* potrivit dr. Dragoș Voicu, medic primar chirurg și director medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila, de Crăciun și revelion au fost mai puține cazuri de colecisto-pancreatite legate de alimentația tradițională, dar mai grave decât în anii trecuți * totodată, nu au fost semnalate cazuri de pacienți răniți de petarde și artificii
Spre deosebire de anii trecuți, Unitatea de Primiri Urgențe Brăila (UPU), deși plină de pacienți chiar și în perioada Sărbătorilor de iarnă, s-a confruntat cu mai puține cazuri de etilism și afecțiuni datorate excesului de mâncare tradițională, decât în anii trecuți. Spitalele brăilene sunt obișnuite ca, de Crăciun și de Anul Nou, să primească indivizii beți/recalcitranți sau intrați în comă după ce s-au îmbuibat cu mâncare. Da data aceasta, însă, medicii și asistenții de la UPU - Spitalul Județean de Urgență Brăila, care au fost la datorie chiar și la cumpăna dintre ani, au avut mai puține astfel de cazuri, ceea ce înseamnă că brăilenii au fost ceva mai cumpătați.
Din fericire, anul acesta, de Sărbători, nu au fost înregistrate nici cazuri de accidente cauzate de folosirea ilegală a pocnitorilor și artificiilor.
"Au fost cazuri de etilism și colecisto-pancreatite (legate de alimentația tradițională) în număr mai mic decât în alți ani, dar forme mai grave. Am avut trei colecistite acute gangrenoase alitiazice (fără calculi). Pacienții aveau o suferință cronică tratată cu regim alimentar și medicamente, numai că, în momentul în care "au călcat pe lângă" regimul alimentar, situația s-a agravat rapid și au ajuns la operație", ne-a declarat dr. Dragoș Voicu, medic primar chirurg, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila, care s-a aflat "pe baricade" la Blocul operator chiar și pe 31 decembrie, în ultima zi a anului 2021.