Brăilenii s-ar putea pensiona cu 2 ani mai devreme, fără a fi penalizaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
“Beneficiile” fostului combinat chimic:

Brăilenii s-ar putea pensiona cu 2 ani mai devreme, fără a fi penalizaţi

• motivul: sunt afectaţi de poluarea remanentă de la fostul combinat chimic • alături de Brăila, alte 35 de localităţi din ţară ar putea beneficia de statutul de zonă poluată şi astfel locuitorii s-ar putea pensiona mai devreme cu 2 ani • proiectul de lege a fost aprobat de Senat, dar mai trebuie să primească şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional • Guvernul Tudose a dat aviz negativ acestui proiect

 

Locuitorii a 36 de zone considerate poluate, printre care Brăila, Slatina, Suceava sau Râmnicu Vâlcea, s-ar putea pensiona cu 2 ani mai devreme, au hotărât recent senatorii prin aprobarea unor amendamente la propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

În proiectul în discuţie se precizează că persoanele care au locuit timp de 30 de ani în 36 de localităţi, printre care se numără, după cum spuneam, şi Brăila, vor avea dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalităţi, având în vedere noxele produse de combinatele chimice sau de exploataţiile miniere din aceste oraşe.

Potrivit propunerii iniţiale, contrar avizului negativ dat de Guvern, pe lista localităţilor unde contributorii la pensii beneficiau de reducerea de 2 ani figurau Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş, Zlatna şi localităţile miniere Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani,  Hunedoara şi Călani. Conform amendamentelor depuse şi aprobate în şedinţa de plen a Senatului, lista localităţilor a fost extinsă, de aceeaşi facilitate urmând să beneficieze şi locuitorii din Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Bacău, Brăila, Dragoteşti, Drobeta-Turnu-Severin, Jilţ, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Moldova Nouă, Negomir, Oneşti, Oţelul Roşu, Plopşoru, Reşiţa, Rm. Vâlcea, Rovinari, Slatina, Suceava, Târnăveni, Turnu Măgurele, Urdari. Toate acestea sunt considerate zone afectate de “poluare remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui, sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu un conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu, sau de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate”. Mai trebuie precizat că posibilitatea pensionării cu doi ani mai devreme s-ar putea aplica şi persoanelor de pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localităţi, care îndeplinesc condiţiile menţionate.

Până atunci însă, pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare mai trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit celor mai recente date oficiale oferite de Direcţia Regională de Statistică Brăila, în trimestrul II al anului în curs, la nivelul judeţului nostru figurau 79.149 de pensionari în plată, cu un venit mediu de 920 lei, în creştere faţă de 874 lei - pensia medie raportată în perioada similară a anului trecut. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro