Brăilenii, invitaţi să propună tema Simpozionului «Nicăpetre» 2017 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii, invitaţi să propună tema Simpozionului «Nicăpetre» 2017

• tabăra de sculptură din acest an va avea loc în perioada 6 august - 2 septembrie, în curtea liceului “C.D. Neniţescu” • ca o surpriză, autorităţile locale nu au mai stabilit singure tema Simpozionului, ci vor ca aceasta să fie rezultatul unei consultări publice • astfel, brăilenii pot înainta propriile propuneri pe site-ul cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, urmând ca, la final, printr-un sondaj de opinie, să fie selectată cea mai bună idee pentru tema din acest an

 

Liderii administraţiei judeţene şi municipale vor să implice brăilenii în selectarea temei Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre” din acest an, programat în perioada 6 august - 2 septembrie şi care va avea loc, ca şi până acum, în curtea Colegiului Tehnic “C.D. Neniţescu”. Proiectul privind acordul de parteneriat între judeţ, municipiu şi Muzeul Brăilei “Carol I” pentru organizarea taberei de sculptură a fost aprobat, în unanimitate, în cadrul celor mai recente şedinţe de CJ şi CLM.

Ca o noutate, autorităţile au dorit ca tema pentru realizarea celor şapte statui, care ar trebui să înfrumuseţeze “Bulevardul Artelor Vizuale”, să vină în acest an din partea brăilenilor. Ideea i-a aparţinut consilierului judeţean independent Marian Căpăţînă, care este, de altfel, şi iniţiatorul Simpozionului “Nicăpetre”, demarat în urmă cu doi ani.

“Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală «Nicăpetre» poate însemna contribuţia generaţiei noastre la imaginea oraşului nostru, imagine ce trebuie conservată, pe de o parte, şi, pe de altă parte, îmbogăţită cu realizări reprezentative. Anul 2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire şi formarea statului modern român, dar şi 650 de ani de atestare documentară a oraşului cu salcâmi - Brăila. Simpozionul de sculptură monumentală «Nicăpetre», alături de alte manifestări socio-culturale organizate de autorităţile brăilene vine să marcheze momentul şi să celebreze împlinirea celor 100 de ani de existenţă statală a României”, a afirmat Căpăţînă.

Potrivit acestuia, între anii 2015 - 2019 au fost programate 5 ediţii ale Simpozionului cu finanţare din partea CJ, sprijin de la Primărie şi sub patronatul Muzeului Brăilei, dintre care două au fost deja realizate.         

 “Pentru cea de a treia ediţie a Simpozionului, ca iniţiator al evenimentului, am decis ca tema manifestării să nu mai fie propusă de organizatori (ediţia I cu tema «Mitul pescarului - Casa apelor» ; ediţia a II-a cu tema «Chira Chiralina»), ci ea să fie rezultatul unei dezbateri publice prin intermediul mass-media, cu ajutorul cotidianului «Obiectiv - Vocea Brăilei». Alegerea temei pentru un astfel de eveniment nu este o acţiune simplă, datorită multitudinii de criterii ce ar trebui avute în vedere şi, pentru exemplificare, aş enumera câteva: -  amplasamentul (mai precis relaţia dintre o operă monumentală şi spaţiul din imediata vecinătate); - mărimea operei, respectiv sculptura monumentală (relaţia volumetrică între operă şi «mobilierul stradal»); - eveniment internaţional, ce se desfăşoară cu artişti din diferite ţări (aceştia nu pot pune în operă într-un timp relativ scurt o temă de genul: «bustul g-ral Eremia Grigorescu sau Ana Aslan, cum nu pot pune în operă un eveniment din istoria Brăilei pe care ei nu-l cunosc) etc. Dar am încredere în brăileni că vor veni cu propuneri deosebite, la urma urmei ei sunt cei care se vor bucura de frumuseţea acestor sculpturi”, a mai adăugat sursa citată.

