Mergi la conţinutul principal
Rezultate provizorii la Europarlamentare 2019. ProRomânia, favorit în Municipiu

Brăilenii lui Tudose

• fostul premier Mihai Tudose a câştigat încrederea şi voturile a zeci de mii de brăileni, o performanţă în judeţul nostru, unde PSD era fără rival • dovadă stau rezultatele provizorii furnizate de Biroul Electoral Central care arată partidul nou înfiinţat ProRomânia pe primul loc în municipiu, dar şi în localităţile Ianca, Siliştea şi Surdila Găiseanca, acolo unde primarii şi-au manifestat deja susţinerea faţă de Tudose • ex-premierul şi, cel mai probabil, primul europarlamentar brăilean a dorit să le mulţumească brăilenilor pentru participarea masivă la vot • PSD-iştii, deşi sunt pe primul loc în judeţ, recunosc că este o victorie amară • peste 76% dintre brăileni au votat “DA” la referendum, la ambele întrebări

 

Partidul Social Democrat (PSD) şi-a găsit “naşul” la Brăila: Mihai Tudose şi al său partid recent înfiinţat, ProRomânia. Fostul premier brăilean nu a plecat de la social-democraţi doar cu experienţă mare în politică, ci şi cu o mare parte din electoratul de stânga. Tradiţia “roşie” brăileană a fost ruptă la alegerile europarlamentare de duminică, atunci când rezultatele au arătat cât de susţinut este Tudose de brăileni: mai mult ca PSD în municipiu, iar în judeţ mai are nevoie doar de vreo şase mii de simpatizanţi pentru a detrona social-democraţii. Strict la nivelul judeţului nostru, ceea ce a reuşit ProRomânia este o performanţă şi chiar o filă de istorie, căci niciun alt partid nu a mai reuşit să se apropie atât de mult de PSD, ba chiar să-l depăşească în municipiu.

Biroul Electoral Central întârzie cu rezultatele finale, ba chiar la nivelul judeţului Brăila nu au mai fost actualizate nici măcar rezultatele parţiale, numărătoarea blocându-se la 40 de secţii din totalul de 280. Singurele cifre oficiale din partea BEC sunt rezultatele provizorii. Potrivit acestora, ProRomânia s-a clasat pe primul loc în municipiul Brăila, obţinând voturile a 24,047% (19.436 persoane) dintre cei 78.710 alegători care s-au prezentat la urne. PSD a obţinut 24,042% din totalul de voturi în municipiu, mai puţin cu 4 voturi faţă de partidul lui Tudose, însă este posibil ca cifrele să sufere mici modificări la afişarea rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare. Iar numărătoarea paralelă ale unor partide arată că ProRomânia ar avea mai mult decât 4 voturi avans faţă de PSD. Partidul Naţional Liberal (PNL) a fost votat de 16,55% dintre alegătorii din municipiu, asta însemnând că 13.381 persoane şi-au dat votul liberalilor, iar USR-PLUS le “suflă-n ceafă” cu 15,94% din voturi.

În ceea ce priveşte situaţia pe întreg judeţul Brăila, ProRomânia a obţinut un rezultat notabil -21,26%-, cu peste 1.400 de voturi mai mult ca PNL -20,14%-, ţinând cont că are abia câteva luni de la înfiinţare. Primul loc este ocupat de PSD, cu 25,65%, însă diferenţa o fac doar 5.700 de voturi cu aproximaţie. Locul IV este ocupat de Alianţa USR-PLUS care a obţinut 13% din totalul de voturi din judeţ.

Dintre cele trei oraşe brăilene - Făurei, Ianca şi Însurăţei -, doar unul singur s-a “dezis” de PSD. Este vorba despre Ianca, de altfel oraşul în care Mihai Tudose votează de 20 de ani, potrivit declaraţiilor sale de zilele trecute. Ianca este condusă de social-democratul George Chiriţă, însă acesta şi-a exprimat deja susţinerea faţă de ProRomânia. Partidul de care aparţine Tudose a obţinut 29,25%, în timp ce PSD a câştigat de două ori mai puţine voturi (13,38%). Votanţii PNL din acest oraş au fost în procent de 11,72%. Ba chiar diferenţa dintre PSD şi PNL nu au făcut-o decât 49 de buletine de vot.

