Brăilenii au învăţat să îi recunoască pe ţeparii prin metoda "Accidentul" şi nu mai pică atât de uşor în plasa celor decişi să facă rost de bani din munca altora. În ultima săptămână, mai multe persoane au fost contactate telefonic şi anunţate despre implicarea unei rude în false accidente. Oamenii şi-au seama că la capătul celălalt al firului este un escroc şi au anunţat imediat poliţia. Nu la fel au procedat două persoane care au trimis importante sume de bani unor necunoscuţi, după ce au primit vestea accidentului.
Demersurile susţinute ale poliţiştilor brăileni, de informare a cetăţenilor cu privire la riscul de victimizare prin infracţiuni de înşelăciune, săvârşite prin intermediul telefonului, au făcut ca în patru dintre cazurile înregistrate weekend-ul trecut la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, persoanele apelate să dejoace planurile infractorilor. Dându-şi seama că ar putea fi victime ale escrocilor, cei apelaţi pe telefonul fix au întrerupt pur şi simplu conversaţia telefonică şi au anunţat imediat Poliţia.
Nu la fel au procedat o femeie de 62 de ani, din municipiul Brăila, care, afectată emoţional de vestea implicării fiului într-un accident rutier, a acceptat să trimită pe numele unui necunoscut suma de 2.500 euro, prin sistemul Western Union. La fel a procedat şi un bărbat de 50 de ani, care a achiziţionat şi trimis unui pretins fiu coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice în valoare de 1.866 lei.
Victimele cad în plasa escrocilor şi din cauza insistenţei acestora, care le cer să păstreze secretul cu privire la convorbirea telefonică şi la trimiterea banilor sau a codurilor de reîncărcare şi să distrugă toate chitanţele sau bonurile fiscale. Nu de puţine ori, infractorii stabilesc chiar locuri în care victimele trebuie să se prezinte pentru a înmâna unor persoane "de încredere" sumele de bani cerute. Brăilenii sunt sfătuiţi de poliţişti să fie extrem de atenţi la telefoanele primite, să verifice dacă accidentul a avut sau nu loc şi să nu dea bani unor necunoscuţi.