 

Care sunt ideile specialiştilor şi ale celor implicaţi în proiect

 În ciuda faptului că foarte puţine dintre lucrările finalizate în cadrul ediţiilor trecute ale simpozionului şi-au găsit un loc în oraş, cotidianul nostru a salutat ideea de a permite brăilenilor să participe efectiv la alegerea temei, astfel că a acceptat propunerea consilierului Căpăţînă. Ba mai mult, înainte de lansarea dezbaterii publice, redactorii noştri au contactat câţiva artişti, oameni de cultură sau persoane implicate până acum în proiect, pentru a vă prezenta şi o opinie despre viziunea “specialiştilor”. Evident că primul intervievat a fost chiar consilierul Marian Căpăţînă, care a propus tema “Brăila - Spaţiu Cultural”. Potrivit acestuia, tema este una generoasă, care lasă sculptorilor libertatea de a se exprima.

Precizăm că nu toţi cei chestionaţi au dorit să facă propuneri, la fel cum nu toţi au fost de acord cu amenajarea tuturor statuilor pe Bulevardul Independenţei. Este şi cazul managerului Muzeului Brăilei “Carol I”, Ionel Cândea, care a subliniat că din punctul său de vedere, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire în 2018, precum şi a 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei ar trebui punctate într-un mod deosebit prin ediţia din 2017 a Simpozionului. Acesta susţine că ar trebui realizate busturi ale soldaţilor brăileni care au căzut în timpul Primului Război Mondial şi apoi amplasate pe Calea Călăraşilor, în zona unităţilor militare.

“Asta trebuie să fie tema ediţiei de anul acesta. Sigur, va trebui să avem o idee foarte clară apropo de ce anume le cerem sculptorilor care vin. Nu mai spun că va trebui să le dăm o serie de elemente, portrete, iar dânşii să ne trimită nişte desene cu ceea ce vor să facă şi în funcţie de asta să îi selecţionăm şi să îi aducem. Nu e o chestiune simplă. Vom reveni pe Bulevardul Independeţei la ediţia a IV-a, a V-a şi aşa mai departe. Oricum, trebuie intervenit şi în judeţ în mai multe situaţii. De pildă în oraşul Însurăţei există acel monument al eroilor, dar este o ruşine pentru cum arată. Scrie pe el «Monumentul Eroilor» dar este un kitsch. Va trebui înlocuit de acolo. Nu mai spun că pentru Brăila 650 trebuie măcar să debuteze în 2018, deci la ediţia a IV, un concurs pentru un monument în Parcul Monument. De aia s-a chemat aşa. Acolo va trebuie făcut un monument sinteză a istoriei Brăilei, din cele mai vechi timpuri până astăzi, inclusiv privind Revoluţia din decembrie 1989”, a declarat Cândea.

Consilierul judeţean PSD Viorel Mortu, care în perioada când a avut atribuţii de preşedinte al CJ a aprobat startul Simpozionului “Nicăpetre”, susţine că statuile ar trebui să populeze în continuare “Bulevardul Artelor Vizuale”. Acesta a propus ca temă pentru cea de-a treia ediţie, “Portul/Comerţul ca influenţă principală în dezvoltarea Brăilei”.

“Când discutăm despre Simpozionul Internaţional de Sculptură «Nicăpetre» avem de-a face cu un proiect foarte important al Consiliului Judeţean în colaborare cu Primăria Municipiului Brăila. Primele două etape au avut ca temă elemente importante din istoria oraşului, «Mitul Pescarului» la prima ediţie şi la a doua - «Chira Chiralina». Pentru ediţia a III-a aş propune Tema Portului, a Comerţului. Pentru că Brăila este aşa cum este şi atât cât este ca urmare a rezultatului activităţii portului. Ea este o fiică a Dunării la urma urmei, s-a şi spus asta, nu e o noutate, dar este rezultatul comerţului Ţării Româneşti cu lumea, cu orientul, cu occidentul”, a declarat Viorel Mortu. Acesta a profitat de ocazie şi a mai înaintat câteva posibile propuneri pentru ediţiile următoare. Asemănător propunerii lui Ionel Cândea, consilierul a vorbit despre o ediţie specială în 2018 intitulată “Eroica”, pentru anul centenar al Marii Uniri. De asemenea, tot pentru continuarea “Bulevardului Artelor Vizuale”, Viorel Mortu a amintit “Cosmopolisul Brăilei”, şi apoi “Pasărea Phoenix” ca ultimă ediţie.

