• cetățenii aleg marile magazine în detrimentul piețelor pentru cumpărăturile de sărbători • în ultima perioadă, prețurile alimentelor nu s-au mărit, dimpotrivă, unele chiar au scăzut • cu toate acestea, o familie compusă din trei persoane poate cheltui chiar și până la 700 de lei pentru masa festivă de Crăciun
Cumpărăturile pentru masa de Crăciun sunt pe ultima sută de metri. Brăilenii au la dispoziție piețele din municipiu dar și marile lanțuri de magazine care “aruncă” la bătaie “reduceri” pentru a atrage clienții. Din cauza prețurilor mărite în acest an, majoritatea brăilenilor este mai chibzuită cu bugetul pentru masa tradițională de Crăciun. În timp ce magazinele sunt pline, la ora prânzului piețele sunt aproape pustii.
Cumpărătorii aleg hypermarketurile, deoarece prețurile variază și pot profita de unele oferte. Aflată la cumpărături într-un supermarket din municipiu, o doamnă ne-a precizat că „Nu prea mai cumpăr din piețe, sunt mult mai scumpe produsele comparativ cu cele din magazine. Și apoi, avem tot felul de oferte, reduceri, cupoane. Este bine să faci și economii, dacă tot ai posibilitatea”.
Prețurile la alimente, aceleași ca cele de acum două săptămâni
Contrar așteptărilor, nu au existat scumpiri ale alimentelor. Conform unui studiu de piață realizat de reporterii Obiectiv, în urmă cu două săptămâni, prețurile la alimentele de bază pentru masa de Crăciun au rămas neschimbate, cu excepția anumitor produse care s-au ieftinit în marile magazine. De exemplu, un kilogram de carne tocată costă între 25-35 de lei, în funcție de amestecul de carne. Prețul unui kilogram de lebăr pleacă de la 35 de lei, iar al caltaboșului de la 37 de lei. Pentru un kilogram de ceafă dezosată un brăilean scoate din buzunar 30 de lei, iar pentru ceafa cu os 27 de lei. Un kilogram de cârnați îi ajunge pe cumpărători 25 de lei. Șoriciul se găsește pe piață la prețul de 5 lei și oasele de porc la prețul de 2 lei. La capitolul brânzeturi prețurile variază între 28 și 38 de lei kilogramul, iar pentru un kilogram de lapte brăilenii vor scoate din buzunar 5 lei. Un kilogram de mălai costă aproximativ 3 lei, un kilogram de orez pleacă de la 8 lei, iar unul de făină costă 2 lei și 50 de bani. Prețul fructelor care se consumă de sărbători cum ar fi bananele, clementinele și portocalele variază între 3 lei și 10 lei kilogramul, iar al legumelor între 2 lei și 10 lei kilogramul.
Dacă luăm în calcul un meniu tradițional al mesei de Crăciun, însoțit și de băuturi și dulciuri, o familie compusă din trei persoane poate scoate din buzunar pentru acest eveniment până la aproximativ 700 de lei.
Din cauza scumpirilor, pentru aproape 90% dintre români, bugetul alocat în acest an, același ca cel din 2022
Un studiu realizat de Reveal Marketing Research arată că 56% dintre români, vor sta acasă de Crăciun, în timp ce 39% vor merge în vizită la cei dragi. Reveal Marketing Research arată că bugetul alocat pentru sărbătorile de Crăciun va fi similar (50%) sau mai mic (38%) comparativ cu cel de anul trecut. Numai un procent de 12% menționează un buget mai mare.
„Având în vedere creșterile prețurilor produselor și serviciilor din ultimul an, cei 88% dintre românii care declară că pentru sărbătorile de Crăciun vor aloca un buget similar sau mai mic celui din 2022, vor fi nevoiți să facă ajustări ale coșului de cumpărături, întrucât un astfel de buget nu le-ar permite să achiziționeze aceleași produse sau să mențină același nivel de cadouri și cheltuieli ca anul trecut”, a explicat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.