Mergi la conţinutul principal

Brăilenii nu se înghesuie să-și ia din farmacii pastilele de iod oferite gratuit de stat

* potrivit DSP Brăila, numărul de persoane care au primit comprimate în baza prescripțiilor emise de medicii de familie este de 2.787, în condițiile în care în farmaciile din Brăila au fost distribuite aproximativ 140.000 de astfel de pastile * medicamentele se găsesc în 28 de farmacii din municipiu și județ și se eliberază  în mod gratuit, însă doar în baza unei rețete de la medicul de familie

 

La Brăila, doar 3,43% din totalul pastilelor de iodură de potasiu puse gratuit la dispoziția populației au fost ridicate din farmacii. Mai exact, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină, din cele 137.571 de comprimate livrate în farmacii, în luna iulie, abia 4.721 de pastile au ajuns la populație. ”În perioada 01.07-29.07.2022 s-a livrat, la un număr de 28 de farmacii, un total de 137.571 de comprimate de iodură de potasiu de 65mg, din care, până la data prezentă s-au distribuit 4.721 comprimate pentru un număr de 2.787 de persoane”, a declarat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

După cum v-am mai informat, aceste pastile se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Medicii avertizează că administrarea preventivă sau fără a exista un real motiv, poate pune viața în pericol. Conform ghidului de informare generală, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, medicamentul se va administra numai în doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă, acestea fiind eliberate doar persoanelor care au până în 40 de ani. ”IMPORTANT! Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă”, este subliniat în ghidul de informare generală, pe care îl puteți consulta accesând linkul: GHID-INFORMARE-IOD.pdf (ms.ro)  . Tot aici veți afla și care sunt dozele recomandate, modul de administrare, contraindicațiile și atenționările speciale, în care se arată că pentru copiii mai mici de o lună se administrează un sfert de comprimat dizolvat în apă sau în ceai. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 3 ani se va administra o jumătate de pastilă dizolvată în apă sau în ceai. Copiii între 3 și 12 ani vor lua un comprimat de iodură de potasiu, în timp ce la copiii de peste 12 ani și la adulți se vor administra 2 comprimate.

Așadar, iodura de potasiu este un medicament care poate fi utilizat DOAR ca metodă de protecție în situații de urgență nucleară care implică emisie de iod radioactiv. Ea funcționează numai pentru a preveni absorbția iodului radioactiv în glanda tiroidă. Din acest motiv, populația este sfătuită să ridice pastilele din farmacii, dar să nu le folosească înainte de recomandarea autorităților sanitare!

Reamintim că la DSP Brăila au fost livrate, într-o primă tranșă 448.000 de comprimate, dintre care au fost distribuite către farmacii 137.571 de pastile, restul urmând a fi puse la dispoziție într-o etapă următoare, în funcție de adresabilitatea populației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro