Mergi la conţinutul principal

Brăilenii plecaţi la muncă în străinătate riscă amenzi dacă nu-şi declară rezidenţa fiscală

• procedura presupune completarea unui formular care poate fi descărcat de pe pagina web a ANAF şi care poate fi trimis de către contribuabil chiar din ţara unde s-a stabilit, atât prin poştă, cât şi în format electronic, în caz contrar, riscând amenzi • organizaţiile românilor din diaspora critică măsura şi cer anularea amenzilor

 

Fiscul a introdus un formular prin care instituie regula ca românii care lucrează în străinătate să îşi declare rezidenţa fiscală, altfel riscând amenzi, între 50 şi 100 de lei, toate acestea începând cu 1 ianuarie 2018. Aşa cum era de aşteptat, organizaţiile românilor din diaspora consideră abuzivă această măsură şi cer anularea ei, sau măcar a amenzilor.

În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfrontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine, cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice. Are obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, persoana fizica rezidentă în România, precum şi persoana fizică nerezidentă care pleacă din ţară pentru o perioadă cumulată ce depăşeşte 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

“Acest formular este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate. Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine. Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România, cât şi în străinătate”, ne-a declarat Mihaela Ciorăşteanu, şeful AJFP Brăila. De asemenea, sursa citată a precizat că noul chestionar se va completa în două exemplare, unul fiind păstrat de către contribuabil, originalul se transmite, personal sau prin împuternicit, prin poştă cu confirmare de primire sau se depune la registratura organului fiscal central competent. Chestionarul menţionat se poate edita şi/sau completa de către solicitanţi şi cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi va putea fi depus şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

 

Diaspora cere anularea

“C.A.P.I.M.E.D. România (Asociaţia Românilor din Italia), cu sediul la Palermo, în regiunea Sicilia, Italia, cere Guvernului României să modifice Ordonanţa 30/2017, care prevede amendarea românilor din diaspora pentru lipsa declaraţiei fiscale. Le reamintim membrilor guvernului că foarte mulţi români plecaţi în străinătate – de ordinul sutelor de mii – trăiesc în condiţii foarte grele, muncesc la negru sau sunt exploataţi de angajatorii care de cele mai multe ori nu-i plătesc. Ei sunt exact cei care nu-şi pot obţine rezidenţa fiscală în ţările în care au plecat, deci cei direct vizaţi de Ordinul 30/2017. Vor fi amendaţi cu sume între 50 şi 100 de lei, de la 1 ianuarie 2018, fără măcar să ştie că li se vor lua banii”, arată organizaţia într-un comunicat.

De altfel, şi FADERE – Federaţia asociaţiilor de români din Europa – îi cere premierului Mihai Tudose anularea amenzilor pentru românii din diaspora.

“Necompletarea unui formular birocratic prevăzut în noul Cod Fiscal dă bătăi de cap milioanelor de români din afara graniţelor. (...) Considerăm că este o măsură premeditată şi absurdă de răzbunare împotriva  milioanelor de români din diaspora”, a declarat presei centrale Daniel Tecu, preşedintele FADERE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro