* în județul Brăila, în 59 de cabinete ale medicilor de familie se pot face testări gratuite pentru depistarea Covid-19 * medicii sunt cei care decid dacă se impune sau nu o testare în acest sens * testele folosite sunt cele pe bază de Antigen * testări gratuite se mai pot face și în cinci farmacii din Brăila, care sunt avizate temporar pentru testare antigenică rapidă pentru Covid-19
În 59 de cabinete de medicină de familie din județul Brăila se fac testări gratuite pentru depistarea COVID-19, potrivit unei liste publicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Lista cuprinde și datele de contact ale medicilor: http://www.dspbr.ro/wp-content/uploads/2020/03/lista-MF-21-ian-2022.pdf . Așadar, persoanele care au simptome de COVID-19 pot merge să se testeze la orice medic din această listă. În plus, persoanele interesate mai au la dispoziție și cinci farmacii în Brăila avizate temporar pentru testare antigenică rapidă pentru Covid-19, ale căror teste sunt furnizate de către DSP Brăila. Este vorba despre patru farmacii situate în municipiul Brăila respectiv, SC HELP NET FARMA S.A, de pe Calea Călărașilor, nr. 61, bl. A parter, SC HELP NET FARMA SA de pe Bulevardul Dorobanților, nr. 33, bl. 1, parter și farmaciile SC MYOSOTIS SRL de pe strada Mihai Eminescu, nr. 16 și de la numărul 71 și cea din satul Viziru, comuna Viziru. Așadar și aici se pot face testări gratuite pentru depistarea Covid-19, pe lângă cabinetele medicilor de familie care au semnat contractele pentru testare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).
La nivel național sunt peste 4.000 de cabinete de medicină de familie care oferă testări gratuite pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.
Trebuie să știți însă că la orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, respirație îngreunată, lipsa mirosului, pierderea gustului, simptome și semne mai puțin specifice, care pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree, se poate suspecta infecția cu Sars-CoV-2. De asemenea, pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale neasociate cu alimentația se poate suspiciona infecția cu același virus.
Potrivit medicilor, testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum cinci zile după data debutului sau în maximum șapte zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai rapid posibil, spun aceștia.