1.571 în anul 2022), 1.299 de kilograme articole pirotehnice (751 kg în 2022). În plus, patru autovehicule au fost indisponibilizate”, au spus polițiștii.

În plus, anul trecut au fost confiscate și substanţe periculoase - 30 de litri și 19.780 kg, față de 180 de litri și 12 kg în anul 2022. O categorie aparte sunt deșeurile periculoase, fiind confiscate cantități însemnate: 1.298 de litri și 4.258 de kg (4.412 litri și 148 de kg în anul 2022), iar la produse de protecția plantelor au fost 465 de litri (12 litri în anul 2022).

Anul trecut, s-a confiscat și carne de vânat, respectiv  413 kg, față de 196 kg în anul 2022, după cum au mai precizat polițiștii.

 

Situația deținătorilor de arme

Am solicitat mai multe informații la IPJ Brăila, pentru a vedea care este numărul armelor letale și neletale înregistrate în evidențe. Ni s-a transmis faptul că, la nivelul Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brăila sunt înregistraţi 768 de deţinători legali de arme letale, ce deţin în total 1.449 de arme letale. ”Dintre aceştia, 382 de deţinători au domiciliul pe raza municipiului Brăila şi deţin 769 de arme letale”, arată polițiștii.

În ceea ce privește numărul de deținători de arme neletale, reprezentanții Poliției Brăila precizează că în evidențe figurează înregistrate 313 de astfel de persoane, ce deţin un număr de 368 arme neletale. Dintre aceştia, un număr de 88 de deţinători au domiciliul pe raza municipiului Brăila şi deţin un număr de 106 arme neletale.  ”În referire la armele neletale supuse autorizării/notificării vă comunicăm că acestea sunt prevăzute în Anexa de clasificare a armelor prevăzută în Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor la categoriile C/D”, au mai spus polițiștii.

Redactorii cotidianului nostru au mai solicitat unele date suplimentare, cu privire la armele confiscate anul trecut, în sensul că am vrut să aflăm în ce zone au fost confiscate, care a fost cauza și dacă armele au fost folosite „n anumite conflicte. Am cerut și exemplificarea unor incidente, dacă s-a constatat folosirea unor arme.

La aceste întrebări nu am primit răspunsuri, întrucât ni s-a comunicat faptul că  instituţia nu deţine o situaţie statistică referitoare la aceste informaţii, în forma solicitată de redactori, iar comunicarea unui răspuns presupune desfăşurarea de verificări amănunţite. ”În acest context, amintim Decizia Curții de Apel București nr. 2495/2009, prin care s-a reținut faptul că : «Legea nr. 544/2001 nu impune nici unei instituții să prelucreze informațiile deținute pentru a furniza celor interesați un fel de statistici a la carte ci se referă doar la furnizarea informațiilor în forma în care sunt deținute de instituție. Interpretarea contrară ar face ca activitatea de furnizare de informații să devină mult prea împovărătoare pentru instituția publică, fără nici o justificare în scopul pentru care a fost reglementat liberul acces al cetățenilor la informațiile de interes publici întrucât   s-ar ajunge ca orice persoană să poată solicita instituțiilor publice efectuarea de studii mai mult sau mai puțin complexe cu privire la informațiile pe care acestea le dețin le dețin într-o formă brută»”, au explicat reprezentanții IPJ Brăila. 

Pe de altă parte, am mai fost informați că în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, se exceptează de la accesul liber al cetățenilor ,,informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro