* conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Brăila apreciază că, față de alți ani, au fost mult mai puține apeluri la 112 din cauza caniculei, semn că brăilenii sunt mai atenți la sfaturile medicilor, dar și la atenționările meteorologilor * potrivit SAJ Brăila, luni, au fost 152 de solicitări la Ambulanță, niciuna însă din cauza lipotimiilor * mare atenție și unde mergeți la pescuit, pentru că se pot întâmpla accidente prin electrocutare, cum s-a întâmplat ieri cu un brăilean
Dacă în alte județe, linia la 112 a fost înroșită din cauza caniculei, se pare că la Brăila situația nu a fost cu mult diferită față de o zi obișnuită. Cel puțin, cam așa se prezintă cifrele statistice puse la dispoziție de către Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ). La începutul acestei săptămâni, de exemplu, când gradele din termometru au înregistrat temperaturi ridicate și un indice de confort termic critic în întreaga țară, SAJ Brăila a avut 152 de solicitări. Nimic deosebit, după cum apreciază unul dintre medicii ambulanțieri, care a precizat pentru redactorul ”Obiectiv” că au lipsit cazurile de lipotimii, semn că brăilenii nu s-au expus la soare. Ceva mai multe solicitări, spun medicii SAJ Brăila au fost în zilele de 10 și 14 iulie, când numărul apelurilor a fost de 168, respectiv 171. ”Cele mai multe solicitări au fost luni, pe 10 iulie și vineri pe 14 iulie (...) În rest, nimic neobișnuit. Ieri, pe 17 iulie, nu au fost așa multe chemări având în vedere canicula. Am avut 152 de solicitări. Nu pot să spun că au fost pacienți cu lipotimii, acasă sau în spațiul public sau la soare. Nu au fost astfel de cazuri (...)Au fost cardiaci, accidente vasculare, multe agresiuni, agitați foarte mulți de dus la Psihiatrie, accidente rutiere unele mai grave, altele mai puțin. Lipotimii, chiar nu am avut, iar ăsta e un semn bun. Înseamnă că brăilenii nu s-au expus la soare și au avut grijă, ceea ce e foarte bine! Și sper în continuare să fie așa. E o notă bună pentru populație. În rest, am avut chemările noastre obișnuite, multe transporturi la centrele universitare, mai nou facem și transport la Radioterapie Constanța, unde avem de la 2, 3, 4, 7 pacienți. Și în rest, nu pot să spun că a ieșit în evidență vreun diagnostic în zilele cu caniculă”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, medicul Viorica Iuga. În acest context, specialiștii ne recomandă să nu subestimăm consecințele deshidratării asupra organismului, pentru că pot produce dezechilibre foarte grave, chiar și fără să ne dăm seama. Așadar, medicii ne sfătuiesc să consumăm apă pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când nu a apărut senzația de sete, pentru că spun ei, simptomele deshidratării pot să se fi instalat deja. De asemenea, nici alimentația nu trebuie neglijată pe timp de caniculă, mai ales fructele și legumele proaspete, pe care este indicat să le consumăm pentru a recâștiga nutrienții pierduți prin transpirație, după cum au mai sfătuit medicii.
Lăsând la o parte efectele caniculei, brăilenii chiar trebuie să țină cont și unde merg la pescuit, pentru că se pot întâmpla accidente deosebit de grave prin electrocutare, de exemplu, cum s-a întâmplat și ieri. Un apel la 112 anunța marți, 18 iulie a.c. faptul că un bărbat s-a electrocutat în timp ce se afla pe pescuit, între localitățile Mărașu și Frecăței. Pacientul a fost preluat, în stare de inconștiență, de un elicopter SMURD.