O altă idee interesantă a venit din partea lui Gheorghe Mosorescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Brăila. Potrivit acestuia, faptul că în Brăila convieţuiesc oameni ce aparţin mai multor naţionalităţi ar trebui să fie punctat printr-o temă a Podului.

“Ca legătură spirituală. Podul, atât între cetăţenii multiculturali şi multinaţionali, dar şi ca legătură între timp”, a afirmat Mosorescu.

Camelia Guşatu, şefa Direcţiei de Cultură a Primăriei, a precizat că iniţial tema convenită de autorităţi fusese legată de “Pasărea Phoenix”, plecându-se de la ideea că oraşul a fost distrus şi apoi reconstruit. Chiar şi aşa, aceasta a precizat că din punctul său de vedere această idee ar putea fi combinată cu o altă temă: “Modernismul”, o idee la care şi tinerii din Brăila ar achiesa mult mai uşor, susţine aceasta.

 

Busturi ale personalităţilor brăilene, în topul preferinţelor

 Maria Puşcaciu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a precizat că foarte interesantă ar fi o temă privind “Personalităţile oferite de Brăila culturii internaţionale”. Aceasta l-a dat ca exemplu pe artistul Johnny Răducanu, făcând precizarea că nu ar fi singura opţiune, chiar dacă alte personalităţi de calibru au busturi amplasate în alte părţi ale oraşului, precum Ana Aslan.

Şi pictorul brăilean Hugo Mărăcineanu a venit cu câteva idei extrem de interesante. Deşi nu consideră că Bulevardul Independenţei ar fi cel mai bun amplasament, ci mai degrabă Piaţa Poligon, Mărăcineanu a propus o serie de busturi ale personalităţilor brăilene, care au fost ignorate de-a lungul vremii de autorităţi.

“Brăila are ca element de anvergură uriaşă oamenii extraordinari pe care i-a dat. Adică dacă îi luăm şi îi înşirăm de la un cap la altul constatăm că noi nu avem un bust al lui Naum, nu avem un bust al lui Edmond Nicolau. Ana Aslan este acolo pe Republicii, dar în sfârşit, ar merge un bust mai reuşit. Nu avem un bust al Emilei Dumitrescu, nu avem o lucrare închinată lui Nicăpetre până la urmă. Să nu mai zic de Perpesicius, Fănuş Neagu, Hariclea Darclee şi aşa mai departe. Dacă începi să îi înşiri îţi dai seama cât de mulţi sunt. Deci: Panteonul personalităţilor brăilene. Ar da nemaipomenit de bine undeva, fie în Piaţa Independenţei, fie creat un spaţiu special pe Faleză, fie create spaţii speciale în Piaţa Traian sau în Poligon, să se închidă cercul acolo. Stă săracul Nae Ionescu singur de-l latră câinii şi sunt atâţia care ar fi meritat să stea acolo alături de el”, a afirmat Mărăcineanu.

În ceea ce priveşte continuarea amplasării statuilor pe Bulevardul Independenţei, pictorul a afirmat că o altă temă potrivită ar fi una legată de etniile din Brăila. Mărăcineanu susţine că o astfel de idee ar prezenta mare interes, mai ales că artiştii invitaţi sunt de calibru internaţional. Chiar şi aşa, prictorul a avut câteva sugestii şi comentarii vizavi de modul în care autorităţile au tratat până acum simpozionul de sculptură. Acesta susţine că nu toate lucrările au fost realizate în ideea de a fi expuse pe un Bulevard, astfel că ar fi mult mai potrivite aşezate cu spatele la un perete. Mai mult, Mărăcineanu susţine ca măcar începând cu această ediţie artiştii ar trebui să primească de la organizatori o mapă cu fotografiile lucrărilor realizate deja, pentru a-şi face o idee despre ce anume au de făcut.

