* vineri dimineaţa, echipele Electrica lucrau la remedierea defecţiunilor apărute în alimentarea cu energie electrică în cazul a 6 localităţi * la ora 14.00, pe listă mai figurau doar 4 localităţi * totuşi, cititorii ne-au semnalat la redacţie probleme şi în alte comune, în afară de cele de pe lista autorităţilor * o posibilă explicaţie ar fi că în cazul celorlalte localităţi ar fi vorba despre cazuri izolate şi nu despre toţi abonaţii din comunitatea respectivă * reprezentanții Electrica au dat asigurări că sunt mai multe echipe de intervenție în teren care lucrează intens pentru remedierea tuturor problemelor
Deşi la momentul scrierii acestui articol, viscolul se potolise de mai bine de 24 de ore, încă existau localităţi fără energie electrică. Vineri, la ora 8 dimineaţa, pe lista autorităţilor figurau 6 localităţi în această situaţie, la ora 12, problema era rezolvată doar pentru o comunitate, iar la ora 14.00, pe listă mai erau 4 localităţi fără energie electrică. Totuşi, atât pe timpul vremii severe, cât şi după, au existat sesizări la redacţie din partea oamenilor care susţineau că mai sunt şi alte sate fără curent electric, în afara celor raportate de autorităţi jurnaliştilor.
Cea mai recentă situaţie în genul celei scrise de mai sus a avut loc vineri. La ora 8 dimineaţa, Electrica a comunicat, prin vocea purtătorului de cuvânt al ISU Brăila, că existau probleme în alimentarea cu energie electrică în cazul a 6 localităţi: Lacu Rezi, Măru Roşi, Căldăruşa, Mihai Bravu, Titcov şi Odăeni, per total 1.382 de consumatori afectaţi. Până la ora 12, situaţia fusese remediată doar pentru abonaţii din Căldăruşa, iar la ora 14.00, de pe listă mai fusese eliminată doar comunitatea din Odăeni.
La redacţie însă, au sunat mai mulţi cititori care ne-au spus că probleme în alimentarea cu electricitate mai sunt şi în Tudor Vladimirescu, Tichileşti şi Râmnicelu. Mai mult, în Tudor Vladimirescu, o localnică susţine că nu a mai avut curent electric din data de 5 februarie.
O explicaţie oferită de autorităţi a fost aceea că Electrica are un sistem automatizat, iar în momentul în care o localitate întreagă rămâne în pană de curent, problema este semnalată automat. În schimb, dacă dintr-o întreagă localitate, doar câteva case sau chiar o întreagă stradă sunt afectate, sistemul nu detectează singur defecţiunea, astfel că abonaţii ar trebui să sesizeze singuri problema. Un alt aspect ar fi că echipele Electrica rezolvă mai întâi cazurile mai grave, cum ar fi localităţile întregi lăsate în beznă, după care încearcă să remedieze cazurile izolate.
Reamintim că primele sate care au fost afectate de vremea rea, din punct de vedere al alimentării cu electricitate, au apărut pe lista autorităţilor încă de miercuri seară, la ora 19.00, înainte de intrarea în vigoare a codului roşu de vânt puternic şi viscol. “Punctul culminant” a fost atunci când 98 de localităţi au rămas în beznă, din cauza defecţiunilor survenite la sistemul de alimentare pe fondul fenomenelor meteo periculoase.
La prima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit în contextul avertizărilor meteo, Electrica a raportat prefectului că sucursala are pregătite 28 de echipe de intervenţie cu 30 de autoturisme de teren şi 6 utilaje.
Pe timpul informărilor către presă, au fost raportate circa 10 echipe în teren lucrând la remedierea problemelor în alimentarea cu energie electrică. Reprezentanții Electrica au dat asigurări că se face tot posibilul pentru normalizarea situației.