La Făurei, deşi nu s-a clasat pe primul loc, ProRomânia se află cu doar 21 de voturi în spatele PSD. 25,22% dintre locuitorii oraşului care au venit duminică la urne au pus ştampila pe lista social-democraţilor, în timp ce alţi 23,79% au preferat lista pe care Tudose apare ca un candidat eligibil în Parlamentul European. PNL s-a clasat, din nou, pe locul III, cu 17,01%.

Însurăţeiul încă votează cu PSD, în procent foarte mare: 34,62%. PNL a obţinut doar 23,72% din voturile acestui oraş, în timp ce ProRomânia s-a clasat pe locul III, cu 16,18%.

Am vrut să vedem ce s-a întâmplat şi în comunele în care primarii deja şi-au manifestat, în scris, susţinerea faţă de ex-premierul brăilean Mihai Tudose. Surprinzător sau nu, ProRomânia a “zdrobit” PSD în Siliştea cu un procent de 60,08%, comparativ cu 18,99% scos de social-democraţi,  dar şi în comuna Surdila Găiseanca, unde a câştigat 48,95% din voturile exprimate, în timp ce PSD a fost votat doar de 12,02% dintre alegătorii prezenţi la urne. În schimb, ProRomânia nu a reuşit să convingă electoratul din comunele Movila Miresii şi Chiscani, unde s-a clasat doar pe locul II, în spatele PSD. Locuitorii din Galbenu, Berteştii de Jos, Romanu şi Jirlău au votat în proporţie mare cu PSD, cu excepţia Berteştilor care şi-au dat voturile PNL. Astfel, ProRomânia nu s-a clasat decât pe locul III în preferinţele acestor localnici.

 

Tudose: «În sfârşit s-a pronunţat poporul. Să terminăm o dată cu discuţiile astea cu amnistia şi graţierea date peste noapte de nu ştiu cine»

 

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă, ieri, cu mai mulţi lideri de partide şi candidaţi la Alegerile Europarlamentare despre rezultatele votului dat de români pe 26 mai. PSD-iştii s-au arătat dezamăgiţi de rezultat, chiar dacă au obţinut o victorie “amăruie” la nivelul judeţului nostru. De partea cealaltă, reprezentanţii partidelor de opoziţie care au trecut pragul de 5%, cu atât mai mult cele care au avut un scor destul de ridicat precum Pro România, s-au arătat încântate de modul în care au decurs lucrurile. Trebuie subliniat că PSD-iştii brăileni nu s-au ferit să dea vina pentru rezultatul de la nivel naţional pe “emoţii” şi pe şeful de partid Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv, ieri, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Fostul premier al României, Mihai Tudose, candidat pe lista Pro România la Alegerile Europarlamentare, nu s-a ferit să vorbească despre faptul că în urma scorului de la nivel naţional partidul pe care îl reprezintă a obţinut cel puţin 2 fotolii de eurodeputaţi şi că va ocupa unul dintre acestea după retragerea lui Victor Ponta, cel care a deschis lista.

“Decizia de a pleca de la PSD a fost luată în urma unor discuţii cu cetăţenii din Brăila. Mă aşteptam la acest rezulat. Iar rezultatul votului nu face decât să confirme că decizia a fost bună. Sunt recunoscător brăilenilor atât pentru votul acordat Pro România, dar şi pentru participarea extraordinară la vot. De asemenea, a fost un scrutin liniştit la Brăila, fără incidente, fără probleme. Votul are şi componenta care ne obligă la acţiune. Mă obligă la onorarea mandatului. Sunt cel puţin două locuri pentru Pro România. O să vedem la redistribuire. Dar Victor a declarat că nu merge la Bruxelles. De asemenea, poziţia la Referendum a fost superbă. Pentru că într-adevăr, în sfârşit s-a pronunţat poporul. Domnule, să terminăm o dată cu discuţiile astea cu amnistia şi graţierea date peste noapte de nu ştiu cine”, a declarat Tudose după primele rezultate de la alegeri.

Cât despre condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea de ieri, Tudose nu a dorit să se pronunţe. Acesta a precizat că nu comentează deciziile Justiţiei şi nici nu îl interesează ce se întâmplă la PSD. Chiar şi aşa, vicepreşedintele Pro România a punctat că actualul guvern trebuie să plece.