 

Critici dure pentru amplasarea statuilor realizate la primele ediţii

 Contactată de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea ce temă consideră potrivită pentru cea de-a treia ediţie a Simpozionului “Nicăpetre”,

Ana Hărăpescu, şefa Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Brăila a preferat să nu facă nicio sugestie. Aceasta a punctat că tema ar trebui să fie stabilită de comun acord cu Ministerul Culturii. Chiar şi aşa, Hărăpescu susţine că încă de la prima ediţie şi până în prezent, Direcţia de Cultură nu a fost consultată în niciun fel de către autorităţi. Mai mult, aceasta a trimis chiar un document oficial pe adresa redacţiei noastre prin care a subliniat că statuile de la prima ediţie a simpozionului au fost amplasate pe Bulevardul Independenţei fără acordul Ministerului, aşa cum ar fi fost normal, în ciuda semnalelor trase de Direcţia pe care o conduce.

“Urmare a solicitării dumneavoastră telefonice cu privire la organizarea celei de-a III-a ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură, vă precizăm că instituţia noastră nu a fost solicitată/invitată/înştiinţată pentru colaborare/informare/consultanţă de specialitate în niciuna dintre problemele ce incumbă organizarea acestei manifestări anuale. Facem precizarea că, Primăria Municipiului Brăila a fost informată asupra temeiurilor legale privind obţinerea avizului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. (...) Până la data prezentei nu am fost informaţi dacă Primăria Municipiului s-a achitat de obligaţiile legale ce îi revin în ceea ce priveşte obţinerea avizului MC pentru amplasarea operelor artistice rezultate în urma primelor două ediţii ale acestei manifestări internaţionale”, se arată în comunicatul emis de Hărăpescu.

 

Întârzierea amplasării statuilor, luată la rost de consilierii liberali

 Aşa cum aminteam, proiectul privind ediţia din acest an a Simpozionului “Nicăpetre” a fost aprobat în cadrul celor mai recente şedinţe de CLM şi CJ. Dacă în rândul consilierilor municipali, nimeni nu a avut de comentat vizavi de acest subiect şi proiectul a trecut în unanimitate, altfel a stat situaţia la judeţ. Consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a făcut un comentariu destul de critic privind faptul că s-a ajuns la a treia ediţie a Simpozionului, însă nici până în acest moment statuile de la ediţiile precedente nu au fost montate la locul lor în oraş, iar cele care au ajuns pe Bulevard nu au nici măcar un soclu. Mai mult, liberalul a afirmat că nici măcar resturile din curtea Colegiului Tehnic “Neniţescu” nu au fost adunate, considerând neimplicarea autorităţilor locale ca fiind una de condamnat.

“Am avut o discuţie cu domnul primar. Astăzi se va vota bugetul Municipiului (n.r. - s-a aprobat în şedinţa din luna martie). După asta vor demara foarte repede partea de soclu a acestor statui. Suntem în grafic şi până la începerea celei de-a treia ediţii, acele statui vor fi pe amplasamentele deja indicate şi stabilite cu municipiul Brăila”, a declarat preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac. Astfel, proiectul a fost aprobat în unanimitate şi de consilierii judeţeni.

 

 

Propune şi votează!

 

 Cei care doresc să se implice în stabilirea temei pentru Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre” din acest an, o pot face printr-un comentariu la acest articol. Comentariul trebuie să cuprindă propunerea de temă şi eventual o explicaţie scurtă a acestei alegeri. Termenul până la care propunerile vor fi luate în considerare este duminică, 23 aprilie, ora 22:00. După această oră, redactorii Obiectiv vor prelua toate propunerile dumneavoastră şi, adăugându-le la cele recomandate de specialiştii intervievaţi, vor realiza un sondaj de opinie ce va fi disponibil pe site în jurul orei 23.00. Din acel moment sunteţi invitaţi să votaţi tema favorită (propusă de cititori sau specialişti), cele mai votate trei teme urmând a fi preluate de consilierul Marian Căpăţână, iniţiatorul acţiunii, şi supuse dezbaterii în comisia ce va redacta regulamentul de desfăşurare a celei de-a III-a ediţii a Simpozionului. Sondajul va fi disponibil pe site până miercuri 26 aprilie, ora 16.00, acesta fiind momentul final al numărării voturilor.

ATENTIE! De pe un dispozitiv, o persoana are voie să voteze o singură temă, o singură dată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro