Brăilenii, faţă în faţă cu banii europeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii, faţă în faţă cu banii europeni

GAL-urile "Câmpia Brăilei" şi "Terasa Brăilei"- înfiinţate cu şi pentru populaţia rurală din judeţul Brăila- au purces, zilele trecute, la primele consultări publice. Vorbim aici despre o iniţiativă implementată la noi de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020, în cadrul măsurii intitulate "Sprijin pregătitor pentru Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală".

Astfel, săptămâna trecută a fost una dedicată consultărilor în comunele Bordei Verde, Unirea (membre în GAL Câmpia Brăilei) şi Gemenele, Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu (membre în GAL Terasa Brăilei).
"Au avut loc activităţi de consultare pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a teritoriului acoperit de cele două GAL-uri. Consultări cu populaţia, factorii de decizie din localităţi, investitorii şi reprezentanţii administraţiilor, ai sectorului agricol şi economic, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Am remarcat prezenţa tuturor grupurilor ţintă, precum şi interesul lor pentru dezvoltarea durabilă şi echilibrată a zonei", ne-a explicat consilierul judeţean Cosmin Răzmeriţă, preşedintele celor două GAL-uri.
În cadrul consultărilor, primarii comunelor au punctat eficienţa asocierii în cadrul GAL-ului şi avantajele accesării banilor europeni, ca o sursă sigură de dezvoltare atât la nivelul administraţiei, cât şi la nivelul sectorului economic.

Localităţile, sub lupa strategilor

Pentru prima dată de la aderarea României la Spaţiul European, strategii au fost aceia care au venit la consultări şi au realizat o radiografie a comunelor pentru a analiza situaţia actuală a teritoriului din punct de vedere socio-economic. "S-a concluzionat că la momentul actual fiecare comună se poate baza pe o infrastructură satisfăcătoare datorită interesului primarilor de a realiza investiţii din fonduri europene, guvernamentale şi din surse proprii", a mai spus Răzmeriţă.
Primarii localităţilor vizate au fost extrem de interesaţi de consultări, ei fiind şi primii care trebuie să aibă iniţiativă pentru dezvoltarea comunelor pe care le administrează.
"A fost interesantă întâlnirea, da, am discutat despre strategie. Pe mine mă interesează mult fondurile pentru infrastructură şi, când s-o da drumul axelor pentru energie verde, mi-aş dori şi o centrală şi un parc cu eoliene. Noi avem deja o strategie proprie şi acum o punem la punct", ne-a declarat Dima Priceputu, primarul comunei Viziru.
Şi primarul din Movila Miresii, Dumitru Panţuru, a găsit că întâlnirea de la nivel local a fost una interesantă: "Mai ales că noi am întocmit deja strategia şi acum o armonizăm. Nu avem propriii strategi, am făcut-o cu o firmă din Galaţi, ne-a costat 2.500 lei, n-a fost mult pentru ceea ce am reuşit să facem. A fost tot un proiect. Acum, am consultat şi populaţia, agenţii economici, factorii de decizie. Ne dorim multe, foarte multe pentru comună, centru social, extinderea şcolii, aşezământ pentru bunici, pauperi, centru cultural...".

Primul pas: s-a întocmit lista de priorităţi

"Benefică" a găsit consultarea şi Nicuşor Abăseacă, primarul comunei Traian: "Da, extrem de benefică. Noi ne gândim şi la fonduri pentru reabilitarea bisericii, din zona de patromoniu, dar şi la achiziţionarea de utilaje de deszăpezire. Chiar e bine că s-au înfiinţat aceste GAL-uri care ne ascultă păsurile, împreună putem gestiona eficient priorităţile comunelor".
Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. "Pentru elaborarea strategiei au fost identificate o serie de priorităţi de investiţii pentru administraţia locală, cele mai importante fiind: Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, iluminatul public, parcuri şi locuri de joacă pentru copii, gestionarea deşeurilor menajere, sistemul de sănătate şi infrastructura pentru educaţie, păstrarea şi promovarea tradiţiilor", a detaliat Răzmeriţă.
Din aceeaşi sursă am mai aflat că pentru sectorul economic, s-a pus accent pe susţinerea înfiinţării de microferme pentru tinerii din mediul rural, cu posibilitatea procesării în zootehnie pentru a creşte valoarea produselor, dezvoltarea sistemului de irigaţii şi înfiinţarea de activităţi nonagricole (mici meşteşugarii, confecţii metalice, servicii pentru populaţia din mediul rural).
Ce urmează?! Se va elabora Strategia de Dezvoltare şi se va depune o nouă cerere de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, pentru implementarea acesteia din finanţări nerambursabile accesate prin GAL-uri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro