Fiindcă la locurile tradiţionale de scăldat de lângă municipiu, plajele Perla şi Lipovenească, nu mai era loc de atâtea gunoaie, brăilenii s-au reorientat, în ultimul timp, spre plaja de lângă Chiscani. O adevărată invazie de maşini se produce în fiecare sfârşit de săptămână însorit pe fâşia de mal din dreptul comunei învecinate cu Brăila. Cum e firesc, maşinile aduc cu ele oameni, iar oamenii aduc cu ei gunoaie. Grămezi mari de gunoaie pe care nu se sinchisesc, însă, să le ia acasă într-un sac de plastic şi să le arunce la tomberon. Aşa se face că şi plaja de la Chiscani începe să aibă aceeaşi soartă cu "suratele" ei din dreptul municipiului: este din ce în ce mai murdară. Sticlele de plastic care au conţinut bere sau sucuri, cutiile de aluminiu, pungile de snacks-uri de toate culorile, toate dau un aspect profund dezagreabil locului. Multe sunt împrăştiate pe malul Dunării, şi mai multe sunt strânse grămadă, pe lângă trunchiul vreunui copac, semn că pe unii "turişti" i-a chinuit conştiinţa, dar nu foarte mult ci doar cât să îşi ducă gunoiul mai într-o parte, nu să-l ia acasă, aşa cum ar fi trebuit să le dicteze bunul simţ, dacă l-ar fi avut.
Ieri, pe plajă se aflau doar câţiva brăileni. "E mai bine aici decât în altă parte. La Perla e dezastru, m-am tăiat la picior într-o cutie de bere când am vrut să intru în apă. E sub orice critică acolo, aici încă e rezonabil", ne-a spus Corina Cioranu.
Alte persoane nu erau de aceeaşi părere. Ştefania Marin, de exemplu, împreună cu familia, încerca să coacă vinete pe un grătar. Îşi aşezaseră "tabăra" la umbra unui copac. Fatalitatea făcea ca exact acelaşi pom să fi fost folosit, în zilele precedente, drept punct de reper pentru aruncat gunoaie. Grătarul Ştefaniei se afla, aşadar, lângă o grămadă mare de PET-uri. "Mă deranjează atitudinea acestor indivizi care dau buzna aici şi nu au bunul simţ să-şi strângă gunoaiele. Noi ne-am adus de acasă saci de plastic. După ce mâncăm, strângem totul în urma noastră, punem în portbagaj şi ducem la tomberon. Nu e greu deloc să faci aşa ceva, e o chestiune elementară de bună creştere", ne-a declarat Ştefania Marin, iar unul dintre însoţitorii săi ne-a făcut atenţi că până şi lemnele pentru foc le aduseseră de acasă. "N-am venit aici ca să ciuntim copaci, că de la ei luăm oxigen", a explicat bărbatul. "Poate că dacă se puneau nişte tomberoane, lumea nu ar fi mai aruncat deşeurile aşa aiurea. E uşor să dăm amenzi, dar mai înainte ar trebui să creăm condiţii, nu?", a adăugat acesta.
Refrenul autorităţilor: "Nu noi trebuie să facem!"
Cine ar trebui să creeze condiţii? Vedem pe un copac o plăcuţă de tablă pe care scrie: "Păstraţi Apele Curate! Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa". Am sunat, aşadar, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, instituţie aflată în subordinea Direcţiei Apelor Buzău. "Nu ţine de noi administrarea plajelor din dreptul localităţilor. Conform Legii 107 din 1995, aceste plaje trebuie întreţinute de Consiliile Locale ale localităţilor respective. În cazul de faţă, plaja este situată în dreptul comunei Chiscani, deci autorităţile de aici trebuie să se ocupe de salubrizare. Angajaţii noştri, care au grijă de dig, au mai făcut curăţenie pe acolo, dar nu putem efectua această operaţiune tot timpul, din moment ce nu avem aceste atribuţiuni", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Primarul Chiscaniului, Ion Crăciun, are o altă variantă: "Terenul e administrat de Gospodărirea Apelor şi Direcţia Silvică, deci nu noi trebuie să facem curat acolo", a spus primarul, iar când a văzut că reporterul insistă pe subiectul legat de mizeria de pe plajă, s-a schimbat la voce: "Ce spuneţi voi, de la presă, sunt poveşti. Eu ştiu mai bine cine ce trebuie să facă!", a retezat-o el, în spiritul clasic românesc al pasării responsabilităţii de la o instituţie la alta.
Contactat de reporterul nostru, şeful Gărzii de Mediu Brăila, Marian Dragomir, care, coincidenţă, locuieşte în Chiscani, ne-a declarat că, până acum, instituţia sa nu a primit nicio sesizare oficială despre mizeria de pe plajă, deci nu avea cunoştinţă despre situaţia de acolo. "În urma înştiinţării cotidianului «Obiectiv», s-a luat notă despre starea plajei din Chiscani şi se va trimite o echipă de comisari de mediu care să verifice cui aparţine responsabilitatea de a lua măsurile legale", ne-a declarat Dragomir. Vom reveni.