“Singura problemă pe care o am este ceea ce face PSD-ul cu România, mă refer la Guvernarea Dăncilă. Dar înţeleg că şi asta e pe cale să se încheie. Dar dacă vreţi, ca o notă comică, PSD-ul a ameninţat, a şantajat mai mult sau mai puţin voalat primarii că: «dom'le, dacă votaţi Pro România, sau sunt voturi Pro România pe la dumneavoastră prin localitate nu o să mai primiţi susţinere de la Guvern». Şi unii chiar au ţinut cont de chestia asta şi au tras pentru PSD. Tocmai s-au urcat pe un vapor care se scufundă. Dar vă rog încă o dată să reţineţi că nici USR-ul, nici PNL-ul şi la Brăila mai ales Pro România, nu au avut niciun instrument din ăsta de şantaj guvernamental, cu posturi, cu angajări, cu rude, cu prieteni şi aşa mai departe. Pur şi simplu a fost o campanie curată. Dincolo, lucrurile au stat un pic altfel. Şi prin dincolo înţeleg la PSD. Din nou, e o oportunitate pentru oamenii de stânga din Brăila, de bună-credinţă şi bun-simţ. Pentru că uite, PSD-ul nu a reuşit să se cureţe singur. A trebuit să vină altcineva să facă curat. Şi eu sunt convins că va fi de acum şi mai rău la PSD. Noaptea cuţitelor boante şi a furculiţelor înfipte în spate. Acum se vor bate Oprişan cu Olguţa, cu Codrin şi cu Vasilica. Iertaţi-mă dar am stat 27 de ani la PSD. Nu ăsta este PSD-ul!”, a mai adăugat Tudose.

 

PSD-iştii, dezamăgiţi de rezultatul alegerilor

 

Deşi preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta despre rezultatul alegerilor, dar şi privind condamnarea liderului social-democrat Liviu Dragnea, am obţinut un punct de vedere de la primarul Marian Dragomir şi de la preşedintele executiv al PSD Aurel Simionescu.

Precizăm că primarul Marian Dragomir a fost singurul care a luat atitudine împotriva liderului partidului Liviu Dragnea imediat după prezentarea EXIT-POLL-ului duminică seară, după alegeri, cerându-i demisia în mod public.

“Nu mă bucur de răul nimănui, dar este păcat că în loc să plece cu o demisie demnă, o face după ce primeşte 3 ani şi jumătate, cu executare. Noul preşedinte al PSD trebuie să fie o persoană cu o imagine bună, fără probleme penale, care să respecte dorinţa românilor”, a afirmat Dragomir, despre condamnarea lui Dragnea.

Cât despre rezultatul alegerilor Europarlamentare, edilul-şef a precizat că votul a fost unul negativ pentru PSD şi asta în mod special din cauza lui Liviu Dragnea.

“Pro România a avut în Municipiu doar patru voturi în plus faţă de PSD. La nivelul judeţului, PSD are totuşi 33.334 de voturi, iar Pro România are 27.685 de voturi. Urmează PNL cu 27.169, USR cu 16.886, PMP cu 6.224 şi ALDE cu 3.579. Iar pe Municipiu, USR este doar la un procent în spatele PNL-ului, care are doar 17%, în timp ce USR are doar 16%. Pe Municipiu din ce am eu, PSD are 24,69%, la fel şi Pro România. A existat un vot negativ vizavi de Dragnea, foarte puternic! Vot care s-a transferat asupra PSD-ului. Coroborat cu personalitatea lui Mihai Tudose de la Pro România, o persoană care s-a luptat cu Liviu Dragnea făţiş şi care a avut un proiect pe care brăilenii l-au aşteptat, am ajuns la situaţia din prezent. Interesant este că la Brăila voturile s-au împărţit între PSD şi Pro România. Dar şi USR PLUS a avut o creştere spectaculoasă canibalizând PNL-ul. Mă aşteptam la un scor redus la nivel naţional şi chiar la Brăila pentru PSD. Mă aşteptam la o creştere a USR, dar nu mă aşteptam ca PNL să ia un scor atât de mic la Brăila”, a declarat Dragomir.

La rândul său, preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu s-a declarat nemulţumit de rezultatul partidului în judeţul nostru, chiar dacă social-democraţii, teoretic, au ieşit poziţionaţi cel mai bine.

“La alegeri, dacă vorbim de Brăila -, că nu discut de alea naţionale, că nu câştigăm şi nu pierdem la nivel naţional... noi dacă facem ceva facem la Brăila -, am avut un scor, hai să spunem primul scor ca şi număr de voturi, dar nu cel pe care ni l-am dorit şi cel pe care îl aşteptam şi cel pe care îl dădeau sondajele. A fost un vot extrem de emoţional pe de o parte, pentru că dacă în legătură cu votul pentru Pro România bănuiam că vor fi un număr de voturi, cele de la USR chiar nu bănuiam că va exista această formulă la Brăila, cel puţin din punctul ăsta de vedere. Dar vom face o analiză. Mergem mai departe. Asta este situaţia. Noi după fiecare astfel de rundă de alegeri avem o analiză pe fiecare secţie de votare, pe fiecare organizaţie şi încercăm să îmbunătăţim lucrurile acolo unde sunt de îmbunătăţit.

Repet, dacă de la Pro România aşteptam să fie un scor pentru că era o chestie cunoscută, noi estimasem undeva între 15% şi 20%, din partea din zona de USR PLUS, nu. Deci sincer, calculele noastre dădeau undeva un 7% în niciun caz procentul acesta. La Brăila nu sunt mulţumit de scor, e o satisfacţie să zicem hai că suntem primii, dar nu sunt mulţumit de rezultatul respectiv”, a declarat Simionescu.

Întrebat ce se va întâmpla mai departe în PSD după rezultatul de la Alegerile Electorale şi mai ales după condamnarea primită de şeful partidului, Liviu Dragnea, Simionescu a precizat că va avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv în care probabil se va stabili o conducere interimară şi va urma un congres. Fostul primar al Brăilei a dorit să mai adauge că oricum ar fi urmat un astfel de congres pentru realizarea unei analize serioase după alegeri.

Subliniem că premierul Viorica Dăncilă a declarat încă de ieri că va prelua conducerea interimară a partidului.

 

Liberalii, învingători pe plan naţional, cu un scor acceptabil în Brăila

 

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a dorit să sublinieze că la aceste alegeri şi la Referendumul Naţional pe Justiţie am asistat la o prezenţă istorică la vot. Un lucru excepţional, în opinia liberalului, deoarece nimeni nu mai poate contesta dorinţa oamenilor.

“În trecut, foarte puţini oameni din totalul de alegători la nivel naţional hotărau soarta tuturor mandatelor. Acum au venit oamenii, şi-au spus punctele de vedere şi consider că este un lucru bun. Şi da! Prezenţa lui Rareş Bogdan pe listă a fost un factor decisiv pentru scorul pe care l-a obţinut partidul la nivel naţional”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că PNL speră să obţină chiar 11 poziţii în Parlamentul European, după redistribuire.

“Scorul PNL la nivel naţional este unul foarte bun. Era aşteptat şi a fost anunţat dinainte de a începe campania electorală. Au fost mulţi care nu au crezut că poate fi atins, dar în final se pare că am depăşit clar aşteptările. Suntem pe locul 1, ceea ce categoric înseamnă prima şansă să câştigăm Prezidenţialele. Deci preşedintele Klaus Iohannis să mai câştige încă un mandat. La nivel local, scorul pe care îl avem acum la numărătoarea paralelă este unul de la care putem construi. Cel puţin pe municipiu, e clar că trebuie schimbate câteva lucruri în interiorul organizaţiei. Categoric, votul acesta ne va mobiliza şi vom trage toate învăţăturile din el”, a mai adăugat Dănăilă.

Trebuie totuşi precizat că scorul PNL la aceste alegeri nu a fost atât de mic în judeţul nostru, ţinând cont că vorbim totuşi de Parlamentul European. De exemplu, la alegerile locale din 2016, candidatul PNL la Primărie, Cătălin Boboc a reuşit să obţină doar 18,67%.

Cât despre condamnarea liderului PSD la închisoare, a doua zi după alegeri, Dănăilă a mai precizat că oricare ar fi fost verdictul, acesta trebuia dat, deoarece acest dosar durează de prea mult timp.

“Important acum este ca lucrurile să se aşeze în ţară. Din păcate până la moţiunea de cenzură încă mai avem un Guvern PSD”, a conchis Dănăilă.

 

USR PLUS Brăila, nemulţumiţi de scorul obţinut în judeţul nostru

 

Liderul USR Brăila, Cătălin Stancu, a dorit să îşi exprime încântarea legată de faptul că românii au înţeles ce înseamnă responsabilitate civică şi au ieşit masiv la urnele de votare, duminică. Acesta a mai adăugat că ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu ar trebui să demisioneze pentru modul în care s-a organizat procesul de votare în Diaspora.

“Pe plan naţional suntem în limitele a ceea ce ne-am propus de la început. Peste 20%. Ăsta a fost target-ul nostru şi suntem mulţumiţi de rezultat. La Brăila nu sunt atât de mulţumit. 13,7% pe judeţ... Nu suntem nici ultimii în ţară, dar nici ok. Eu speram să avem aici peste 15%. S-ar putea prin redistribuire să îl atingem. Să vedem ce se va întâmpla. Dar sunt mulţumit că pe Municipiul Brăila Alianţa USR PLUS aproape a egalat scorul PNL. Sunt surprins neplăcut însă de rezultatul Pro România. Ştiam că Mihai Tudose, fiind de-al locului, o să influenţeze, dar nici chiar aşa. Aproape să bată PSD-ul... Vom avea mult de muncă, în special din cauza asta. Practic ne vom bate cu doi inamici foarte puternici în judeţ”, a declarat Stancu.

Cât despre condamnarea lui Liviu Dragnea, liderul USR Brăila a punctat că pur şi simplu, ieri, s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple de multă vreme şi că sunt foarte mulţi alţi PSD-işti care îşi menţin poziţiile deşi au condamnări cu suspendare, lucru pe care nu îl consideră deloc normal.

 

Botea susţine că PSD-iştii sunt principalii vinovaţi pentru propriul eşec

 

Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea a afirmat că rezultatul Alegerilor Europarlamentare i se pare unul previzibil, mai ales că PSD-iştii au făcut greşeli după greşeli şi şi-au atras singuri eşecul.

“Dovadă că şi astăzi (n.r. - ieri), s-a demonstrat că justiţia şi-a făcut treaba. Indiferent că te cheamă Dragnea sau nu ştiu cum. Ai fost tratat conform legii. Ai greşit? Plăteşti!”, a adăugat Botea.

Revenind la rezultatul alegerilor, PMP-istul a punctat că scorul destul de mare obţinut de Alianţa 2020 USR PLUS s-a datorat unui cumul de emoţii din partea electoratului.

“Deci a fost un vot anti-PSD. La PMP mi s-a părut ceva oarecum normal, pentru că a fost singurul partid care atât la nivel naţional cât şi la nivel judeţean, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, ştia ce înseamnă Alegeri Europarlamentare şi ce trebuie făcut acolo. În rest? Toţi s-au înjurat. Cu atât mai mult la Brăila rezultatul nostru este remarcabil în contextul în care, spre deosebire de marea majoritate a judeţelor, toţi competitorii noştri au fost de calibru. Mă refer şi la PSD, PNL, Pro România, chiar şi la USR şi la ALDE. Dar rezultatul nostru arată că electoratul are încredere în PMP la Brăila. În contextul în care au fost peste 120.000 de votanţi, PMP a obţinut 5,04% pe judeţ iar pe municipiu probabil că ne apropiem undeva de 7%”, a conchis Botea.

 

Peste 76% dintre brăileni au votat “DA” la referendum, la ambele întrebări

 

La fel ca peste tot în ţară, numărul brăilenilor care au ales să voteze la referendumul pentru Justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis a fost mai mic decât numărul celor care au votat la europarlamentare. Mai exact, dacă la alegerile pentru Parlamentul European prezenţa la nivelul judeţului nostru a fost de 44,07%, la cele două întrebări de la referendum, procentul celor care au dorit să îşi exprime opţiunea a fost de 36,88%.

Analizând rezultatele provizorii publicate pe site-ul Biroului Electoral Central, la întrebarea nr. 1 - “Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” - 76,2% au răspuns “DA”, 17,28% au răspuns “NU”, în timp ce 6,51% din totalul buletinelor de vot depuse în urne au fost declarate nule.

Procentul este asemănător şi la întrebarea nr. 2 - “Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. În cazul acesteia, 76,19% dintre brăilenii care au ales să voteze au răspuns “DA” şi 17,25% au răspuns “NU”. Procentul buletinelor nule a fost de 6,56%.

La nivel naţional, aproape 8 milioane de români au participat la referendumul pe Justiţie, adică peste 41% din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. (Liliana NISTOR)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro